KAHRAMANMARAS (AA) - ISMAIL HAKKI DEMIR - Tarih boyunca birçok uygarliga ev sahipligi yapan Kahramanmaras'ta ayni anda 3 magara kazisi gerçeklestirilerek insanlik tarihine isik tutuluyor.
AA muhabirinin Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü kaynaklarindan derledigi bilgiye göre, su anda Türkiye'de 8 magara kazisi yapiliyor.
Kazilarin gerçeklestirildigi alanlar incelendiginde 3 kaziya ev sahipligi yapan Kahramanmaras, listenin ilk sirasinda yer aliyor. Ülke genelinde Antalya'da 2, Çanakkale, Hatay ve Zonguldak'ta da birer kazi gerçeklestiriliyor.
Kahramanmaras tarihinin önemli degerleri arasinda yer alan Direkli Magarasi'ndaki kazilar 12 Haziran'da, Keçe Magarasi'ndakiler 28 Temmuz'da baslatildi, Pazarcik ilçesindeki Yusufun Kayasi Magarasi'nda da eylül ayinda hummali çalismalara baslanacak.
Birçok antik kenti ve kültürel degerleriyle öne çikan, Türkiye'nin en çok magara kazisina ev sahipligi yapan Kahramanmaras'ta turist hareketliligi bekleniyor.
- "Her bir kazi alani birer bilimsel merkeze dönüsecek"
Il Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdagli, AA muhabirine, köklü tarihiyle Kahramanmaras'in arkeolojik açidan zengin bir kent oldugunu söyledi.
Kentte 3 ayri alanda magara kazisi görmenin mümkün oldugunu dile getiren Küçükdagli, "Direkli, Keçe Magara, Yusufun Kayasi magaralari kazisiyla Kahramanmaras, Türkiye'de magara kazilari bilinirligini ön plana çikariyor." dedi.
Bilimsel ve kurtarma kazilarinin, Kahramanmaras'in tarihine, kültürüne ve bilimsel degerlerine katki sunduguna dikkati çeken Küçükdagli, buluntularin ayni zamanda hem bir kültür degeri hem de dünya mirasi oldugunu ifade etti.
Gün yüzüne çikarilan yer alti zenginliklerinin turizm degeri olduguna isaret eden Küçükdagli, sözlerini söyle sürdürdü:
"Kahramanmaras'taki kazi alanlarinda her geçen yil daha da artan 6 sabit alandaki kazinin disinda kurtarma kazilariyla 8-10 alana kadar çikildigini görüyoruz. Hatta önümüzdeki yillarda sabit kazi alanlarinin da üniversite camiasinin, akademisyenlerin, arkeoloji bölümlerinin teveccühüyle daha da artacagini düsünüyoruz. Kazi alanlarinda yapilan çalismalar ile beraberinde devam eden lojistik desteklerle önümüzdeki yillarda Kahramanmaras'taki her bir kazi alaninin birer bilimsel merkeze dönüsecegini ümit ve tahmin ediyorum."
Küçükdagli, kente gelecek yerli ve yabanci turistlerin sayisinin artacagini düsündügünü sözlerine ekledi.
- "Ciddi bir proje yürütülmektedir"
Merkez Onikisubat ilçesine bagli Döngel Mahallesi'ndeki Direkli Magarasi'nda 14 yildir kazi çalismasi yapan Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Merih Erek de Kahramanmaras'in arkeolojik bakimdan çok zengin oldugunu söyledi.
Kentte 6 yil yüzey arastirmasi ve 14 yil magara kazisi yaptigini belirten Erek, "Türkiye'de ilk kez bir ilde 3 tane ayni anda magara kazisi yapiliyor. Bu anlamda Kahramanmaras'ta çok ciddi bir is yapilmaktadir. Ciddi projeler yürütülmektedir. Bunun sayisinin artmasi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." ifadelerini kullandi.
Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügünün destegiyle kentteki kazilarin önemli bir seviyeye geldigine dikkati çeken Erek, "Eskiden Türkiye'de bir ya da iki tane magara kazisi yapilirken bugün bir ilde 3 magara kazisinin yapiliyor olmasi, Kültür ve Turizm Bakanliginin bu ise önem vermesinin isaretidir." diye konustu.
Kazilarin kentlere kattigi degere dikkati çeken Erek, sözlerini söyle tamamladi:
"Magara kazilarinin artirilmasi için belediye ve sivil toplum kuruluslarinin bu konuya çok ciddi bir sekilde egilmesi gerekiyor. Arkeolojinin kentler için getirisi çok yüksektir, bunu Gaziantep örneginde de görebiliyoruz. Bu bilinci olusturmak biraz zaman alacak. Kazilarin artirilmasi noktasinda hem Sütçü Imam Üniversitesi hem de Istiklal Üniversitesi ile sürekli görüsme halindeyiz.
Bu isler yavas yavas basladi, daha da iyiye gidecek diye düsünüyorum."