Tarih: 02.08.2021 18:35

İzmit Körfezi’nde müsilajın etkisi azaldı

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde Karamürsel Sualtı Sporları Derneği ile Nicomedia Su Sporları ve Su Altı Avcılığı Spor Kulübü dalgıçlarının geçtiğimiz aylarda müsilajdan dolayı neredeyse görülmeyen İnönü Gemisi Yapay Resifi’ne yaptığı dalışte müsilaj yoğunluğunun önemli oranda azaldığı görüldü.
Karamürsel sahilinden denizin 25 metre altındaki İnönü Gemisi Yapay Resifi’ne Karamürsel Sualtı Sporları Derneği ve Nicomedia Su Sporları ve Su Altı Avcılığı Spor Kulübü dalgıçları dalış gerçekleştirdi. Yapılan dalışta müsilajın deniz yüzeyinden sonra deniz suyu içerisinde de etkisini kaybettiği gözlemlendi. Haziran ayında yapılan dalışta yapay gemi resifi neredeyse görülmeyecek durumda iken, şu an rahatlıkla görülebilir durumda olduğu dalgıçlar tarafından su altı kameraları ile kaydedildi. Marmara Denizi Eylem Planı kapsamındaki temizleme çalışmaları aralıksız bir şekilde sürdürülüyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesinden yapılan açıklamada, "Bilindiği üzere geçtiğimiz mayıs ve haziran aylarında İzmit Körfezi’nde olduğu gibi tüm Marmara Denizi’nde müsilaj sorunu yaşanmıştı. Arkasından 6 Haziran 2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önderliğinde ve Marmara Belediyeler Birliği’nin koordinesinde Marmara Denizi Eylem Planı açıklanarak uygulanmaya başlanmıştı. 8 Haziran’dan itibaren ise Marmara Denizi’nde bir temizleme kampanyası başlatıldı. Bu kapsamda da deniz yüzeyinde 7 gün 24 saat müsilaj temizleme çalışmaları gerçekleştirildi" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, "Müsilajın yüzeyde yoğun olduğu günlerde Karamürsel açıklarında yapay resif olarak kullanılan İnönü gemisinde yapılan çekimlerde kamuoyuna da yansıyan görüntülerde batık tamamıyla müsilaj ile kaplıydı. Aradan iki ay geçti. Biz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak İzmit Körfezi’nden 700 metreküp bir müsilaj temizliği gerçekleştirdik. Akılda kalan sorulardan birisi de deniz içindeki durumdu. Şimdi bugün de KARSAD ve Nicomedia Su Altı kulüpleri burada dalış yaptı. Yapılan temizlik sonrasında müsilajın deniz içerisinde de etkisini yitirdiği elde edilen görüntülerden de anlaşılıyor. Müsilaj ile yapılan mücadele kapsamında alınan önlemler ve diğer çalışmalar eylem planı kapsamında durmadan devam edecek” denildi.

"Suyun altındaki canlılık bizi sevindiriyor"
2009 yılından bu yana Marmara Denizi’nde su altına dalış yaptığını belirten Nicomedia Su Sporları ve Su Altı Avcılığı Spor Kulübü dalgıcı Özcan Karabulut, “İki ay önce müsilajla alakalı ciddi korkular yaşamıştık. Kentin yöneticileri ve halkımızın hassasiyeti durumu bizim lehimize çevirdi. Şu anda suyun altındaki canlılık bizi çok sevindiriyor. Bu konuda çaba gösteren herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

"Müsilaj hemen hemen kayboldu"
Nicomedia Su Sporları Antrenörü Birol Şenkul da, "Geçtiğimiz aylarda dalış yaparken belli metrelerde yoğun sis tabakası gibi müsilaj parçaları ve tabakası doluydu. Deniz içerisinde fazla bir şey göremiyorduk. Son zamanlarda yapılan dalışlarda deniz dibindeki müsilajın hemen hemen kaybolduğu görülüyor. Bundan iki ay önce deniz içerisinde elimizi uzattığımda elimizi göremezken, şu an epey bir şekilde net bir görünüm bulunuyor” dedi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —