Hero Baby, 50 milyon arıyı doğaya kazandırmayı planlıyor

Hero Baby, 50 milyon arıyı doğaya kazandırmayı planlıyor

Hero Baby, 50 milyon arıyı doğaya kazandırmayı planlıyor

ISTANBUL (AA) - Isviçreli gida firmasi olan Hero Baby'nin Türkiye Pazarlama Direktörü Sirin Isik, Ari Evim Gelecegim projesinin hedefinin, 5 yil gibi sürede 50 milyon yeni ariyi dogaya kazandirmak oldugunu bildirdi.

Hero Baby, Istanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi ortakliginda dogal hayatin sürdürülebilirligini saglamak adina yürütülen Ari Evim Gelecegim projesi, dogada yalniz yasayan (soliter) arilarin, meyve ve sebzelerin sürdürülebilirliginin, verimliliginin ve kalitesinin artirilmasina destek oluyor.

Projenin tanitim toplantisinda konusan Hero Baby Türkiye Pazarlama Direktörü Isik, en büyük önceliklerinin insanligin gelecegi olan bebeklere güzel bir doga birakmak oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Ayni zamanda onlarin saglikli beslenmeye devam etmeleri için onlar için üretilen meyve, sebze ve tahil gibi ürünlerin sürdürülebilirligini saglamak... Aslinda doganin sürdürülebilirligi dedigimiz zaman karsimiza çikan en önemli faktör tabii ki arilar... Arilarin insan yasantisi üstünde çok büyük bir etkisi var. Söyle örnek vermek gerekirse, bizim soframiza gelen 100 temel gida ürününün 71'i arilarin yaptigi tozlasma sayesinde elde ediliyor. Insan yasantisinin devam edebilmesi için arilarin yasantisinin devam edebilmesi gerçekten çok önemli. Aslinda ari denilince aklimiza bal arisi geliyor ama arinin dogada 20 bin farkli türü var ve bu türler arasinda tozlasmaya gerçekten çok büyük etkisi olan türler de var. Bunlardan bir tanesi soliter ari dedigimiz dogada yalniz yasayan arilar... Bu arilar çok çaliskan. Bal arisi ile kiyaslandigi zaman tozlasma üzerindeki verimliligi 10 kat oluyor.

Biz de bu arilarin kent yasamindaki popülasyonunu anlamak ve ayni zamanda popülasyonunu desteklemek için Türkiye'nin önde gelen yüksek ögrenim kurumlarindan Istanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi ile beraber Ari Evim Gelecegim projesini baslattik. Bu projede temel amacimiz, bebekler ve çocuklarimizin kentsel alanlarda dalindan meyveyi kopararak yemelerini saglamak. Aslinda projenin hedefi, 5 yil gibi sürede 50 milyon yeni ariyi dogaya kazandirmak. Istanbul bölgesine 37 ari evi yerlestirdik. Istanbul'un degisik bölgelerindeki park ve bahçelerde en fazla verimi Büyükçekmece bölgesinden elde ettik. Büyükçekmece'deki ari evlerinden bir tanesinden yaklasik olarak 5 bin 500 adet yeni ari üredi ve bu arilari dogaya kazandirmis olduk."


- "Bitkiler de arilar olmadan yasayamaz"


Istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Fatih Dikmen de ari denilince insanin aklina ilk bal arisinin geldigini belirterek, "Bal arisi denilince aklimiza bal geliyor. Fakat arilarin önemli islevini ihmal ediyoruz. O da tozlasma... Tozlasma neden önemli? Tozlasma, bitkilerin devamliligini saglayan, yavru ya da tohum vermelerini saglayan bir süreç. Buna en çok katkiyi arilar sunuyor." diye konustu.

Dikmen, dünyada yaklasik 400 bin bitki bulundugunu, bunun yaklasik yüzde 75'inin çiçekli bitki oldugunu aktararak, söyle devam etti:

"Bu miktarda bitkinin arilar gibi tozlastiriciya ihtiyaci var ve bu bitkiler içerisinde büyük bir kismini yine hayatimizda kullandigimiz ürünler haline getiriyoruz, mesela masa ve kagit yapiyoruz. Pamuk elde ederek tekstil ürünleri elde ediyoruz.

Dogaya baktigimizda bitkiler olmadan yasayamayiz. Bitkiler de arilar olmadan yasayamaz. Biz de bunun farkindaligi içerisinde, aslinda son 30 yildir dünyada gözlenen ari sayisindaki düsüsü veya azalmayi türlerinin tehdit altinda oldugunu vurgulamak ve bunlar üzerinde çalismak için Hero Baby ile böyle bir projeye giristik."


- Ari Evim Gelecegim projesi


Verilen bilgiye göre, Istanbul ve Ankara'da baslatilan, ari nüfusunun artirilmasi hedefiyle ilk yilini basariyla tamamlayan Ari Evim Gelecegim projesi sonucu gelecek nesillerin sehir hayatinda da dalindan dogal meyve ve sebze tüketebilmesi amaçlaniyor.

Dünya çapinda üretilen tarim ürünlerinin yüzde 75'inin tozlasma için arilara bagimli oldugu biliniyor. Bu destegin, yüzde 90'i ise dogada yalniz yasayan arilar tarafindan gerçeklesiyor.

Istanbul ve Ankara gibi büyük sehirlerde uygulamaya baslanan projeyle alanlara yerlestirilen ari evleri, hizli sehirlesmenin etkisi altinda kalan kentlerde binlerce ariya yuva alani temin ederek hayatta kalmalarina ve çogalmalarina yardimci oluyor.

Dünya genelinde kimyasal kirlilik, sehirlesme ve iklim degisimi gibi faktörler yüzünden sayilari gittikçe azalan soliter arilar, meyve bahçeleri ve yabani bitkilerin devamliligi için ekosistemde kilit bir rol oynuyor. Bu hizmetin yillik katkisinin dünya genelinde 300-500 milyar dolar arasinda oldugu tahmin ediliyor.

Proje kapsaminda kentlerin belirli bölgelerindeki park ve bahçelere kurulan ari evleri ile arilarin popülasyonunda bir artis saglanirken, 5 yil içerisinde artarak yapilacak çalismalarla 50 milyon yeni arinin dogal yasama kazandirilmasi planlaniyor. Ayrica, dogal ari popülasyonunun artirilmasinin yani sira soliter arilarin yararlariyla ilgili farkindalik yaratilmasi da amaçlaniyor.

Bal arisinin aktif olamadigi hava sartlarinda çalisabilen soliter arilar, ayni zamanda bal arilarinin ulasamadigi sehir içlerindeki park ve bahçelerdeki floranin sürdürülebilirligine de büyük katki sagliyor.






Politika 21.10.2020 15:06:41 0

İlginizi Çekebilir

1

CHP Genel Başkanı Özel, "Alanya Mitingi"nde konuştu:

2

CHP Genel Başkanı Özel, Antalya Gazipaşa'da "halk buluşması"nda konuştu:

3

CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki'den Gökhan Zan'la ilgili açıklama:

4

TİP'in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan, suç duyurusunda bulundu

5

Cumhur İttifakı'nın Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, kütüphane açılışında konuştu:

6

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ Isparta'da ziyaretlerde bulundu

7

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da proje tanıtım toplantısı ve iftara katıldı:

8

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da konuştu:

9

CHP Genel Başkanı Özel, Osmaniye Düziçi'nde "halk buluşması"na katıldı:

10

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Isparta'da gençlerle buluştu