Kırıkhan kavunu verimi, kalitesi ve fiyatıyla üreticisini sevindirdi

Kırıkhan kavunu verimi, kalitesi ve fiyatıyla üreticisini sevindirdi

Kırıkhan kavunu verimi, kalitesi ve fiyatıyla üreticisini sevindirdi

HATAY (AA) - HÜSEYIN YILDIZ - Kendine has aromasiyla yurt içi ve yurt disindan büyük talep gören Kirikhan kavunu, bu yil kalitesi ve fiyatiyla üreticisini memnun etti.

Hatay'in Kirikhan ilçesinde hasat edilen "Ananas" ve "Galya" çesidi kavunlar, tezgahlardaki yerini almaya basladi.

Bu sene ilçedeki 10 bin dönüm arazide ekimi yapilan ve iklim sartlarinin olumlu etkisiyle kalitesi yüksek olan Kirikhan kavunu, yaklasik 2 lira olan kilogram fiyatiyla da çiftçisinin yüzünü güldürdü.

Yurt içinde gördügü talebin yani sira basta Orta Dogu olmak üzere Romanya ve Bulgaristan'a da ihraç edilen kavunun üreticileri verimli geçen sezondan dolayi mutlu.

Kirikhan Ziraat Odasi Baskani Mehmet Çelik, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ilçede bu yil 10 bin dönüm açik ve kapali alanda kavun yetistirildigini söyledi.

Su an örtü alti kavun hasadinin basladigini dile getiren Çelik, "Yaklasik 15 gün sonra da açik alandaki kavun hasadimiz baslayacak. Su an dönüme 3-4 ton verim aliniyor. Bu yil 40 bin ton rekolte bekliyoruz. Fiyatlar 2 lira civarinda seyrediyor. Geçen yil çiftçimiz iklim sartlarindan dolayi fiyatlardan memnun degildi ancak bu yil memnun." dedi.

Bu yil bugdayda oldugu gibi kavundan yana da çiftçinin yüzünün gülecegini aktaran Çelik, devletin verdigi destekten de memnun olduklarini söyledi.

- "Iç piyasada yogun ragbet var"

Üretici Sait Ökten ise kavunda verim ve fiyatin geçen yila göre daha iyi oldugunu anlatti.

Dönümden 4 ton civari kavun hasadi yaptigini belirten Ökten "Kirikhan kavunu aromasi ve seker oranindan dolayi tüm piyasalarda tercih ediliyor. Su an iç piyasada yogun ragbet var, açik alanda ürettigimiz kavunun hasadina baslayinca Romanya, Bulgaristan ve Orta Dogu ülkelerinden gelen taleplere yetismeye çalisacagiz." ifadelerini kullandi.

Ilçede 5 yildir örtü alti kavun ürettigini belirten çiftçi Halil Denizoglu ise hasadin bu sene çok iyi basladigini aktardi.

Havalarin güzel gitmesinden dolayi sezon veriminden memnun oldugunu belirten Denizoglu, ürünün geçen yil 75 kurus ile 1 lira arasi satildigini, bu yil ise 2 liradan satilmaya baslandigini ve bunun da kendileri için çok sevindirici oldugunu kaydetti.



Yurt Dünya 24.06.2020 11:18:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Yüreğir Devlet Hastanesi GES projesiyle enerji giderlerinde yaklaşık yüzde 25 tasarruf sağlıyor

2

Muhtarın devlet desteğiyle kurduğu zeytinyağı üretim tesisi mahallelinin geçim kaynağı oldu

3

Atılım Üniversitesi "Ankara Turizmi" paneline ev sahipliği yaptı

4

Çatlak seramik kap ve kupalar bakteri üretme riski taşıyor

5

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Tamura Kahramanmaraş'ta ziyaretlerde bulundu

6

7. Uluslararası Mersin Maratonu başladı

7

Adana'da "4. Astronomi Gecesi" düzenlendi

8

Adana'da kamyona çarpan otomobildeki 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

9

Adana'da park halindeki otomobilde yaşanan patlamada 1 kişi öldü

10

Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker Kemer'de anıldı