HATAY (AA) - IZZIDDIN NAZLI - Bir kekik türü olan zahterin dövme biber ve susamla yogrulmasindan ardindan odun atesinde pisen zahterli köy kahkesi, sahur sofralarinin vazgeçilmezleri arasinda yer aliyor.
Gastronomi alaninda Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) "Yaratici Sehirler Agi"na dahil edilen Hatay mutfaginin lezzetleri, ramazanda iftar ve sahur sofralarini süslüyor. Bol baharatli lezzetleri ve yöresel tatlarin yaygin oldugu kentte, zahterli köy kahkesi de ramazan ayinda genellikle sahurda tüketiliyor.
Zahterin zeytinyagi, dövme biber, susam ve çesitli baharatlarla unda yogrulmasiyla hazirlanan kahke, halka sekli verilerek odun atesinde pisiriliyor. Geçmiste sadece köy tandirinda yapildigi için "köy kahkesi" adini aldigi bilinen bu lezzet, içindeki zengin besin ögeleri sayesinde özellikle sahur sofralarinin vazgeçilmezi oldu.
- Kilosu 25 lira
Antakya ilçesinde firin isletmeciligi yapan Sabriye Karaman, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kentin essiz lezzeti zahterli köy kahkesi kültürünü yasatmaya çalistiklarini söyledi.
Zahterli köy kahkesinin içinde yer alan besinler sayesinde bagisiklik sistemini güçlendirdigini ve metabolizmayi çalistirdigini belirten Karaman, "Zahterli köy kahkesinin tok tutucu özelligi var. Hem iftardan sonra çayla beraber hem de sahurda tüketilebiliyor. Özellikle ramazan ayinda vatandaslar çok ragbet gösteriyor. Içindeki zeytinyagi sayesinde de saklama süresi uzun oluyor." dedi.
Zahterli köy kahkesini mahalle firininda pisirip kilosu 15 liradan satisa sunduklarini anlatan Karaman, günde ortalama 15 kilogram ürün sattiklarini söyledi.
Zahterli köy kahkesi satin alan vatandaslardan Talip Köleoglu ise bunun çok eski bir lezzet oldugunu dile getirerek "Özledigimiz bir lezzetti. Yedigimizde tokluk hissi veriyor. Bu lezzeti, iftar sonrasi ve sahurlarda tüketiyoruz." dedi.
Unutulmaya yüz tutmus bu lezzeti her yerde bulamadiklarini kaydeden vatandaslardan Mustafa Burak da zahterli köy kahkesinin doyurucu özelliginin oldugunu aktardi.