Kahramanmaraş'ta "Bayrak olayı"nın 101. yıl dönümü anısına Türk bayrağı dağıtıldı

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta "Bayrak olayı"nın 101. yıl dönümü anısına Türk bayrağı dağıtıldı

KAHRAMANMARAS (AA) - Büyüksehir Belediyesince, Kahramanmaras Kalesi'nde 101 yil önce Fransiz bayragi indirilerek, yerine Türk bayraginin çekilmesinin yil dönümü nedeniyle Büyüksehir Belediyesi tarafindan vatandaslara ve esnafa Türk bayragi dagitildi.

Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Rüstem Keles, gazetecilere, 101 yil önce bugün, sehrin emperyalist güçler tarafindan isgal edilmeye çalisildigini, ecdadin dillere destan ve onurlu bir bagimsizlik mücadelesi verdigini söyledi.

Keles, Anadolu'da Kahramanmaras'in bagimsizlik mücadelesinde isgale karsi topyekun gösterdigi direnis ile öncü ve örnek sehirlerden biri oldugunu vurguladi.

Kahramanmaras'in Türkiye'de milli mücadelenin kivilcimini çaktigini belirten Keles, sunlari aktardi:

"Bayrak olayi tarihte hiç bir millete nasip olmamis hiçbir milletin göstermedigi cesaret örnegi ortaya koymus büyük bir dirilis suurunun büyük bir kurtulus idrakinin ortaya çikmasidir. Bir cuma günü kalesinde isgalci güçlerin bayragi dalgalanan bir camide cuma namazi kilinamayacagini idrak eden büyük bir milletin bu idraki, kiyama dönüstürdügü günün adidir. Biz onlarin torunlari olarak onlarin isimlerini ve bu kiyamlarini bu hareketlerini asla unutmayacagiz. Önemli olanda budur. Biz Ridvan Hoca, Aslan Bey ve Sütçü Imam'larin torunlari olarak asla ve asla onlarin birakmis olduklari bu mirasi unutmayacagiz. Bu mirasi hem kendimiz, çocuklarimiz ve bizden sonra gelecek nesillere de ayni duyarlilikla ayni suurla tasimayi addediyoruz. Önemli olanda kurtulusta bunu anlamaktir. Bizim sembolik olarak bayrak dagitmamizdan daha önemli olan bu anlayisin ruhlarimizda gönüllerimizde kalplerimizde diri tutulmasidir. "

- Bayrak olayi

Maras Kalesi'ndeki Türk bayragi, 28 Kasim 1919 Cuma günü indirilerek yerine Fransiz bayragi asildi. Avukat Mehmet Ali Bey, bu duruma tepki amaciyla "Alemi Islama Hitap" beyannamesini yazdi ve sehrin muhtelif yerlerinde dagitti.

Ulu Cami'de cuma namazi için büyük bir kalabalik toplandi. Ezan okunduktan sonra disaridaki halk, "Bayraksiz namaz kilinmaz" diye bagirarak tepki gösterdi. Caminin imami Ridvan Hoca da "Hürriyet olmayan bir yerde namaz kilinmaz" diyerek beyannamenin dogru oldugunu ifade etti.

Bunun üzerine topluca kaleye hücum eden halk, indirilen Türk bayragini kale burçlarina dikip cuma namazini da orada kildi.




Yurt Dünya 28.11.2020 15:25:45 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da otobüste çıkan yangın söndürüldü

2

Alanya'da çıkan bıçaklı kavgada 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

3

Burdur'da hakkında 20 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

4

Osmaniye'de dereye giren kişi boğuldu

5

Hatay'da beton mikseri ile çarpışan motosikletteki 2 kişi öldü

6

GÜNCELLEME - Isparta'da tartıştığı babasını satırla öldüren kişi tutuklandı

7

Isparta'da tarım arazisinde çıkan yangın söndürüldü

8

Aksu çayındaki kaçak yapılar kaldırılacak

9

Mersin'de trafik kazasında bir kişi yaralandı

10

Mersin'de fenalaşan yolcu minbüsünün şoförü park halindeki bir otomobile çarptı