HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Unutulmaya yüz tutmus yöresel yemekler arasinda gösterilen kinnap kebabi Hatayli ustalarca hazirlanarak gelecek kusaklara aktarilmaya çalisiliyor.
Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) gastronomi alaninda 'Yaratici Sehirler Agi'na dahil edilen Hatay'da, eski zamanlarin özel günlerinde pisirilen kinnap kebabi, dana kusbasi, patlican, sogan, biber ve domatesin yorgan ipine dizilmesiyle hazirlaniyor.
Kalin iplik anlamina gelen "kinnap" kelimesinin adinin verildigi essiz lezzet, Hatayli ustalarca tas firinlarda pisirilerek, sofralardaki yerini aliyor.
Görüntüsü ile göz kamastiran, lezzeti ise damaklarda unutulmaz tat birakan kinnap kebabi, günümüzde çok fazla bilinmiyor.
Hatay Gastronomi Evi'nin sefleri kinnap kebabini bir yandan yasatmaya çalisirken, diger yandan tekrar sofralarda yaygin olarak yerini almasi için çaba gösteriyor.
Unutulmaya yüz tutmus bu özel lezzet, Hatay Gastronomi Evi'nde yerli ve yabanci lezzet düskünlerinin begenisine sunuluyor.
Hatay Gastronomi Evi Sefi Süleyman Demirel, AA muhabirine, Hatay'da 600 yemek çesidinin bulundugunu belirterek, Hatay Gastronomi Evi'nde kentin tüm lezzetlerini insanlara sunmaya gayret ettiklerini ifade etti.
Demirel, "Kinnap kebabi da unutulmaya yüz tutmus bir lezzet. Kinnap aslinda ip anlamina geliyor. Bu ipe bir yorgan ignesiyle etini, patlicanini, biberini ve domatesini dizeriz, üzerine de sosu koyariz. Olmazsa olmazi ise kuyruk yagidir. Güvece koydugumuz kuyruk yaginin üzerine ipe dizdigimiz kebabimizi yerlestiririz. Güveçte daha sonra kisik ateste agir agir piser. Lavas ekmege çekilen ipteki lezzet de dürüm yapilarak yenilir. Ipteki amacimiz malzemelerin nizami sekilde dizilmesi ve görünümünün otantik olmasi." diye konustu.
- Görenler önce sasiriyor
Kinnap kebabini ilk kez tadanlarin çatalla yemeye çalistigini ve ipi içinde görünce sasirdiklarini belirten Demirel, müsterilere açiklamasini yaparak nasil yemeleri gerektigini anlattiklarini söyledi.
Hatay Gastronomi Evi'nin Müdürü Ipek Aslan ise gastronomi evinin sadece yeme içme yeri olmadigini ayni zamanda kentin kültürünü ve tarihini de yansitan bir yer oldugunu vurguladi.
Gastronomi Evi'nde unutulan tüm yemekleri arastirip tekrar halkin begenisine sunmaya çalistiklarini kaydeden Aslan, "Bunlardan biri de kinnap kebabi. Insanlar önce anlamadi, yediklerinde karsilarina ip çikiyor 'bölecek miyiz?' deyip makas isteyenler oluyor. Çok olumlu tepkiler aliyoruz, çünkü farkli ve unutulan lezzetleri tekrar sofralara kazandiriyoruz." dedi.
- "Kebabi ilk kez siste degil ipte yedim"
Kebabi tadanlardan Samet Kavraloglu da gurme turu için Hatay'a geldigini ve kinnap kebabiyla tanistigini anlatti.
Kebabin görüntüsünün ve yeme seklinin farkli olmasinin yani sira lezzetinin de muazzam oldugunu aktaran Kavraloglu, "Kebabi ilk kez siste degil, ipte yedim ve çok sevdim." diye konustu.
- Yapilisi
Kinnap kebabi yapilirken önce arpacik soganlari temizleniyor ardindan patlican ve domatesler kusbasi dograniyor ve etlerle tuzlaniyor. Ardindan kebapta kullanilan ipin agzina büyük igne takilir ve sirayla patlican, et, sogan ve domates dizilerek ipe geçirme islemi tamamlaniyor. Kenarli bir tepsiye sarmal seklinde dizilip yüzüne bir kasik sade yag gezdirilerek tas firinin en soguk bölümüne yerlestirilen kebabin yüzünün kizarmasi bekleniyor. Yüzü kizarinca firindan alinan kebap ters yüz edilip, kalan yag tekrar üzerine sürülerek yeniden firina veriliyor. Ikinci yüzü kizarinca firindan alinan kebap ipi ile 30 santimetre boyunda parçalara kesilip servis ediliyor.