Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: “Teröristlerin asıl amacı iktidara el koymak”

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: “Teröristlerin asıl amacı iktidara el koymak”

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: “Teröristlerin asıl amacı iktidara el koymak”

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) olağanüstü zirvesinde, ülkesinde yaşanan olaylara ilişkin konuşma yaparak teröristlerin asıl amacının “iktidara el koymak” olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Tokayev, Kazakistan’ın inisiyatifi üzerine video konferans yoluyla düzenlenen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) olağanüstü zirvesinde konuştu. Toplantıda, ülkede akaryakıt fiyatlarına gelen zamların ardından düzenlenen protestolar sonucunda Kazakistan’ın bağımsızlık tarihinin en kapsamlı ve zor krizini yaşadığını belirten Tokayev, KGAÖ’nün askeri desteğinin yanı sıra manevi desteğinin de kendileri için önemli olduğuna değindi. Ülkedeki olaylara uzun zamandır hazırlık yapıldığını ve organizatörlerin barışçıl gösterileri fırsat bilip bunu kötüye kullandığını belirten Tokayev, “Teröristlerin asıl amacı iktidara el koymaktı” dedi.
Teröristlerin başkent Nur Sultan’a darbe planladığı bilgisini de paylaşan Tokayev, Cumhurbaşkanlığı rezidansının etrafında toplanan terör gruplarının, başkente 3 askeri uçağın geldiğini öğrenince darbe planından vazgeçtiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Tokayev, hayatını kaybedenler arasında sivillerin de olduğunu ve can kaybı sayısının tespit edilmesi için ilgili çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi.

Tokayev: “Kazakistan’daki durum yanlış yorumlanıyor”
Tokayev ayrıca, Kazakistan’da 2 bin 30 KGAÖ barış gücü ve 250 askeri aracın bulunduğunu ifade etti. KGAÖ barış gücünün ülkesine konuşlandırılmasının meşruyetine ilişkin sorular oluştuğuna işaret eden Tokayev, “Bu doğru bilginin olmaması ve durumun yanlış anlaşılması nedeniyle oluyor. Ayrı bir durumda yabancı basın dahil uluslararası toplumda hem KGAÖ güçlerinin kullanılması hem de Kazakistan’daki durum yanlış yorumlanıyor” dedi. Cumhurbaşkanı Tokayev, hiçbir zaman barışçıl göstericilere karşı güç kullanmadıklarını ve kullanmayacaklarını dile getirerek, “Bazı kaynaklar iktidarın barışçıl göstericilerle savaştığını iddia ediyor. Bu mutlak yanlış bilgi” dedi. Tokayev, yakın zamanda uluslararası topluma Kazakistan’da terör saldırılarının düzenlendiğine ilişkin kanıtlar da sunacaklarını açıkladı.
Tokayev ayrıca, kapsamlı terörle mücadele operasyonunun yakın zamanda sona ereceğini ve bununla birlikte KGAÖ barış gücü misyonunun da tamamlanacağını sözlerine ekledi.


Güncel 10.01.2022 13:10:44 0

İlginizi Çekebilir

1

Halkbank ve Türkiye Sigorta kadın girişimciler için güçlerini birleştirdi

2

JTI Türkiye Fabrika Liderliğine Benoit Philibert atandı

3

Mersin'in Akdeniz ilçesinde ağaçlar bakımdan geçirildi

4

Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu öğrencilerle kitap okudu

5

Osmaniye’de jandarma son bir haftada 68 şüpheliyi yakaladı

6

Agrotech İklim Lideri Ödülü'nün sahibi oldu

7

Hyundai Motor Türkiye Eğitimde İkinci Hayat projesiyle okullara destek oldu

8

Arçelik satış sonrası hizmetlerde yapay zeka dönüşümünü başlattı

9

Hatay'da iş yerleri ve park halindeki araçlara taş atan şüpheli yakalandı

10

Bakan Yumaklı, MAKÜ Uluslararası Bilim ve Sanat Ödülleri Töreni'nde konuştu: