Klimanın yol açtığı ‘lejyoner hastalığı’na dikkat

Klimanın yol açtığı ‘lejyoner hastalığı’na dikkat

Klimanın yol açtığı ‘lejyoner hastalığı’na dikkat

Yaz aylarında klima kullanımının bazı hastalıklara neden olabileceğini belirten Uzm. Dr. Adem Dirican, “Sıcak havalarda mekânın ısı ve nemini düşürerek konforlu bir ortam oluşturmak için kullanılan klimalar aynı zamanda hava yolu ile bulaşan mikroorganizmaların da kaynağı olabilir. Klima yoluyla bulaşan ve klima hastalığı olarak bilinen ‘lejyoner hastalığı’, zatürre gibi ciddi solunum yolu sorunlarına yol açabilir” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Adem Dirican, klima hastalığı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Uzm. Dr. Adem Dirican, “Sıcak havalarda mekânın ısı ve nemini düşürerek konforlu bir ortam oluşturmak için kullanılan klimalar aynı zamanda hava yolu ile bulaşan mikroorganizmaların da kaynağı olabilir. Klima yoluyla bulaşan ve klima hastalığı olarak bilinen “lejyoner hastalığı”, zatürre gibi ciddi solunum yolu sorunlarına yol açabilir” diye konuştu.

Öksürük krizlerine ve nefes darlığına yol açabilir
Klimaların temizliğinin yapılması gerektiğinden bahseden Uzm. Adem Dirican, şu bilgileri paylaştı:
“Ortamlarda bulunan klimaların eğer hijyeni ve temizliği iyi yapılmazsa, ‘lejyonella’ adı verilen bir bakteri üremektedir. Akarsu, nehir, göl, sauna, hamam, jakuzi, fıskiye, havuz, duş başlığı gibi sulu ve nemli ortamlarda ya da klimalarda üreyen bu bakteriler, klimaların hava kanallarından damlacık yoluyla ortama yayılarak veya mikroplu suların yutulması ile insana bulaşır. Yavaş çoğalan ve zayıf yapılı bir mikrop olduğundan insandan insana bulaşmaz ve salgın yapmaz. Ancak ortak maruziyetten dolayı birden fazla kişide aynı anda hastalık ortaya çıkabilir. Hastalık, vücut direnci düşük veya kronik rahatsızlığı bulunan kişilerde alt solunum yollarında enfeksiyona yol açar. Öksürük krizleri, göğüs ve sırt ağrısı ve nefes darlığı şikâyetleri başlar. Bunun iyileşmesi haftalar sürebilir. Hatta bazen ağırlaşarak yoğun bakımlık yapabilir.”

Gribal enfeksiyon belirtileri görülebilir
Klima hastalığının genellikle ani başlayan burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi gribal enfeksiyon şeklinde başladığını ifade eden Uzm. Dr. Adem Dirican, “Bunları ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, yorgunluk, iştahsızlık, solunum sıkıntısı, kas ve eklem ağrıları gibi semptomların takip eder. Bazen vücudun birçok sistemini etkileyip bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı gibi belirtilere yol açar“ şeklinde konuştu.

Tanıya yönelik testler istenmezse gözden kaçabilir
Hastanın şikâyetlerinin, muayene ve radyolojik bulgularının çoğunlukla hastalık tanısında yeterli olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Adem Dirican, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Covid-19 pandemisi döneminde klima hastalığı akla getirilmezse ve tanıya yönelik testler istenmezse gözden kaçabilir. Bu durumda hastalık daha da ağırlaşabilir. Yapısı zayıf mikroplar kolay kolay hastalık oluşturmaz. Ancak hastalık yaptıklarında tedavisi zordur. Çünkü çoğalmaları yavaş olduğundan antibiyotiklerin etkisi daha azdır. Uygun antibiyotiklere erken zamanda başlanması önemlidir. Çünkü hastalık uzadıkça akciğerlere inme ihtimali artar.”


Güncel 8.08.2022 16:34:14 0

İlginizi Çekebilir

1

Vali Yılmaz, milleti evlendirmeye devam ediyor

2

Osmaniye İl Müftülüğünden umrecilere seminer

3

Meclis’te İlk İmzayı Gülsoy Attı

4

Osmaniye’ye 10 yeni hekim kadrosu tahsis edildi

5

Başkan Olcar’dan "Üretici Kadınlar Pazarı"na davet

6

Osked Üyeleri Mevlana’yı Anma Programında Buluştu

7

Okul sporları ragbi müsabakaları sona erdi!

8

Depremde yıkılan ve hasar gören antik kentteki sütunlu yol, ayağa kaldırılıyor

9

Osmaniye’de TIR’ın dorsesine çarpan pikaptaki 2 kişi yaralandı

10

Vali Yılmaz: Kadına şiddetle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz