Hashimoto hastalığı kilo vermeye engel olabiliyor

Hashimoto hastalığı kilo vermeye engel olabiliyor

Hashimoto hastalığı kilo vermeye engel olabiliyor

ISTANBUL (AA) - Medicana Bahçelievler Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Alihan Oral, "Tiroid hormonu eksikliginde metabolizmanin ve enerji kullaniminin yavaslamasi beklenir. Hashimoto hastaligi da hipotroidi yaptigindan insan metabolizmasini yavaslatir ve bu nedenle kisi kilo alabilir veya kilo vermekte zorlanabilir.” ifadelerini kullandi.

Medicana Bahçelievler Hastanesi'nden yapilan açiklamaya göre, tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de en büyük saglik problemlerinin basinda gelen obezite, birçok kardiyovasküler hastaliga ve kansere dahi neden olabiliyor.

Ideal kilolarda olmak ise hem insani birçok hastaliktan koruyor hem de kisinin konforlu yasam sürmesine yardimci oluyor. Fakat kilo sorunundan yakinan birçok insan diyet, ilaç ve ameliyat gibi birçok yol denese de kilo veremiyor.

Açiklamada kilo verememeye neden olan Hashimoto hastaligina iliskin görüslerine yer verilen Medicana Bahçelievler Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Alihan Oral, bir tiroid bezi hastaligi olan Hashimoto'nun, tiroid bezinin insanin kendi hücreleri tarafindan harabiyete ugramasiyla ortaya çiktigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bu nedenle en sik tiroid hormon eksikligine yani hipotiroidiye sebep olur. Tiroid hormonlari insanin metabolizmasini düzenleyen en önemli hormonlardir. Vücut isisinin saglanmasinda, enerji kullaniminda da rol oynar. Bu nedenle tiroid hormonu eksikliginde metabolizmanin ve enerji kullaniminin yavaslamasi beklenir. Hashimoto hastaligi da hipotroidi yaptigindan insan metabolizmasini yavaslatir ve bu nedenle kisi kilo alabilir veya kilo vermekte zorlanabilir.”


- “Kadinlarda 20 kat daha fazla görülüyor”


Alihan Oral, Hashimoto hastaliginin erkeklere oranla kadinlarda 20 kat civarinda daha sik görüldügüne isaret ederek, "Genetik geçiste hastalarin anne, baba, kardes ve teyzelerin taranmasi önerilir. Ayrica Hashimoto hastaligina sahip hastalarda diyabet, Gluten hastaligi, adrenal yetmezlik veya diger otoimmün hastaliklarda sik görüldügünden sikâyet olmasi durumunda bu hastaliklar da arastirilir.” ifadelerini kullandi.

Hashimoto hastaligina özgü bir beslenme diyeti olmamakla birlikte hastalarin iyotlu tuz kullanabildigini aktaran Oral, her ne kadar etkisi net olmasa da selenyum desteginin de verilebildigini, Hashimoto hastaligi ile gluten hastaliginin beraberliginin sik görüldügünü, gluten hastaligi olanlarda glutensiz diyet önerildigini belirtti.

Oral, Hashimoto hastaliginda hipotirodi oldugundan halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, kabizlik, saç dökülmesi, kilo alma, kilo verememe, depresyon gibi sikâyetler görüldügünü ifade ederek, bazen hiçbir sikayet olmadan da tani konulabildigini kaydetti.

Hashimoto hastaliginin tanisinda kan testlerine basvuruldugunu aktaran Oral, "TSH, T3, T4 gibi tiroid testleri ile Anti TPO ve Anti TG gibi otoantikorlara bakilarak tani konulur. Ayrica tiroid ultrasonografisi de taniya yardimci olabilir. Hashimoto hastaliginda daha çok hipotirodi oldugundan tedavide tiroid hormonu (L-tiroksin) kullanilir. Hastalar, hastadan hastaya degismekle beraber 3-6 ay araliklarla tiroid testleri ile takip edilir. Ultrasonografide nodül saptanmis ise takipte ultrasonografi kontrolü de yapilir." ifadelerini kullandi.




Yurt Dünya 23.09.2020 14:49:54 0

İlginizi Çekebilir

1

Başkan Taşdelen istifa etti

2

Bahçe Belediye Başkanı Kadıoğlu her yerde

3

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Gazi Jandarma Üsteğmen Selahattin Erdem’i Evinde Ziyaret Etti

4

Kadirli’de Traktör Devrildi 4 Kişi Yaralandı

5

Tüdkiyeb Genel Başkanı Nihat Çelik, Bingöl’de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Birlik Başkanlarıyla Bir Araya Geldi

6

Yalçın’dan Güral'a Plaket

7

Bahçe’de Deaşlı şahıs yakalandı

8

Osmaniye’de Özel Heyecanı

9

Müteahhitler Birliği’nden Etkinlik

10

Huzurevinde Nikah Töreni