KAHRAMANMARAS (AA) - ÖMER FARUK SALMAN - Kahramanmaras'ta ustalarin elinde geleneksel yöntemlerle üretilen bakir ürünler basta Orta Dogu ve Balkan ülkeleri olmak üzere Iran ve Amerika'ya ihraç ediliyor.
Geleneksel el sanatlari arasinda yer alan ve bir asri askin süredir yapilan bakircilik, Tarihi Kapali Çarsi'da vatandaslarin karsisina çikiyor.
Gaziantep'in oyma isçiligi, Erzincan'in özel islemelerinin yaninda Kahramanmaras bakiri ise "dövme" teknigiyle dikkati çekiyor.
Bakirci esnafinin el emegi göz nuruyla tek tek isleyerek meydana getirdigi ürünler hem yurt içinde hem de yurt disinda ilgi görüyor.
Sektöre emek veren birbirinden degerli ustalarin ürettigi tencere, kazan, kahve takimlari, pasa mangallari, sürahiler, tepsiler çesitli motiflerle süslenerek yurt içinde ve yurt disinda pazarlaniyor.
- "Yillik 30 milyon dolar ihracatimiz bulunuyor"
Kahramanmaras Bakircilar Odasi Baskani Selamet Atli, AA muhabirine, kentte, bakirdan oyuncak, süs esyasi, mutfak araç ve gereçlerinin tamaminin üretimi ve ihracatinin yapildigini söyledi.
Kovid-19 süreciyle kentte bakircilik sektörünün durma noktasina geldigini belirten Atli, "Uzun bir süre hiç çalismadik diyebilirim. Bunun üzerine bakira zam da geldi ancak son günlerde kimsenin elinde hazir ürün kalmadi. Satislar yeniden hizlandi ve herkesin yüzü gülmeye basladi." dedi.
Kahramanmaras'in yöreye has dövme bakirla tanindigini aktaran Atli, söyle devam etti:
"Geçmisten bu yana nereye gidersen git, dövme bakiri gören Kahramanmaras isi oldugunu söyler. Bakirda yillik 30 milyon dolar gibi bir ihracatimiz bulunuyor. Ayni zamanda iç piyasaya da yine bir 30 milyon dolarlik satisimiz var. En çok Orta Dogu'ya, Iran, Balkan ve Amerika gibi ülkelere ihracat yapiliyor."
- "Bakirlari dünyaya pazarliyoruz"
Sektör temsilcilerinden Haci Ispir ise Kahramanmaras bakirinin en büyük özelliginin, islenmesinde dövme teknigi kullanilmasi oldugunu ifade etti.
Ispir, tek tek bakiri döverek sekil verdiklerini aktararak, bakirdan, levhadan tabaga sunumluktan çaydanliga kadar birçok ürün yaptiklarini belirtti.
"Nasil ki dondurmayi döverek tatlandiriyorsak, bakirda da yine döverek seklini veriyoruz." diyen Ispir, sunlari kaydetti:
"Dulkadiroglu beyligi döneminde, Alaüddevle Bozkurt Bey'in 1500 yilinda bakircilar çarsisini kurdurdugu rivayetlere göre söyleniyor. O dönemden bu yana gelen bakircilik bizim burada, ana, ata ve baba meslegimiz olarak geliyor. Su anda ise biz bu bakirlari dünyaya pazarliyoruz. Çin'in dünyada zarar veremedigi tek meslek bakirciliktir. Çünkü bakircilik el emegi göz nurudur."