Hatay'da sağlık çalışanı asansörü 5 saniyede dezenfekte eden sistem geliştirdi

Hatay

Hatay'da sağlık çalışanı asansörü 5 saniyede dezenfekte eden sistem geliştirdi

HATAY (AA) -Hatay'da görev yapan erkek hemsire, asansör kabinlerini yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dahil tüm virüs ve bakterilere karsi kisa sürede dezenfekte edebilen sistem gelistirdi.

Asansör kapisinin açilmasiyla birlikte sistem otomatik olarak devreye girerek asansör kabinin içine farkli noktalardan dezenfektan püskürtüyor ve kapali ortamdaki virüsün veya bakterilerin bertaraf edilmesini sagliyor.

Sistemi gelistiren Hatay Devlet Hastanesi hemsiresi Metin Yilmaz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Çin'de baslayan ve tüm dünyayi sararak, adeta korkulu rüya hale gelen Kovid-19 salgiyla beraber, gerekli tedbirlerin alinmasi hususunda dünya devletlerinin birbirleriyle savasir hale geldigini söyledi.

"Salgin sürecinde bir saglik çalisani olarak insanlarin sagligini nasil daha fazla koruyabilirim?" düsüncesi içine girdigini anlatan Yilmaz, bu anlamda virüsün daha fazla yayilabildigi kapali ortamlarin sterilizasyon edilmesi üzerine çalismalar yapmaya basladigini kaydetti.

Yilmaz, binalarda insanlarin ortak kullanim alanlarindan olan ve virüsün daha rahat yayilabilecegi asansörlerin dezenfekte edilmesi gerektigi düsüncesinden yola çikarak çalisma yürüttügünü belirtti.

Gelistirdigi sistemle asansörlerin otomatik olarak dezenfekte edilebilmesini mümkün kildigini ifade eden Yilmaz, söyle devam etti:

"Asansör kabinin üzerinde dezenfeksiyon deposu ve cihazimiz bulunuyor. Cihazi asansörün sistemine entegre ediyoruz. Böylece asansör kapisi açilinca sistem otomatik olarak kabin içindeki fiskiyelerden 5 saniye boyunca dezenfeksiyon solüsyonu püskürtüyor. Bu sekilde asansör steril hale geliyor. Sistem, önleyici hizmet olmasi hasebiyle hastaliga yakalanmanin önüne geçmede bir numarali adim olmus oldu. Bu sistem hastanelerde, isletmelerde, apartmanlardaki asansörlerde kullanilabilir. Sistemi yapmanin mutlulugunu yasiyorum."

- Patent basvurusu yapti

Yilmaz, sistem sayesinde asansörlerin daha güvenli hale gelecegini ve virüsün bulas riskini en aza indirecegini kaydetti.

Sistemin patentini almak için Türk Patent ve Marka Kurumuna basvurdugunu belirten Yilmaz, "Müracaatim kabul edildi. Bu benim için ayri bir mutluluk." dedi.



Yurt Dünya 22.10.2020 16:57:12 0

İlginizi Çekebilir

1

Aile ve Gençlik Fonu'na depremin merkez üssünde 1981 çift başvurdu

2

Hatay'da yerel seçim için 3 bin 424 sandıktan 96'sı konteynerde kuruluyor

3

Mersin'de dolandırıcılık operasyonunda 20 şüpheli tutuklandı

4

Hatay'da gönüllüler her gün 12 bin kişilik iftar hazırlıyor

5

Muratpaşa Belediye Başkan adayı Manavoğlu, ÇMO'yu ziyaret etti

6

Burdur'da su doldurma sırasında çıkan kavgada bir kişi bıçakla yaralandı

7

Hatay'da hafif ticari araçla motosikletin çarpışması sonucu 2 kişi yaralandı

8

Adana'da "Beklenen değişime adım adım" yürüyüşü düzenlendi

9

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Adana'da iftar programına katıldı:

10

Antalya'da şehit aileleri ve gazilere iftar programı