Tarih: 05.05.2020 11:27

Hatay'ın ramazan sofralarına özel tatlısı "küncülü helva"

Facebook Twitter Linked-in

HATAY (AA) - IZZIDDIN NAZLI - Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) gastronomi alaninda 'Yaratici Sehirler Agi'na dahil edilen Hatay'da ramazan ayina özel üretilen 'küncülü helva' dört kusaktir ayni aile tarafindan yapiliyor.

Mutfagindaki 600 çesit yemek ve tatlinin yani sira yöresel lezzetleri ile öne çikan Hatay, ramazan tatlisi olan küncülü helvasiyla da adindan sikça söz ettiriyor.

Tahin, seker, çöven otu ve yörede küncü olarak bilinen susamin karisimiyla ortalama 3 saatlik bir emek sarf edilerek üretilen helva, iftar sonrasinda ikram ediliyor.

Babasindan ögrendigi küncü helva imalatini kardesleriyle beraber devam ettirdigini anlatan Sahap Fansa, AA muhabirine yaptigi açiklamada, bu tatliyi ramazana has olarak ürettiklerini anlatti.

Küncülü helva yapimini tarihi uzun çarsida geleneksel yöntemlerle sürdürmeye çalistiklarini vurgulayan Fansa, söyle konustu:

"Küncülü helva, Osmanli döneminden kalan yöresel tatlilardan biridir. Dört kusaktir ayni dükkanda bu tatli üretiliyor. Biz de babamizdan ögrendigimiz bu tatli yapimini bizden sonraki nesle aktarma gayreti içinde olacagiz."

Günlük 200 kilogram ürettikleri küncülü helvanin kilogramini 25 liradan sattiklarini dile getiren Fansa, "Sadece ramazana özel üretildigi ve baska bir zaman bulanamayacagi için vatandaslar büyük ragbet gösteriyor. Geçen yillarda ramazan aylarinda Türkiye'nin her yerine küncülü helva gönderiyorduk ama bu sene koronavirüsten dolayi böyle bir talebe karsilik veremiyoruz. Fakat sehir içinde Hatay Valiliginin izin verdigi sinirlar içerisinde evlere servis yapiyoruz." ifadelerini kullandi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —