Hemofili hastası doktor adayı Ali mücadelesiyle "umut" oluyor

Hemofili hastası doktor adayı Ali mücadelesiyle

Hemofili hastası doktor adayı Ali mücadelesiyle "umut" oluyor

ANTALYA (AA) - TAHSIN KÜÇÜKKARACA - Antalya'da hemofili hastasi oldugu için haftanin üç günü damar yolundan ilaç alan tip fakültesi son sinif ögrencisi Ali Duru, zorlu geçen yasamina ragmen kendi gibi hastalara umut olmak için mücadele veriyor.

Ev hanimi Ayse ve çiftçi Burhan Duru'nun ilk çocuklari Ali'ye, 9 aylikken vücudundaki morarmalar nedeniyle götürüldügü hastanede kanin pihtilasma sorunuyla ortaya çikan agir hemofili hastaligi teshisi konuldu.

Hayat boyu ilaç kullanmayi gerektiren ve küçük darbelerde bile durmayan kanamalara yol açan hastaliga karsi mücadele veren Duru, haftada üç kez damar yolundan ilaç almaya basladi. Küçük yaslardan itibaren zamaninin çogunun geçtigi doktorlari örnek alan Duru, hayallerine de bu dogrultuda yön verdi.

Kendisi gibi hasta çocuklara el uzatmak isteyen Duru, doktor olma hayaliyle derslerine çok çalisti. Basarilarla dolu egitim hayatinda ailesini sürekli gururlandiran 25 yasindaki Duru, 2014'te girdigi üniversite sinavinin ardindan Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesini kazanarak hayallerine bir adim daha yaklasti.

- Günlerce hastanede kaldi

Duru, AA muhabirine yaptigi açiklamada, zor bir çocukluk dönemi ve hayati olsa da zamanla hastaligiyla yasamayi ögrenmek zorunda kaldigini söyledi.

Çok kanamali bir hayati oldugunu, özellikle oyun oynarken dizinin çok kanadigini anlatan Duru, çogu zaman günlerce hastanelerde kaldigini, yürüyemedigini dile getirdi.

Diger arkadaslari gibi rahatça oynayamadigi için kendini çok kötü hissettigini, bazen dakikalarca agladigini anlatan Duru, "Ailemi ve doktorlarimi dinlemeyip oyun oynadigimda kanamalarim oluyordu. Bu da benim için hastane ve rehabilitasyon sürecinin baslamasi demekti." diye konustu.

Kanamasi olmamasi için bazen tekerlekli sandalyeye mahkum kaldigini belirten Duru, hastaliginin egitim sürecini engellemesine müsaade etmedigini söyledi.

- Hep kendi gibi hasta çocuklara yardim etmek istedi

Duru, her seye ragmen hiçbir zaman pes etmedigini, örnek aldigi doktorlar gibi olmak için mücadele ettigini belirterek sözlerini söyle tamamladi:

"Hep benim gibi hasta çocuklara yardim etmek istiyordum. Bunun da en güzel yolu doktor olmaktan geçiyordu. Iyi bir hemotolog olmayi istiyorum. Çok çalistim ve doktor olmanin ilk adimini üniversite sinavini kazanarak attim. Üniversite hayatimin baslamasiyla hastaligima bakisim degisti. Fakülteye geldigimde asilmasi gereken tek engel hemofili gibi duruyordu çünkü hayatim boyunca hep hemofili hastasi olarak yasamisim. Tip fakültesinde milyonlarca hastaligi ögrenince çok sasirdim. Tek hastalik hemofili degilmis. Insanlarin farkli hastaliklarla mücadelesini gördükçe kendimde bir enerji buldum. Çok daha agir hastaliklar var. Eskiye nazaran saglik durumum simdi daha iyi.



Yurt Dünya 22.11.2020 11:46:39 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da uyuşturucu operasyonunda yakalanan 3 zanlıdan 1'i tutuklandı

2

Adana'da silah kaçakçılığı şüphelisi operasyonla yakalandı

3

Hatay'da sürücüsünün el frenini çekmeyi unuttuğu kamyonet denize düştü

4

Adana'da silahlı kavganın ortasında kalan kişi yaşamını yitirdi

5

Kahramanmaraş'ta ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

6

Hatay'da Asi Nehri'ni kaplayan su sümbülleri temizleniyor

7

Kemer'de "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı" yapıldı

8

Mersin'in kültürel eserleri tanıtıldı

9

Kahramanmaraş'ta ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

10

Fenerbahçe'nin kalecisi İrfan Can Eğribayat'ın babasının cenazesi defnedildi