Kırmızı biber cep yakıyor: Salça yapanlar azaldı

Kırmızı biber cep yakıyor: Salça yapanlar azaldı

Biber fiyatlarına astronomik zam salça yapanları azalttı

Serkan TALAN- Osmaniye’de kırmızı biber fiyatlarının astronomik olarak artması nedeniyle salça  yapanların gözle görülür şekilde azaldığı dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl 2 TL’den alıcı bulan kırmızı biberlerin fiyatı 7 TL’den başladı 10 TL’ye kadar çıktı. Fiyatı 5 kat artan kırmızı biber salça yapan vatandaşları zor duruma sokuyor. Daha önce fazla fazla yapılıp eşe dosta hediye olarak gönderilen salçalar artık sadece ihtiyaç kadar yapılıyor. Bir çok vatandaşın da salça yapmayarak hazır salça alma yoluna gittiği öğrenildi.

Video LİNKİ: https://youtu.be/mWsRLrhgIQM

Çukurova’da bir gelenek kaybolmaya başladı. Fiyatı 5 kat birden artan kırmızı biber vatandaşları zor duruma soktu. Osmaniye’de kırmızıbiberin fiyatı 9-10 TL’den alıcı buluyor. Bir süre fiyatların düşmesini bekleyen vatandaşlar ise hayal kırıklığına uğradı.

Yıllardır bu mevsimde biber salçası hazırlayan ev hanımı evli 2 çocuk annesi Emine Kocaman “Açıkçası bu sene çok zorlandık. Eskiden torbalarca alır yaptığımız salçadan eşimize dostumuza gönderirdik. Çünkü bu salça doğal olması sebebiyle çok tercihe diliyor. İçinde hiçbir katkı maddesi yok ve güneçte kurutuluyor” dedi.

Bu yıl kırmızı biber fiyatlarının aşırı yükselmesi nedeniyle sadece kendilerine yetecek kadar salça yaptıklarını aktaran Kocaman “Allah yardımcımız olsun. Böyle fiyat mı olur. Ne yapacağımızı bilemedik. Düşer dedik düşmedi. Bizde 9 TL’den bulduk yaptık. Birde çektirmeye verdik 10 TL’ye geldi” ifadelerini kullandı.

Biberin cinsine göre ortalama 4 ila 7 kg arasında kırmızı biberden 1 kg salça çıkıyor.

Biber fiyatlarının artması biber çekerek geçimini sağlayan kişileri de vurdu. Bu mevsimde biber çekerek geçimini sağlayan Abidin Duz, “Bu yıl işlerimiz çok bozuk geçtiğimiz yıllarda gece yarılarına kadar biber çekerdim. Şimdi tek tük çektiren var. Artık vatandaş ne verirse alıyoruz. Zaten biberin fiyatı 10 TL’ye dayanmış. Vatandaş nasıl alsın” ifadelerini kullandı.

#salça #kırmızıbiber #bibersalçası #çukurova

 



Osmaniye 9.09.2022 16:37:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Osmaniye Lezzet Festivali Sona Erdi

2

Osmaniye Belediyesi’nin asfalt çalışmaları sürüyor

3

Osmaniye’de, Engelliler Farkındalık Yürüyüşü

4

Osmaniye Oto Galericiler Derneği’nde nöbet değişimi

5

Osmaniye’de 72 kişi tutuklandı

6

Aldıkları Destekle Tesis Kurdular

7

Kadirli Bilim ve Sanat Merkezi'nde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı

8

Osmaniye'de eğitim sendikaları okul müdürünün öldürülmesini protesto etti

9

Osmaniye’de AK Parti'li kadınlar Filistinli anneler için toplandı

10

Osmaniye'de uyuşturucu operasyonun da 5kişi tutuklandı