KARATEPE AÇIK HAVA MÜZESİ UNESCO’NUN DÜNYA MİRASI LİSTESİNE ALINDI

KARATEPE AÇIK HAVA MÜZESİ UNESCO’NUN DÜNYA MİRASI LİSTESİNE ALINDI

Osmaniye'nin Kadirli İlçesi Kızyusuflu köyü sınırları içerisindeki, Karatepe Aslantaş Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında, "Karatepe Aslantaş Arkeolojik alanı çok şükür UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alındı. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Ülkemize memleketimize hayırlı olsun inşallah." dedi. Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı (KAVAK) ve Kadirli Kaymakamlığınca 2019 yılında ortaklaşa hazırlanan UNESCO başvurusu sonuçlandı. Karatepe Aslantaş arkeolojik sit alanı ve açık hava müzesi UNESCO dünya kültür mirası geçici listesine alındı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Osmaniye'deki Karatepe Arslantaş Arkeolojik Alanı'nın yanı sıra, Diyarbakır'da Zerzevan Kalesi, Ankara'daki Beypazarı Tarihi Kenti, İzmir'deki Tarihi Liman Kenti ve Kayseri'deki Korkmaz Vadisi'nin UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındığı belirtildi. Türkiye'nin, 5 varlığının daha bu listeye girmesiyle, kültür varlığı sayısı 83'e yükseldi.
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, İl Merkezine 30, Kadiri İlçesine 22 , Adana'ya 130 km. mesafededir. Türkiye’nin ilk açık hava Müzesi olan "Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi"  Prof.Dr. Halet Çambel'in 68 yıl boyunca kazı çalışması yaparak ülke turizmine kazandırdığı önemli bir değerdir. Karatepe, geç Hitit çağında (M.Ö.8.yy) Adana ovası hükümdarı Asativatas tarafından, krallığını kuzeydeki vahşi kavimlere karşı korumak üzere, bir hudut kalesi olarak yaptırılmış. Kurucusundan dolayı Asativadaya adını alan bu yer M.Ö. 725-720 tarihlerinde Asur Kralı 5 Salamonsor veya M.Ö. 680 yılında Asarhaddon tarafından ele geçirilmiş, yakılıp yıkılmıştır.

 



Osmaniye 17.04.2020 15:07:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Müteahhitler Birliği'nden Önemli Çağrı

2

Osmaniye'de temel kazısında bulunan Roma dönemi mozaikleri gün yüzüne çıkarılıyor

3

Osmaniye'de jandarma ekipleri orman yangınlarına karşı denetimlerini sürdürüyor

4

Osmaniye Ak Parti'nin Yeni Başkanı Binboğa Oldu

5

Osmaniye'de jandarma ekipleri orman yangınlarına karşı denetimlerini sürdürüyor

6

Kadirli'de 15 şüpheli tutuklandı

7

Osmaniyeli yargıçların yeni tayin yerleri belli oldu

8

Ak Parti Genel Merkezi 3 kişiyi Ankara'ya çağırdı

9

Osmaniye’de eve giren yılan korkuttu

10

Enerjisa görevlisi kaza kurbanı oldu