Tarih: 06.05.2020 14:53

KARACA: ANADOLU BASININDAN İMDAT ÇIĞLIĞI

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) 61. Başkanlar Konseyi Genel Sekreter Bayram Ekici’nin moderatörlüğünde internet ortamında video konferans sistemi ile, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve temsilcilerinin yoğun katılımı ile toplandı.

TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca başkanlığında düzenlenen, Cemiyet Başkanlarımız ve temsilcilerinin yer aldığı 61.Başkanlar Konseyi toplantısı sonrası aşağıdaki kararlar alınarak ve kamuoyu ile paylaşılması kararlaştırıldı:

⁃  Tüm dünyayı ve ülkemizi olumsuz şekilde etkisi altına alan COVİD-19 Korona Virüsü ile mücadelede büyük bir özveri ile gece gündüz fedakârca çalışan süreci en iyi şekilde yürüten Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca başta olmak üzere, Doktor, hemşire, temizlik görevlisi dahil tüm sağlık çalışanlarımıza, Polis Jandarma ve tüm Emniyet mensuplarımıza, Vefa Destek hattında çalışan tüm personele, Yerel Yönetimlere, Belediye personellerine ve halkın haber alma özgürlüğü için sokaklarda var gücüyle çalışan medya mensuplarına Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve basın mensupları olarak minnettarız.

⁃ Dijitalleşme ile birlikte bugün içinde bulunduğumuz olumsuz şartlar nedeniyle yerel medya çok zor duruma düşmüştür. Sektörümüzün bağlı bulunduğu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının yerel medyaya yönelik acil yerel medya eylem planı/yasasını hazırlayarak Cumhurbaşkanımıza / meclise sunmadır. Aksi takdirde bugün birçok gazete, televizyon ve radyo kapısına kilit vuracak, binlerce basın emekçisi işsizlikle karşı karşıya kalacaktır.

⁃ Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ‘halkın sesine kulak veriyoruz’ diyor. Halkın sesi olan basınımıza da kulak vermelidir. TGF’nin var oluşu ile Anadolu basınının var oluşu aynıdır. Mücadelemize var gücümüzle devam edeceğiz. Anadolu basınının ayakta kalmasını sağlamak zorundayız. TGF, bayrağına bağlı,  Atatürk ilkelerinden hiçbir zaman sapmamış, ülke menfaatini her zaman ön planda tutmuştur. Biz kendi tedbirimizi alıyoruz ama devlet desteği de mutlak suretle şart. Aksi takdirde Anadolu basını yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. 

⁃ Zorluklar içerisinde kısıtlı imkânlarla halkın haber alma hakkı için gece gündüz demeden çalışan, yayın yapan yerel ve yaygın gazete, internet haber, TV ve radyolar, korona virüsü salgını nedeniyle zor günler yaşamaktadır. Anadolu Basını ilan ve reklamlarla ayakta duran bir sektördür. Özellikle Basın İlan Kurumu üzerinden alınan resmi ilanlar, yaygın ve yerel gazeteler için can suyudur. Alınan tedbirler kapsamında uzun bir süre icra ve ihale ilanları, duyuruları yayınlanmayacak olması, özel işletmelerin de reklam kısıtlamasına gitmesi, gazete satışlarının tabana vurması, yaşam mücadelesi veren Anadolu Basınını daha da güç duruma düşürmüş, yok olma ile karşı karşıya bırakmıştır.

⁃ Basın mesleği için son derece önemli olan internet yasası biran önce çıkarılmalı, ortadaki karmaşa önlenmelidir. Aksi takdirde hem mesleğimiz, hem de birçok kurum ve kuruluş hakkında yapılan çirkin haberler mesleğimize büyük yara vermeye devam edecektir.

⁃ Basın Kart’ı biz Gazeteciler için onur kimliğidir. Maalesef gerek değişim sırasında, gerekse yeni kart müracaatları ile kurum değiştiren meslektaşlarımızın kartları aylardır verilememektedir. Yenilenen ve adını taşıdığı sarı rengi turkuaza dönüşen kartımızı, artık kendimiz vermek istiyoruz. İletişim Başkanlığı ülkenin Devlet yönetimindeki diğer önemli işlerle uğraşmalı, batılı ülkelerde olduğu gibi basının kimlik kartları meslek örgütleri tarafından verilmelidir.

⁃ Her zaman Türkiye Cumhuriyeti Devletini kapsayan etkin haberleri ve programları bulunan Kıbrıs Diyalog TV’nin RTÜK tarafından kapatılması üzüntüyle karşılanmıştır. Kıbrıs Diyalog TV’de yayınlanan bir programda devleti eleştirmek ile bağdaştırılan bir konuşma sonucu RTÜK tarafından kapatılması basın özgürlüğüne yapılmış bir darbedir. En kısa sürede bu yanlıştan dönülerek uygulanan yaptırımın daha makul cezalar ile düzeltilmesi gerekmektedir.

⁃ Türkiye, Azerbaycan ve Kıbrıs’ta 20 binin üzerinde üyesi bulunan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyi üyeleri yapılan bu son toplantıda şu dileklerini dile getirmişlerdir. “Demokrasinin temel taşı medya için aşağıda belirtmiş olduğumuz tedbirlerin hayata geçirilmesi hususunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Sayın Fahrettin Altun ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Sayın Rıdvan Duran’ı yerel basına can suyu olmaya ve yerel medyaya destek olmaya davet ediyoruz”

Anadolu basını için alınabilecek tedbirler;

- Korona salgınından olumsuz etkilenen medya için “Tedbir Destek Paketi” açıklanmalıdır.

- İşsiz kalan, salgın yüzünden evden çıkamayan ve iş bulamayan basın emekçilerinin maaşı işsizlik fonundan ödenmelidir.

- Gazete Sahiplerine BİK tarafından faizsiz borç imkânı sağlanmalıdır. BİK’nun şubesi dışında kalan illerdeki basın çalışanlarına da faizsiz kredi verilmedir. 

 - TV’lerin Uydu bedelleri 6 ay süreyle alınmamalı ve uydu bedeli sonraki süreçte en aza çekilmelidir.

- TV ve Radyolar da Maliye Bakanlığının mücbir sebep kapsamına alınmalıdır.

- Devletin, Belediyelerin ve STK’ların medya sektörüne destek vermesi sağlanmalı, İl Genel Meclisi kararları, Belediye Meclisi ve Encümen kararları yerel gazetelerde yayınlanmalı ve Anadolu basınına sahip çıkılması öngörülmelidir.

- Gazetelerimizden kesilen %15’lik BİK kesintinin sıkıntılı dönemlerde tamamen kaldırılmalıdır.

- Medya sahiplerine acil kredi imkânı sağlanmalıdır. Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp, mürekkep gibi ithal malzemeler kurdan etkilenmeyecek şekilde ayarlanmalı ve gümrük vergileri sıfırlanmalıdır.

- Sigorta ve vergilerde indirim sağlanmalı, SGK ve Maliye borçları en az bir yıl ertelenmelidir.

 - Her daim devletinin yanında olan Anadolu Basını bir an önce desteklenmeli ve gereken tedbirler yasalarla koruma altına alınmalıdır.  

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —