İftar sofralarının tescilli tatlısı: Antakya künefesi

İftar sofralarının tescilli tatlısı: Antakya künefesi

İftar sofralarının tescilli tatlısı: Antakya künefesi

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Hatay'in cografi isaret tescil belgeli tatlisi Antakya künefesi, sicak serbeti ve uzadikça lezzeti artan tuzsuz peyniriyle iftar sofralarinin vazgeçilmezi arasinda bulunuyor.

UNESCO tarafindan gastronomi alaninda "Yaratici Sehirler Agi"na dahil edilen Hatay'in binbir çesit mezeleri, yöresel yemekleri ve tatlilari ramazanda iftar sofralarini süslüyor.

Kentte göz dolduran ve damaklari senlendiren iftar sofralarinda, tescilli Antakya künefesi de yerini aliyor.

Tel kadayifin arasina konulan özel tuzsuz peyniriyle tereyagiyla kizartilan ve üzerine dökülen serbetiyle essiz bir tada dönüsen Antakya künefesi, sade ve fistikli tüketiliyor.

- "Ramazanda her evden künefe kokusu gelir"

Künefeciler Dernegi (KÜNDER) Baskan Vekili Ragip Bekfilavioglu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kentte 3 kusaktir künefe ustaligini sürdürdüklerini söyledi.

Normal zamanlarda iftar sonrasi kentteki Künefeciler Meydani'nin tatliyi yemeye gelenlerle dolup tastigini anlatan Bekfilavioglu, "Ancak ramazanda is yerindeki satislar hafiften düser. Çünkü Antakyalilar evinde kendi künefesini kendi yapar, meraklidir yapmaya. Ramazanda her evden künefe kokusu gelir. 11 ay künefeyi bizden alirlar, bu bir ay kendileri yaparlar. Zaten Kovid-19 tedbirleri için is yerlerimizde oturma yerleri kapali ve siparisle tatlimizi evlere yolluyoruz." dedi.

Bekfilavioglu, ramazanda diger aylara göre pismis künefe degil, malzemesi tel kadayif, peynir ve tereyagi satisini daha çok gerçeklestirdiklerini kaydetti.

- "Iftardan birkaç saat sonra tüketin" tavsiyesi

Künefe yapiminin zor ancak bir Hatayli için basit oldugunu belirten Bekfilavioglu, tescilli tatlinin yapim asamasinin püf noktalarini da anlatti.

Antakya künefesinin "olmazsa olmazi"nin, Hatay'a ait özel peynir oldugunu ifade eden Bekfilavioglu, "Tatlimiz bakir tepside güzelce kizardiktan sonra üzerine serbetini döker, afiyetle yeriz. Ama iftardan birkaç saat sonra yersek sagligimiz için daha iyi olur." ifadelerini kullandi.

Tarihi Uzun Çarsi'da 40 yildir künefe ve malzemelerini satan Galip Bostanci da ramazanda isletmelerinde en çok tel kadayif yapildigini söyledi.

Bostanci, "Hazir basilmis künefeyi serbetiyle 25 liradan satiyoruz. Çig künefe de mevcut, onun da kilosu 12 lira. Ramazan dolayisiyla, bir de salgin yüzünden evlerinden çikamayan vatandaslarimiz genellikle çig künefe tercih ediyor." diye konustu.

Evinde künefe yapan Gülsen Topaloglu ise bunun ramazanda en çok tükettikleri tatli oldugunu ifade etti.

Künefenin ayni zamanda evlerde ailenin toplanmasi için vesile durumunda bulundugunu dile getiren Topaloglu, "Künefe yapilacagi zaman büyükler küçükler bütün aile bir araya gelir. Bu ramazan bu toplanmalari yapamasak da yöresel tatlimiz künefeden vazgeçmedik." dedi.



Yurt Dünya 9.05.2020 11:33:55 0

İlginizi Çekebilir

1

GÜNCELLEME - Antalya'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2

Adana'da otomobilin çarptığı yaya yaralandı

3

Antalya'da kaçakçılık operasyonunda yakalanan zanlı tutuklandı

4

Seyhan Belediyesi memurları, toplu sözleşme süreciyle ilgili eylemlerini sürdürüyor

5

Antalya'da çıkan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor

6

Sağlık Bakanı Memişoğlu, Kahramanmaraş'ta temaslarda bulundu

7

Erzurum merkezli dolandırıcılık operasyonunda 9 zanlı gözaltına alındı

8

Adana'da uyuşturucu operasyonunda yakalanan 3 zanlıdan 1'i tutuklandı

9

Adana'da silah kaçakçılığı şüphelisi operasyonla yakalandı

10

Hatay'da sürücüsünün el frenini çekmeyi unuttuğu kamyonet denize düştü