ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Adana'da kent yasamindan vazgeçerek köye yerlesen kadin çiftçi, devletten aldigi keçileri besleyerek ekonomik olarak daha rahat bir hayata kavustu.
Adana'da il merkezinde 17 yasindayken insaat isçisi Ömer Avci ile evlenen Yasemin Avci, zaman zaman geçim sikintisi yasasa da sehirde yasamaya devam etti.
Sehirde ekonomik zorluklarla uzun süre bogusan 25 yasindaki Yasemin Avci, 2 yil önce köye yerlesme karari alarak, Tarim ve Orman Bakanligi'nin Genç Çiftçi Projesi'ne basvurdu.
Devletin verdigi 37 kil keçisiyle kocasinin memleketi Ömerli köyüne yerlesen Avci baslangiçta yeni yasamina alismakta zorluklar çekse de mücadeleden vazgeçmedi.
Süt sagma, peynir yapimi, oglak bakimi, igne yapma gibi besicilik konularini kocasindan ögrenen Avci, yaptigi isle 2 yilda ailesinin geçimini sagladigi gibi hayvan sayisini da 2 katina çikardi.
- "Kendimizi ekonomik olarak daha güçlü hissettik"
Köy yasamina alisan kadin besici sabahin erken saatlerinden aksama kadar keçilerin tüm bakimlariyla ilgilenirken, kocasi ise hayvanlarin otlatilmasi ve disarida yapilacak islerle ugrasiyor.
Avci, AA muhabirine, yasadiklari geçim sikintisi nedeniyle projeden haberdar olduklarinda köye tasinmaya karar verdiklerini belirtti.
Hayvan bakimi konusunda esinden çok yardim aldigini ifade eden Avci, "Erken saatlerde kalkiyorum, esimin yemegini hazirliyorum. Keçilerin yanina gidip sagimini yapiyorum oglaklarina bakiyorum. Esim çok yardimci oldu. Süt sagarken onu dikkatli sekilde izledim keçiler de uslu olunca ögrenmesi kolay oldu. " dedi.
Sehirdeki geçim sikintisina nazaran köye yerlestikten sonra ekonomik olarak daha iyi durumda olduklarini ifade eden Avci, sunlari söyledi:
"Oglaklar birkaç aylik olduktan sonra erkekleri sattik. Bu sekilde ekonomik faydasi oldu. Evde peynirini yapip satmaya basladik. Begendigimiz disi oglaklari anaç olarak elimizde biraktik. Keçilerin yavrularini, sonrasinda sütünü almaya basladiktan sonra kendimizi ekonomik olarak daha güçlü hissettik. Sehirdekinden daha rahat oldugumuzu görüyorum."
- "Kendimi ayakta tutmaya çalistim"
Avci, sehirde dogup büyüyüp hiç köy hayati yasamamasi nedeniyle baslangiçta zorluklar çektigini ancak bunlari asmayi basardigini aktardi.
Avci, sunlari söyledi:
"Bir erkek evladim oldugu için onun gelecegi için elimden ne geliyorsa yapmaya karar verdim. Bu sekilde ayakta durmaya çalistim. Ilk geldigim zamanlarda ister istemez biraz zorlandim ama her zaman yerden kalkmaya, kendimi ayakta tutmaya çalistim. Elimden geleni en sonuna kadar yapmaya çalistim, mücadele ettim."
Yeni hayatinin daha huzurlu oldugunu dile getiren Avci, "Köyde istediginiz zaman istediginiz her seyi bulabilme imkaniniz pek yok. Sadece bu sikintimiz var ama baska türlü de bakarsak sehre gittigim zaman insan ister istemez buraya alistigim için o kalabaliktan, o sesten etkileniyorum. Burasi daha huzurlu geliyor. Sehri pek aradigim söylenemez bu konuda. " diye konustu.
- "Kirsalda genç nüfusa ihtiyacimiz var"
Karaisali Tarim ve Orman Müdürü Sevki Altunbas da müdürlük olarak her zaman sahada çiftçinin yaninda olduklarini belirtti.
Köyden kente göçün kirsaldaki nüfusu olumsuz etkiledigini bunun da ekonomiye etkisi oldugunu ifade eden Altunbas, bu göçün önüne geçmek veya tersine göç saglanmasi için "Genç çiftçi" gibi çesitli projeler oldugunu kaydetti.
Proje için basvuru sahibinin köye yerlesmeyi vadedip bunu gerçeklestirmesi gerektigini ifade eden Altunbas, "Yasemin Avci da sehirde yasiyordu. Sehirde yasamanin belli zorluklari var. Bizim de kirsalda genç nüfusa ihtiyacimiz var. Bu proje tam da bize istedigimizi verdi. Hem Yasemin hanim sehirden göç etmis oldu, biz de kirsalda genç çiftçi sayisini genç nüfus sayisini artirmis olduk." dedi.