Japonya’nın yeni Dışişleri Bakanı Hayashi, ABD’li mevkidaşı Blinken ile görüştü

Japonya’nın yeni Dışişleri Bakanı Hayashi, ABD’li mevkidaşı Blinken ile görüştü

Japonya’nın yeni Dışişleri Bakanı Hayashi, ABD’li mevkidaşı Blinken ile görüştü

Japonya’nın yeni Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi’nin ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Kuzey Kore’nin tamamen nükleer silahlardan arındırılması için Japonya, ABD ve Güney Kore arasında üçlü yakın iş birliği yapılmasının gerekli olduğu ifade edildi.
Japonya’da geçtiğimiz hafta kurulan 2. Fumio Kishida kabinesinde Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Yoshimasa Hayashi’nin ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile telefonda görüştüğü bildirildi. Göreve gelmesinden bu yana Hayashi’nin üst düzey bir ABD’li diplomatla ilk teması olan görüşmede, ikilinin küresel ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduğu öğrenildi. Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ikilinin Covid-19 salgını ve iklim değişikliği ile mücadele gibi konularda iş birliği içinde çalışma kararlılığını dile getirdiği belirtildi. Görüşmede Çin ve Kuzey Kore eksenli güvenlik sorunlarının da ele alındığı aktarıldı. Açıklamada "İki bakan, Çin’in Doğu ve Güney Çin Denizlerinde statükoyu zorla değiştirmeye yönelik tek taraflı girişimlerine şiddetle karşı çıkmış, Çin ile ilgili konuların ele alınmasında yakın koordinasyon içinde olmayı kabul etmişlerdir. Hayashi ve Blinken, Kuzey Kore’nin tamamen nükleer silahlardan arındırılması için Japonya ve ABD’nin yanı sıra Japonya, ABD ve Güney Kore arasında üçlü yakın iş birliği yapma gerekliliğini de dile getirmiştir. Hayashi ayrıca, Bakan Blinken’in desteğini sunduğu Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşları sorunu konusunda muhatabından anlayış ve iş birliği talebinde bulunmuştur" denildi.

Güvenlik güvencesi
Hayashi ise görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Blinken ile yaptıkları görüşmede Washington’un Tokyo yönetimi altındaki bölgeleri olası saldırılara karşı savunacağını belirten Japonya-ABD Güvenlik Anlaşması’nın 5. maddesinin Doğu Çin Denizi’ndeki Senkaku Adaları’nı da kapsadığını yinelediklerini belirtti. Ayrıca Tayvan Boğazı’nda istikrarın önemi konusunda hemfikir olduklarını söyleyen Hayashi, Japon Başbakanı Fumio Kishida’nın planlanan ABD ziyaretini en kısa sürede gerçekleştirmeye çalışacaklarını ifade etti.


Güncel 13.11.2021 09:49:28 0

İlginizi Çekebilir

1

Burdur İtfaiye Müdürlüğüne 2 bin 950 yeni araç ve ekipman kazandırıldı

2

Kahramanmaraş'ta kaçakçılık operasyonunda 2 zanlı gözaltına alındı

3

Cognera CTO'su Yetiş, global yapay zeka topluluğuna katıldı

4

ABD ile İsrail'in İran'a yönelik saldırıları Kahramanmaraş'ta protesto edildi

5

Kordsa, JEC World 2026'da pazara sunduğu çözümlerini sergiledi

6

Siber güvenlik uzmanından numara kopyalama dolandırıcılığına karşı uyarı

7

Zafer Partisi Alanya İlçe Başkanı Arıkan, son yolculuğuna uğurlandı

8

Akkuyu NGS'nin dördüncü güç ünitesinde reaktör şaftının kritik yapısal bileşeni monte edildi

9

Hatay'da şehit mezarlarında bakım ve onarım çalışması yapıldı

10

Mersin'de priz, ampul ve bakır kablo çalan 4 şüpheli tutuklandı