KEP Adresi Nedir? Kep Adresi Başvurusu Nasıl Yapılır?

KEP Adresi Nedir? Kep Adresi Başvurusu Nasıl Yapılır?

KEP Adresi Nedir? Kep Adresi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Günümüzde hemen herkesin kullandığı, Standart Elektronik Posta yani SEP adreslerinin yanında, 14 Şubat 2011 yılında hayatımıza Kayıtlı Elektronik Posta yani KEP girdi. Hayatımızda artık önemli bir yeri olan bu KEP nedir? KEP adresi nasıl alınır? KEP işlemleri süreci nasıl işliyor gibi soruları bu yazımızda cevaplayacağız.

KEP Adresi Nedir?

Sanal dünyada yani internette vakit geçiriyorsanız bu kavramla mutlaka karşılaşmışsınızdır. Ve bu karşılaşma sizde bir merakta uyandırmış olabilir.

KEP, kelime anlamı olarak “Kayıtlı Elektronik Posta” olarak açıklanıyor. KEP adresi kullanılarak gönderilen e-postanın gönderen ve alan taraflar kesin olarak biliniyor. Ayrıca gönderilen e-postanın karşı tarafa ne zaman ulaştığı da belirtiliyor. KEP adresi ile gönderilen e-postanın içeriği değiştirilemediğinden, zaman damgası ve e-imza ile e-postaya uygulanan tüm adımlar kayıt altına alındığından yasal bir hal alır.

KEP adresleri herhangi bir yasal süreçte yasal delil olarak kullanılabiliyor. KEP adresi kullanırken e-imza kullanılması zorunluluğu ve zaman damgası bu e-postaları yasal hale getirir. Ayrıca KEP adresinde gönderilen e-postanın üçüncü kişi tarafından ulaşılarak değiştirilmemesi de bu e-postaların yasal süreçlerde delil niteliği taşımasını sağlar.

KEP adresleri, tek kişi tarafından kullanılan, aktarılmayan, e-imza ile hesaba giriş yapılan ve yasal geçerliliği olan e-postalara deniyor.

KEP Kullanım Alanları Nelerdir?

KEP sektörünün önde gelen firmalarından EDM Bilişim, 2020 faaliyet raporunda, KEP hizmetinin bulundukları İtalya pazarında 20 milyon üzeri kişi ve kurum tarafında kullanıldığını, yıllık cironun 100 milyon Euro üzerinde olduğunu ve günlük yaşantıda hemen her önemli yazışma ve belge iletiminin (ihtar, itiraz, sözleme, sipariş, iade, bordro, resmi yazılar, kurumlar arası önemli toplantı notlar vb) KEP ile yapıldığını belirtmektedir.

EDM Bilişim faaliyet raporunda Türkiye pazarında KEP hizmetinin en çok kullanıldığı alanın E-Bordro iletimi ve resmi kurum yazışmaları olduğunu anons etmiştir. Bu bağlamda 150 bin adet bordronun KEP ile tüm haklarına sahip olduğu %100 Türk Sermayesi ile inşa edilmiş, Türkiye’nin tek EYP yazışma modülü içinde ve UETS tam entegre INTERKEP sistemlerinden tebliğ edildiği bilgisini paylaşmıştır.

  • Kamu yazışmaları
  • Noter üzerinden yapılan tüm tebliğ, ihtar ve ibralar
  • İadeli taahhütlü posta ile yapılan yazışmalar
  • Güvenlik ve gizlilik gerektiren tüm yazışmalar
  • Personele ücret pusulası, zaman çizelgesi, ihtar, ibra ve izin onay formu gibi İK dokümanlarının gönderimi
  • Sicil dosyası işlemleri
  • Denetim ve teftiş gibi tüm yazışmalar
  • Genel kurul toplantı davet ve kayıtları, önemli toplantı çağrıları, her türlü etkinlik daveti
  • Yasal geçerli elektronik mutabakat
  • Elektronik sözleşme
  • Elektronik senet
  • Elektronik Bordro, Personel İhtar, İbra vb Tebliği
  • Elektronik sipariş ve sipariş onayı

KEP Adresi Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gerekir?

EDM üzerinden KEP adresi almak için,

1-Pasaport, ehliyet veya nüfus cüzdanı gibi Kimlik yerine geçen resmi bir belge

2-Gerçek kişiler için hazırlanmış olan KEP hesabı ön başvuru formu gerekir.

Hazırlanan bu evraklarla gidildiğinde KEP adresi başvurusunda bulunulabilir. KEP adresi almak için benim bu kadar vaktim yok diyenler için ise EDMBilişim bu prosedürleri sizin için hallederek, sizi KEP adresinize hemen kavuşturuyor.

KEP ilgili daha detaylı bilgilere, sektörün önde gelen kurumlarından EDM Bilişim web sitesinden www.edmbilisim.com.tr edinebilirsiniz.

 



Yurt Dünya 23.03.2021 17:03:00 0