ADANA (AA) - EKIP - Toros Daglari ve uzantisi Amanoslar'daki yaylalar, Dogu Akdeniz'in zaman zaman 40 dereceyi asan sicagi ve bunaltici neminden kaçan vatandaslarin tercih ettigi gözde tatil mekanlari arasinda yer aliyor.
Türkiye'nin en sicak kentlerinden Adana'da, çam, ardiç, sedir agaçlari ve meyve bahçelerinin yer aldigi doga harikasi Çukurova yaylalari, her mevsim ayri güzelligiyle dikkati çekiyor. Toros Daglari'nin eteklerinde 1000 metreyi asan rakimdaki Akçatekir, yazin sicaktan kurtulmak isteyenlerin tercih ettigi yaylalar arasinda yer aliyor.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde de vatandaslarin izole tatil için tercih ettigi Akçatekir Yaylasi'nin kisin ortalama 1000 olan nüfusu, yazin kat kat artiyor.
Daha çok Adana ve çevre kentlerden vatandaslarin tercih ettigi yaylada, tatilciler sezonluk ev kiralayarak konaklayabiliyor. Pozanti ilçe merkezindeki oteller de müsterilerine düzenlenen organizasyonlarla yayla deneyimi yasatiyor.
Pozanti Belediye Baskani Mustafa Çay, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ilçelerinin Çukurova'nin önemli doga turizm merkezlerinden oldugunu söyledi.
Belediye olarak vatandaslara en iyi hizmeti sunmak için ellerinden gelen gayreti ortaya koyduklarini anlatan Çay, söyle konustu:
"Akçatekir Yaylasinin nüfusu, TÜIK'te 1100 olarak görünüyor ama 33 bin konutu ve 1137 sokagi var. Yazin, bazi illerden büyük bir nüfusa sahip. Tabii ki bu kadar büyük yerin çöp sorunlarini halletmek, yol problemlerini çözmek, emek ve çaba ortaya koymak gerektiriyor. Bu da bizlerin islerini gerçekten zorlastiriyor ama bütün zorluklara ragmen hizmet ederek, insanlarimizi mutlu etmenin yoluna bakiyoruz."
Adana'daki sicak hava nedeniyle Akçatekir Yaylasi'na giden vatandaslardan Ayten Altundag da yaylada vakitlerinin çok güzel geçtigini belirterek, "Her hafta çocuklarim geliyor. Çocuklar ve torunlarla ugrasmakla vakit çabuk geçiyor. Kirazimiz var, asmamiz var. Burada bir seyler ekiyoruz ve zamanimizi güzel geçiriyoruz." diye konustu.
Hüseyin Bozer de bu yil yaylaya erken gittiklerini ifade ederek, "Bu yil geldigimizde havalar soguktu. Tabii ki Adana sicak memleket ama burasi soguk. Yaylada zaman geçirmeyi seviyoruz." dedi.
- Çamliyayla, doga tutkunlarinin gözde mekanlarindan
Toros Daglari'nin eteklerine uzanan Mersin'in Çamliyayla ilçesi, yemyesil dogasinda kendine hayran birakan yayla evleri ve sicak yaz aylarinda serinleten havasiyla tatilcilere ev sahipligi yapiyor.
Çamliyayla, özellikle yaz aylarini dogayla iç içe geçirmek isteyenlerin tercih ettigi gözde mekanlarin basinda geliyor.
Sik agaçlarin arasindaki sezonluk kiralanabilen evleriyle görsel sölen sunan ilçe, mesire alanlari, tarihi yerleri ve serin havasiyla vatandaslari misafir ediyor.
Kovid-19 salgini nedeniyle izole hayat sürmek isteyenlerin de ilgi gösterdigi ilçe, tüm tedbirlerin alindigi giris ve çikis noktalariyla günübirlik ziyaretçilerini de agirliyor.
Çamliyayla Belediye Baskani Ismail Tepebagli, ilçelerinin "klimatik" havasiyla ender yaylalardan biri olarak öne çiktigini belirterek, "Çok tercih edilen bir yaylaya sahibiz. Adana, Gaziantep, Hatay, Ankara ve Istanbul dahil çogu ilden vatandaslar buraya geliyor. Türkiye çapinda baktigimiz zaman ilçemiz yaylacilarin gözdesi." dedi.
Tepebagli, Kovid-19 salgina karsi ilçede tüm tedbirlerin alindigini vurgulayarak, sözlerini söyle sürdürdü:
"Diger yerlere baktigimiz zaman çok fazla konutu olmayan, günübirlik ziyaretlerin yapildigi yerler. Çamliyayla'da ise herkesin evi var. Dolayisiyla bu evlerinde rahatlikla ikamet edebiliyor, yaz dönemini Çamliyayla'da geçirebiliyorlar. Günübirlik gelen insanlarimiz için de kamp alanlarimiz ve otellerimiz var. Ilçe merkez nüfusu 2 bin 800 ve 11 bin 500 konut var. Yaz aylarinda bu nüfus 80 bini asiyor. Koronavirüs salgini nedeniyle insanlar burayi bir barinak olarak gördükleri için marttan itibaren yaylalarimiza gelmeye basladilar. Çamliyayla su anda dolmaya yakin. Insanlar koronavirüs salgini nedeniyle olusan sikintili süreci burada geçirmeye çalisiyor. Ilçemizde virüs vakasiyla karsilasmadik. Çamliyayla insanlarin hem rahat rahat tatil yapabilecegi hem huzur bulabilecegi bir yer. Dogasi çok güzel, her taraf yesil alan, sular akiyor."
Ilçeye Adana'dan gelen Erol Akbaba da yillardir yaz aylarini ailesiyle Çamliyayla'da geçirdiklerini, Çukurova'nin kavurucu sicaklarindan uzaklasmak için bölgenin serin havasini tercih ettiklerini aktararak, "Adana sicak oldugu için çocuklarimizin da rahat edebilmesi amaciyla yazin burayi tercih ediyoruz. Ailemizle bütün yaz sezonunu burada geçiriyoruz. Çamliyayla nezih ve güzel bir yer. Yaklasik 30 yildir geliyoruz. Buranin havasi diger yaylalara göre biraz daha iyi, rakim olarak daha yüksek, alistik buraya." ifadesini kullandi.
Isletmeci Dilara Demirci, 30 yildir dükkanlarinin kapilarini sadece yaz aylarinda açtiklarini, yaz dönemindeki misafirlerin isletmelere gelir kaynagi olusturdugunu anlatti.
Sehir disindan oldugu gibi yurt disindan gelen misafirleriminin de olduguna isaret eden Demirci, "Hem onlari agirlamaktan mutluluk duyuyoruz hem de bu bölgede kisin çalisamayan vatandaslara belirli bir istihdam sagliyoruz. Ankara, Istanbul, Izmir ve deniz kenarindan da kaçip buraya gelmek isteyenler var çünkü buranin dogasi inanilmaz güzel." dedi.
Merkez Toroslar ilçesinin yüksek kesimlerindeki yaylalar da dogal güzellikleri ve serinleten havasiyla günübirlik ziyaretçilerini agirliyor.
Doga harikasi Sunturas Selalesi ve çevresindeki mesire alanlarinda vakit geçiren vatandaslar, yesilin binbir tonunun ev sahipligi yaptigi essiz güzellige tanik oluyor.
- Zorkun Yaylasi muhtesem dogasiyla büyülüyor
Osmaniye de Zorkun ve civarinda yer alan çok sayidaki yaylaya ev sahipligi yapiyor.
Yazin sicak havadan kaçanlarin ilk tercihleri arasinda yer alan Zorkun Yaylasi, serinligi, muhtesem dogasi ve kendine has ahsap evleriyle ziyaretçilerini cezbediyor.
Yaylada, konaklama imkani bulamayanlar sezonluk ev kiralayip doganin tadini çikarabiliyor.
Tarihçi ve yazar Ismet Ipek, Zorkun'un, bölgedeki 3 büyük yayladan biri oldugunu belirterek, "Zorkun Yaylasi, çok eski zamanlardan beri bu bölgenin yayla kültürünün en gösterisli örneklerindendir." diye konustu.
Zorkun ve bölgedeki yaylalarinin, yarim saat içerisinde 1600 metre rakima ulasma imkani vermesini avantaj olarak degerlendiren Ipek, sunlari kaydetti:
"Buraya gelene kadar Ürün, Olukbasi, Mitisin, Tuztasi, Fenk ve yeni yeni yayla turizmine açilan yaylalar bulunmaktadir. Bu yaylalarimiz, bölgede ne kadar zengin yayla kültürüne sahip oldugumuzu göstermektedir. Zorkun ve çevresindeki yaylalarimiz yeteri kadar turizmden nasibini almamistir. Zorkun'daki yaylacilik geleneksel olarak gelismistir. Zorkun Yaylasi, bölge yaylalarinin merkezi durumundadir. Hakikaten bölge yaylalarindaki vatandaslar bütün ürünlerini Zorkun'a getirir ve burada pazarlar."