İhracatçılar ve üreticiler egzotik meyvelere yöneliyor

İhracatçılar ve üreticiler egzotik meyvelere yöneliyor

İhracatçılar ve üreticiler egzotik meyvelere yöneliyor

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Tarim sektörü ile ülke ekonomisine önemli ölçüde katkida bulunan Antalya'da yetistirilen ve ihraç edilen tropik meyve çesitleri artiyor.

Turizmin yani sira tarimda da adindan söz ettiren kentte, kivi, avokado, ananas, ejder meyvesi, çarkifelek (passion furit), mango gibi egzotik meyve üretim alanlari genisliyor. Katma degeri yüksek olmasi açisindan üreticisinin yüzünü güldüren meyvelerin, ihracatinda da artislar yasaniyor.

Bati Akdeniz Ihracatçilar Birliginin (BAIB) verilerine göre, bölgeden 7 ayda 274 bin dolarlik yaban mersini, 100 bin dolarlik kivi, 56 bin dolarlik avokado, 11 bin dolarlik ananas ihracati gerçeklestirildi.

Tropikal meyve ihracati yapan bir firmanin genel müdürü Ufuk Güngör, AA muhabirine, son yillarda tropik meyvelere ilginin daha da arttigini söyledi.

Daha önce ithal gelen ürünlerin artik Türkiye'de üretildigini belirten Güngör, bazi meyvelerin ihracatina da baslandigini kaydetti. Bunu gurur verici olarak nitelendiren Güngör, "Türkiye, hizli adapte olabilen, üreten ve gelistiren bir ülke." dedi.

Yurt disinda "blueberry" olarak bilinen yaban mersininde üretim alanlarinin artmasiyla ihracatin da hareketlendigini aktaran Güngör, avokadoda da hizli bir gelisme yasandigini bildirdi. Türkiye'nin kivide de ithal ülke konumundan ihracat eden ülke konumuna ulastigini söyleyen Güngör, mango ve çarkifelek meyvelerinde de yüz güldürücü gelismelerin yasandigini kaydetti.

- "Antalya tropik meyve üretiminde önemli bir potansiyele sahip"

Egzotik meyvelerin, üreticisine daha fazla kazandirdigini dile getiren Güngör, sunlari söyledi:

"Antalya bölgesi, tropik meyve üretiminde önemli bir potansiyele sahip. Bunu üretici, ihracatçi ve ülkemiz açisindan bir firsat olarak görüyoruz. Bahsettigimiz ürünler, bir yarim küreden, diger yarim küreye ihraç ediliyor. Nakliyesi, seyahat süreleri... Oysa ki Türkiye bu açidan çok sansli, burada yetistirilen ürün çok kisa sürede Avrupa'ya, Rusya'ya, Arap yarimadasina ulasabilecek konumda."

Türkiye'de bir karis arazinin bile bos kalmamasi gerektiginin altini çizen Güngör, üretimdeki firsatlarin en iyi sekilde degerlendirilmesi gerektigini vurguladi.

- Yurt disindan getirdikleri meyveleri Türk markasiyla ihraç ediyorlar

Güngör, sadece üretimin yeterli olmadigini, ürünün zamaninda ve dogru bir sekilde pazarlanmasi gerektigini belirtti.

Türkiye'de yetisen ürünleri ihraç ederken, ülkede yetismeyen ürünleri de ithal ederek Türk markasiyla dünyaya pazarladiklarini anlatan Güngör, Kosta Rika, Malezya ve Hollanda olmak üzere üç ülkede merkezlerinin bulundugunu söyledi.

Bu ülkelerden talep gelen her ülkeye Türk markasiyla ürün gönderdiklerini belirten Güngör, "Dünyanin her yerinde üretilen ürünleri yine dünyanin baska noktalarina pazarlama agimiz var. Kosta Rika'nin ananasini Türk markasi ile Hollanda, Rusya ve Litvanya'daki tüketicilere ulastiriyoruz. Kenya'dan avokado alip, Malezya'ya, Güney Kore'ye satiyoruz. Bu ürünler Türk markasi ile global pazarda dolasiyor." diye konustu.





Politika 19.08.2020 11:55:59 0

İlginizi Çekebilir

1

Vali Dr. Erdinç Yılmaz’ın 25 Kasım Mesajı

2

Osmaniye’de, Uyuşturucu Operasyonunda 7 kişi tutuklandı

3

OSTADER Aliağa Temsilcisi Yıldız’dan Ziyaret

4

Osmaniyespor Aliağasporla berabere kaldı:0-0

5

Bisiklet kazasında bir kişi yaşamını yitirdi

6

Osmaniye’de 6 kaçak göçmen yakalandı

7

Osmaniye’de din görevlilerine camide içerisinde saldırı

8

Osmaniye’de yasa dışı bahis paylaşımı yapan şüpheli tutuklandı

9

Kadirli Ak Parti İlçe Başkanlığı’na Mustafa Gök Seçildi

10

Ersin Aka Göz Yaşlarıarasında Toprağa Verildi