ISPARTA (AA) - YALÇIN ÇELEN - Isparta'da girisimci Zuhal Büyükçulcu'nun kurdugu ve "Iste Kadin" adini verdigi kooperatif sayesinde kentteki kadinlar el emegi göz nuru ürünlerini satarak aile bütçelerine katki sagliyor.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odasi Kadin Girisimciler Kurulu Baskanligini da yürüten Büyükçulcu, evlerinde el isi ürünler yapan kadinlarin emeklerinin hak ettigi degeri bulmasi için harekete geçti.
Büyükçulcu'nun geçen yil "Iste Kadin" ismiyle kurdugu kooperatife kadinlar yogun ilgi gösterdi. Kisa sürede 225 ev haniminin faaliyetlerine katildigi kooperatif, kadinlar için önemli bir gelir kapisi haline geldi.
Kadinlar evlerinde ürettikleri hediyelik esyalar, dogal gül suyu, gül ve lavanta reçeli gibi ürünleri kooperatifin satis noktasinda tüketiciye sunma imkani buluyor.
Girisimci kadinlar bu sayede el emeklerinin karsiligini almanin yaninda aile bütçesine katki saglayip, çocuklarina okul harçligi verebilmenin mutlulugunu yasiyor.
Ailelerinin maddi durumu iyi olmayan üniversite ögrencisi bazi kizlar da yaptiklari ürünleri kooperatifin yerinde satarak egitim ihtiyaçlarini gideriyor.
Kooperatifin satis noktasinda huzur evinde kalan yasli kadinlarin ürünlerine de yer veriliyor.
- "Onlar mutlu olunca ben de mutlu oluyorum"
Iste Kadin Kooperatifi Baskani Zuhal Büyükçulcu, AA muhabirine, kadinlardan yaptiklari el emegi ürünlerin satisi konusunda sikinti yasadiklarini ögrenince bu sorunu çözmek için kooperatif kurdugunu söyledi.
Kooperatif kafeteryasini 225 kadinin yaptigi ürünlerin satis noktasi haline getirdiklerini belirten Büyükçulcu, "Kooperatif sayesinde Ispartali kadinlarimiz aile bütçelerine katki sagliyor. Hedefimiz 225 olan kadin sayisini 500'e çikarmak. Kadinlar çok memnun. Böyle bir seyi hayata geçirmem onlari çok mutlu etti. Onlar mutlu olunca ben de mutlu oluyorum. Onlarin ev ekonomisine destek olmalari, okula giden çocuklarina harçlik verebilmeleri çok güzel." diye konustu.
Büyükçulcu, il genelindeki 9 kadin kooperatifi ile Kanser Hastalari Yardimlasma ve Karinca gibi derneklere üye kadinlarin ürünlerinin de satisina yardimci olduklarini kaydetti.
Iki ay önce seramik atölyesi kurduklarini anlatan Büyükçulcu, "Insaat firmalari için seramik üretimi yapiyoruz. Baska kadin kooperatiflerine magnetler yapiyoruz. Fabrikasyon olmayan Isparta'ya özgü dogal gida ürünlerini tüketiciye ulastiriyoruz. Çok sayida hediyelik esya çesidinin satisini yapiyoruz." dedi.
Kooperatifte çalisan Seramik Egitmeni Nergiz Baris da hedeflerinin kentteki kadinlara seramik sanatini ögreterek yayginlastirma oldugunu dile getirdi.