BURDUR (AA) - Burdur'un Gölhisar ilçesindeki "Gladyatörler sehri" olarak bilinen Kibyra Antik Kenti'nde, Roma dönemine ait tanri heykelleri bulundu.
Valilikten yapilan yazili açiklamaya göre, antik kentte Imparator Kültü Tapinagi'nin güney yamacinda Yunan Mitolojisi'nde tibbin ve sagligin tanrisi olarak bilinen Asklepios'un heykeli 7 parça halinde ortaya çikarildi.
Tüm parçalari bulunan, ince isçiligiyle dikkati çeken ve yaklasik 38 santim boyundaki eser, giyimli, uzun kivircik saçlari ve sakaliyla betimlenmis.
Yilan sarili asasina dayanmis Asklepios, elinde yumurta tutuyor. Asklepios'un yumurta tutarken yapilmis betimleri çok az sayida olmasi nedeniyle heykel, hem arkeoloji tarihi hem de Kibyra'nin saglikla ilgili kültleri için önemli bilgiler sagliyor.
- Bas kismi bitki temizligi sirasinda bulundu
Misir kökenli gök tanri veya isigin tanrisi gibi birçok özellikle bilenen Serapis'in mermer büstü ise iki parça halinde gün yüzüne çikarildi.
Gövde kismi 2019'da bulunan Serapis büstünün bas kismi Roma Hamami kompleksinin yapilan bitki temizligi sirasinda bulundu.
Bas kismi bulunmasinin ardindan sergilenebilecek nitelige kavusan mermer büstün restorasyonu, kazi ekibinin deneyimli restoratörleri tarafindan gerçeklestirildi.
Açiklamada, Burdur Valisi Ali Arslantas'in da antik kenti ziyaret ederek, bulunan eserleri inceleyip bilgi aldigi ifade edildi.