Kahramanmaraş'ta aslına uygun yapılan padişah eşi çeyizi sergileniyor

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta aslına uygun yapılan padişah eşi çeyizi sergileniyor

KARAMANMARAŞ - Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde, Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet'in eşi Sitti Mükrime Hatun'un aslına uygun hazırlanan çeyizinin yer aldığı sergi açıldı.

Afşin Belediyesi ve Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü arasında imzalanan protokolle Sitti Mükrime Hatun'un çeyizi sim sırma işlemesiyle aslına uygun hazırlandı.

Çeyiz, Afşin Belediyesi Lavanta Tarlası Tesisi'nde sergilenmeye başladı.

Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Ayşegül Kaya, AA muhabirine, Kahramanmaraş'ın köklü çeyiz kültürü olduğunu söyledi.

Geçmişteki kültürü geleceğe aktarmayı amaçladıkları anlatan Kaya, "Dulkadiroğlu Beyliği'nden Elbistan'dan saraya gelin giden Sitti Mükrime Hatun'un çeyizi bizim için çok önemli bir yere sahip. Osmanlı tarihi ve kentimizin tarihi üzerine geniş araştırma yapıyoruz. Kahramanmaraş'ın çeyize olan düşkünlüğü geçmiş tarihimize dayanmaktadır." dedi.

Kaya, Sitti Mükrime Hatun'un düğününün 3 ay sürdüğü ve çeyizinin ise dillere destan olduğunun tarihsel kayıtlarda yer aldığını ifade etti.

Çeyiz için ön çalışmalar yaptıklarını belirten Kaya, şunları kaydetti:

"Sitti Mükrime Hatun'un çeyiz çalışmaları kapsamında mutfak kültüründen tutun, giyim kültürüne, günlük hayattan, düğün, kına, özel günlerine kadar bütün eserleri araştırıldı. Bakır ürünlerden ahşap oyma sandıklara ve camekanlara, ahşap beşiklere, kına kıyafetinden gelinliğine, bindallısına, sabahlığına, seccadesine, abdest alacağı ibriğine kadar üretimini tamamlayarak güzel bir koleksiyon oluşturduk."



Yurt Dünya 29.10.2023 17:08:55 0

İlginizi Çekebilir

1

Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 3 milyar doları aştı

2

El emeği ipeği özgün tasarımlara dönüştürüyor

3

Medicana'dan hipertansiyonda erken tanının önemine ilişkin değerlendirme

4

Adana'da Seyhan Baraj Gölü kıyısındaki kaçak yapıların yıkımı tamamlandı

5

Osmaniye’de DEAŞ operasyonuna, 1 tutuklama

6

Antalya'da meslektaşı hemşire eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

7

Türkiye, spor turizminde küresel payını artırmayı hedefliyor

8

Reklam yönetmeliğinde "yapay zeka" ve "influencer" düzenlemesi

9

Huawei Cloud sektör liderlerini "Dijital Perakende Yuvarlak Masa Toplantısı"nda buluşturdu

10

Osmaniyeli çift, Trabzon hurması kurusunu Türkiye'nin çok sayıda iline gönderiyor