Kars’ta defineciler kiliseyi kazdı

Kars’ta defineciler kiliseyi kazdı

Kars’ta defineciler kiliseyi kazdı

Kars’ta define avcıları tarihi kiliseyi kazdı. Duvarlarına kadar yıkılan kilisenin duvar kaplamalarına kadar kırarak define aradılar.
Kars Kalesi altında bulunan Gürcü Kilisesi kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kazılarak yıkılmış halde bulunuyor.
Kilisenin duvarları yıkılırken, içerisi ve etrafı ise çukurlarla dolu. Defineciler tarafından her yeri kazılan kilise, adeta yıkılmamak için direniyor.

“Taşları bile parçalamışlar”
Kentte tarihi değerlere gereken özenin gösterilmesi gerektiğini ifade eden Okan Avşar, “Maalesef üzülerek izliyoruz bu tabloyu burada, renkli kilise diye geçiyor adı, öyle biliyoruz. Kars Kalesi’nin hemen altında bulunuyor. Üzerinde Gürcü’ce yazılar var. Sütunlar var. Taşlar bile parçalanmış. Taşları bile kırmışlar. Yani kazmaktan vaz geçmişler. Taşları bile parçalamışlar. Geriye çok fazla bir şey kalmamış” dedi.

“Böyle tarihi yapıların talan edilmesi çok yazık”
Avşar, “Bu bir tarih, kültürel bir miras, korunması gerektiğine inanıyoruz. Etrafı çok güzel, bedesten inşa edildi. Fakat bu güzelliğin ortasında böyle tarihi yapıların talan edilmesi çok yazık. Bir an evvel önem alınması gerekiyor” diye konuştu.
Kars Kalesi altında bulunan 150 yıllık Gürcü Kilisesi geçen süre içerisinde büyük çoğunluğu yıkılmış. Sadece bir kısmı kalan kilisenin duvarları kırılarak define aranmış.
Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kilisenin biran evvel Kars turizmine kazandırılması bekleniyor.


Güncel 19.07.2022 12:45:47 0

İlginizi Çekebilir

1

SunExpress'te üst düzey atama

2

İş Bankası'nın "81 İlde 81 Orman" projesi Adana ile devam ediyor

3

Antalya'da yanık kongreleri 31 ülkeden bilim insanlarını buluşturdu

4

Mersin'de adli olaylarda geçen yıla göre azalma yaşandı

5

Pozantı ilçesinde üreticilere makine, ekipman ve hayvancılık desteği verildi

6

Osmaniye’de göçmen kaçakçılığı operasyonu: 6 düzensiz göçmen yakalandı, organizatör tutuklandı

7

Sabancı Vakfı ve Adecco Türkiye genç kadınların istihdamı için işbirliği yaptı

8

Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı İnsan Gelişimi Araştırma Ödülü'nü Mine Egbatan kazandı

9

Kozan'da kan bağışçılarına fidan hediye edildi

10

Kahramanmaraş'ta kar yağışı etkili oldu