KAHRAMANMARAS (AA) - TUNAHAN AKGÜN - Kahramanmaras'tan yilin 10 ayinda 134 ülkeye 445 milyon 900 bin dolarlik tekstil ürünü ihraç edildi.
Dondurmanin yaninda iplik, metal mutfak esyalari, kumas ve çimento alaninda üretim yapilan kent, özellikle tekstil ürünlerinin ihracatiyla ülke ekonomisine büyük katki sagliyor.
AA muhabirinin Kahramanmaras Ticaret ve Sanayi Odasi (KMTSO) verilerinden derledigi bilgilere göre, tekstil ve ham maddeleri ile hazir giyim, konfeksiyon alaninda bu yilin ocak-ekim döneminde 445 milyon 900 bin dolarlik ihracat gerçeklestirildi.
Kentte faaliyet gösteren yaklasik 360 ihracatçi firma, hazir giyim ve konfeksiyondan 69,7 milyon dolar, tekstil ve ham maddelerinden ise 376,2 milyon dolarlik dis satim yapti.
Kahramanmaras'tan en fazla ihracat Italya, Almanya ve Rusya'ya yapildi.
KMTSO Baskani Sahin Balcioglu, AA muhabirine, Türkiye'de yapilan tekstil yatirimlarinin yüzde 11'inin Kahramanmaras'ta gerçeklestirildigini belirtti.
Kahramanmaras'in büyük bir pazari oldugunu vurgulayan Balcioglu, "Türkiye'nin ipliginin yüzde 36'sini Kahramanmaras üretiyor. Türkiye'nin örgüsü ve dokumasinin yüzde 15'ini biz üretiyoruz. Ayni zamanda Türkiye'de toplam tekstil istihdaminin yüzde 8'ni Kahramanmaras sagliyor." dedi.
Balcioglu, kentten önemli bir tekstil ihracatinin gerçeklestigine dikkati çekerek, sektörün gelisim ve dönüsüm içerisinde oldugunu söyledi.
Dünyada nüfusa paralel olarak insanlarin ihtiyaçlarinin da arttigina dikkati çeken Balcioglu, sunlari kaydetti:
“Kahramanmaras tekstil sektöründe 134 ülkeye ihracat yapiyor. Ocak ayinda oldukça yüksek bir ihracatimiz vardi. Subatta daha da artmisti, 90 milyon dolarlara çikmisti. Mayis ayinda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yüzde 54'lük ani bir düsüs yasandi. Ondan sonra çok sükür toparladik. Ekim ayinda çok sükür geçen yilin ekim ayindaki ihracat rakamlarimizi bir miktar geçtik."
Yeni tip koronavirüsün Çin'de çiktigini ve bu ülkeye karsi dünya genelinde farkli bir alginin olustuguna dikkati çeken Balcioglu, "Bu süreç, Çin'de üretilen esyalarin biraz daha az satilmasini sagladi. Dolayisiyla Avrupali ve Amerikali üreticiler bizden mal talep etmeye basladi. Her gün yeni müsterilerimiz geliyor. Biz bunlarla daha da büyüyüp hedeflerimize daha hizli ulasacagimizi düsünüyoruz. Salginda olusan sikintilarimizi da bir an önce bu yolla kapatacagimiza inaniyoruz." ifadelerini kullandi.