Kan bağışçılarına özel araçla ulaşım kolaylığı

Kan bağışçılarına özel araçla ulaşım kolaylığı

Kan bağışçılarına özel araçla ulaşım kolaylığı

ADANA (AA) - ISMIHAN ÖZGÜVEN - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle kan vermek için evden çikmaya çekinenlere, Türk Kizilay özel araçla ulasim kolayligi sagliyor.

Kovid-19 sürecinde kan bagisinin düsmesi nedeniyle Türk Kizilay Adana Subesi, bagisçilarin çekinmeden kan vermeye gelmesini saglamak amaciyla yeni bir uygulama devreye aldi.

Kan vermek isteyenler, 168 Türk Kizilay Çagri Merkezi veya subelerle irtibata geçtikten sonra, özel araçla evinden aliniyor, bagisin ardindan da yine ayni sekilde evlerine birakiliyor.

Adana Sube Baskani Ramazan Saygili, AA muhabirine yaptigi açiklamada, çevre illerin yani sira 15 kentten bagisçilarin verdigi kan numunelerinin test için getirildigi Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi Tibbi Mikrobiyoloji Laboratuvari'nda, Kovid-19 süreci öncesi günlük 50 bin civarinda islem hacminin bulundugunu söyledi.

Merkeze gelen kan numunelerinin gerekli testlerin yapilmasinin ardindan uygun bulunmasi halinde sifa bekleyenler için hastanelere ulastirildigini aktaran Saygili, "Merkezin Kovid-19 öncesi günde 50 bin civarinda günlük islem hacmi vardi. Bu anlamda tabiri yerindeyse bir 'SOS veriyoruz'. Islem hacmi yüzde 60 civarinda azaldi, 20 binlere kadar düstü. Bu bizim için sikintili bir süreç. Çünkü hastanelerde sifa bekleyenlere kan ulastiriyor olmamiz lazim." diye konustu.

- "Günlük kan bagisi yüzde 60 düstü"

Kovid-19 sürecinde vatandaslarin kan bagisiyla ilgili tedirgin olmamasini isteyen Saygili, Türk Kizilayin bagis noktalarinda gerekli bütün tedbirlerin alindigini dile getirdi.

Tüm hijyen kurallarina dikkat edildigini de anlatan Saygili, sunlari kaydetti:

"Düzenli kan bagisçilarini, bagis yapmaya davet ediyoruz. 'Evden çikamiyorum' diyenleri de özel araçla evinden alip tekrar evine birakiyoruz. Çünkü kan sürekli bir ihtiyaç, mevsimi olmaz, dolayisiyla her bagisçimiz kan bagis noktalarina gelmeli. Günlük kan bagisi yüzde 60 düsmüs durumda. Kan ihtiyacinda ise düsme söz konusu degil, hastanelerde kan ihtiyaci devam ediyor."

Kovid-19'un kandan bulasan bir hastalik olmadigini vurgulayan Saygili, bagisçilara kan verme çagrisinda bulundu.

Saygili, Türkiye'nin 2020 yili kan ihtiyacinin yaklasik 3,3 milyon ünite oldugunu ve bunun karsilanmasi gerektigini sözlerine ekledi.



Yurt Dünya 5.06.2020 11:27:45 0

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de buğday yüklü tırda çıkan yangın söndürüldü

2

Hatay'da devrilen hafriyat kamyonunun sürücüsü yaralandı

3

Tarsus Doğa Parkı'ndaki lemur ve sırtlan doğum yaptı

4

Hatay Erzin'de 488 kalıcı konutun anahtar teslimi 29 Ekim'de yapılacak

5

Adana'da tırla kamyonetin çarpışması sonucu 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

6

Burdur'da otomobil çaldığı iddia edilen ehliyetsiz sürücüye 82 bin lira ceza

7

Adana'da denetimlerde 18 motosiklet trafikten men edildi

8

Kahramanmaraş'ta 4. kattan düşen çocuk hayatını kaybetti

9

Adana'da ambulans helikopter yaralı motosiklet sürücüsü için havalandı

10

Adana'da ağaçlık alanda çıkan yangın söndürüldü