Kahramanmaraş'ta bağımsızlık mücadelesini anlatan "İrade-i Milliye" mecmuası dağıtıldı

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta bağımsızlık mücadelesini anlatan "İrade-i Milliye" mecmuası dağıtıldı

KAHRAMANMARAS (AA) - Kahramanmaras Büyüksehir Belediyesince, kentin düsman isgalinden kurtulusunun 100'üncü yil dönümü ve 15 Temmuz anisina, "Irade-i Milliye" mecmuasi çikarildi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsaminda Kahramanmaras Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Daire Baskanligi 8 sayfadan olusan ve içerisinde Kahramanmaras'in düsman isgalinden kurtulusu ile 15 Temmuz gecesi yasananlarin anlatildigi tek sayilik bir gazete çikartti. Söz konusu gazete, kent merkezinde vatandaslara ücretsiz olarak dagitildi.

Kahramanmaras Büyüksehir Belediye Baskani Hayrettin Güngör, gazetecilere yaptigi açiklamada, "Bu milletin iradesi anlamina geliyor. Milletin iradesinin üstünde bir irade yoktur. 100 yil önce oldugu gibi 15 Temmuz'da da bu milletin iradesi ayni sekilde düsmanlari kazdiklari çukurlara gömdü." dedi.

Gençlere tarihteki olaylari anlatmamiz gerektigini dile getiren Güngör, sunlari kaydetti:

"15 Temmuz kurtulus mücadelemiz ve tarihteki bir çok olayimizi, gençlerimize aktararak, unutturmamamiz lazim. Gazetenin içerisinde, bizim kurtulus mücadelemizde son derece önemli olan bir belge var. 100 yil önce Kisakürekzadelerden Mehmet Ali bey, bir beyanname yayinliyor. Bildiginiz gibi Fransizlar kalemizdeki bayragi indirdiklerinde o sabah, namaz vakti el ile yazdigi bir belge. Bunu oglu Sahap vasitasiyla Ulu Cami ve civarina astiriyor. Belgenin adi 'Alem-i Islam'a Hitap' belgesidir."

Tarihte bagimsizlik mücadelesinin mesalesini atesleyen kisilerin önemine deginen Güngör, "Bunlardan birisi avukat Mehmet Ali Kisakürek, bir digeri Ridvan Hoca ve yine kahraman isimlerinden Sütçü Imam'dan, Ömer Halisdemir'e selam gönderiyoruz. Ikisinin de çok önemli bir özelligi var ki, ikisi de düsmana ilk kursunu sikan kahramanlardir. Tevafuktur ki Ömer Halisdemir'de bir Kahramanmaras evladidir. Atalari, Çaglayancerit ilçemizden Nigde'ye göç etmislerdir. Tarihimizde böyle de bir olay vardir. Her ikisinden de Allah razi olsun." diye konustu.



Yurt Dünya 15.07.2020 17:29:18 0

İlginizi Çekebilir

1

Burdur'da su doldurma sırasında çıkan kavgada bir kişi bıçakla yaralandı

2

Hatay'da hafif ticari araçla motosikletin çarpışması sonucu 2 kişi yaralandı

3

Adana'da "Beklenen değişime adım adım" yürüyüşü düzenlendi

4

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Adana'da iftar programına katıldı:

5

Antalya'da şehit aileleri ve gazilere iftar programı

6

Adana Valisi Köşger koruyucu ailelerle iftarda buluştu

7

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu

8

Kahramanmaraş'ta depremde 109 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi B Blok'a ilişkin davanın görülmesine devam edildi

9

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay Valiliğini ziyaret etti

10

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, seçim çalışmalarını sürdürdü: