Koç Holding'den yılın 9 ayında 125,7 milyar TL konsolide ciro

Koç Holding

Koç Holding'den yılın 9 ayında 125,7 milyar TL konsolide ciro

ISTANBUL (AA) - Koç Holding, yilin 9 ayinda 125,7 milyar TL konsolide ciro elde etti.

Koç Holding açiklamasina göre, sirket 2020 yilinin 9 ayinda konsolide bazda toplam 125,7 milyar TL gelir elde ederken, 6,1 milyar TL kombine yatirim gerçeklestirdi.

Koç Holding'in 9 aylik finansal sonuçlarini degerlendiren Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakiroglu, koronavirüs salgininin tüm dünyada zorluklari ve belirsizligi daha da artirirken, çevik yönetim anlayisinin önemini ortaya koydugunu belirtti.

Koç Toplulugu olarak bu zorlu dönemde de disiplinli yönetim anlayisi, saglam bilançosu, dengeli portföy yapisi, dijital yetkinlikleri, çevik yönetimi, çalisma arkadaslarinin üstün gayreti, kuvvetli bayi teskilati ve etkin tedarik zinciri sayesinde güçlü konumlarini sürdürdüklerini aktarana Çakiroglu, küresel ekonomiyi ve deger zincirlerini derinden etkileyen koronavirüs salgininin menfi ekonomik etkilerini ihtiyatli politikalari sayesinde azaltabildiklerini bildirdi.

Çakiroglu, yurt içinde tüketici talebinin devam etmesi, yurt disinda ise ihracat pazarlarinda baslayan hareketliligin koronavirüs salgini kaynakli ekonomik yavaslamanin etkilerini nispeten azalttigini kaydetti.

Ancak üçüncü çeyregin sonu itibariyla özellikle Avrupa ülkelerinde koronavirüs salginina yönelik kisitlamalarin yeniden gündeme gelmesinin ihracat pazarlarindaki belirsizliklerin artabileceginin sinyalini verdigini vurgulayan Çakiroglu, "Koç Toplulugu olarak bu dönemde ülkemizin ekonomisine katki saglamak için üzerimize düsen sorumlulugun bilinciyle çalismalarimiza devam ediyoruz. Yilin 9 ayinda yaptigimiz 6,1 milyar TL kombine yatirimla, son 5 senelik toplam yatirimlarimiz 40 milyar TL’ye ulasti." ifadelerini kullandi.

Çakiroglu, Koç Toplulugu Sirketleri’nin, Türkiye’nin toplam ihracatinin yaklasik yüzde 9’unu gerçeklestirdigine dikkati çekti. Türkiye Ihracatçilar Meclisi’nin hazirladigi ‘Türkiye’nin Ilk 1000 Ihracatçisi Listesi’nde bu sene de sirketleri ile en üst siralarda yer aldiklarini bildiren Çakiroglu, listede Ford Otosan'in ihracat sampiyonu, Tüpras'in 3’u¨ncu¨, Tofas'in 7'nci ve Arçelik'in 9’uncu oldugunu kaydetti.

"Diger yandan Avrupa Komisyonu’nun 2019 yilinda açikladigi ‘Yesil Mutabakat’in en iyi sekilde hayata geçirilebilmesi için özel sektörün rolünü tanimlamak üzere Dünya Ekonomik Forumu tarafindan küresel 30 sirketin CEO’sunun bir araya geldigi CEO Eylem Grubu’nda, ülkemizi temsil etmek bizim için çok önemliydi." ifadelerini kullanan Levent Çakiroglu, “Açiklanan ortak bildiri dogrultusunda, küresel yesil toparlanma için gerekli yol haritasinin olusturulmasina Koç Toplulugu olarak somut bir katki sunacagimizi taahhüt ettik ve sürdürülebilirlik alanindaki çalismalarimizi hizlandirdik. Ayrica Avrupa Birligi ile ticari iliskileri Gümrük Birligi’ne dayanan Türkiye’nin ilgili finansal tesvik mekanizmalarindan faydalanmasi ve Avrupa Birligi üyesi olmayan ülkelerdeki sürdürülebilirlik kriterleri açisindan basarili sirketlerin süreçlere dâhil olmasi için önerdigimiz yaklasimin yayinlanan bildiride yer almasindan memnuniyet duyduk." degerlendirmesinde bulundu.


-"Ford Otosan, ticari araç pazarindaki geleneksel liderligini devam ettirdi"


Çakiroglu, yilin ikinci çeyreginden itibaren faizlerdeki asagi yönlü seyrin ertelenen tüketici talebiyle birleserek, özellikle otomotiv sektöründe yilin üçüncü çeyregine olumlu yansidigini belirtti.

Ford Otosan'in yurt içi ticari araç pazarindaki geleneksel liderligini yüzde 37,3’e ulasan pazar payiyla devam ettirdigini aktaran Çakiroglu, su ifadeleri kullandi:

"Avrupa ticari araç pazarinin e-ticaretin etkisiyle hizla toparlandigi bu dönemde, Ford sektörün üzerinde gösterdigi performans ile pazar payini üçüncü çeyrekte yüzde 15,1’e çikardi ve Ford markasi 2015’ten bu yana süren Avrupa ticari araç pazari liderligini korudu. Bu dönemde Avrupa’da satilan Transit Ailesi araçlarin yüzde 85’i Ford Otosan tarafindan üretildi. Fiat markasi, Türkiye otomotiv pazarinda 2020 yilinin ilk 9 ayini lider olarak tamamlarken, Tofas’in ürün gelistirme sürecine de liderlik ederek, üretimini gerçeklestirdigi Fiat Egea, tüm model seçenekleriyle Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobili oldu. Tofas 2019 Mayis ayinda aldigi kararla Fiat Egea’yi 225 milyon dolarlik yatirimla kapsamli bir sekilde yenilerken, model yelpazesine ‘Egea Cross’u ekledi.

Yenilenen Egea Model ailesinin, 2021 yili basinda satisa sunulmasi planlaniyor. Diger yandan pandemiye ragmen ihracattaki atilimina hiz kesmeden devam eden Otokar, gerçeklestirdigi toplam yaklasik 135 milyon dolar tutarindaki iki yeni ihracat anlasmasiyla Türkiye’nin savunma alanindaki gücünü yurt disina tasimayi sürdürdü. Sektörünün lider üreticisi TürkTraktör ise ilk 9 ayda ürettigi traktör sayisini geçen seneye göre yüzde 38 arttirarak tarim sektörüne tüm gücüyle destek vermeye devam etti."

Dayanikli tüketim sektöründe ertelenen tüketici talebi ve degisen tüketici tercihleri iç pazara olumlu yansirken, dis ticaretteki toparlanmanin da beklenenin üzerinde gerçeklestigine dikkati çeken Çakiroglu, "Arçelik, ikinci çeyrekte ötelenen talebin güçlü dönüsü sonucunda, yüksek bir ciro büyümesinin yani sira, güçlü operasyonel ve finansal yönetim ile birlikte her alanda basarili sonuçlar elde etti. Her ne kadar koronavirüs salgini dis ticaretteki gelismeler konusunda belirsizlik yaratsa da Arçelik’in bu dönemdeki güçlü performansi, finansal sonuçlarina olumlu yönde yansidi. Arçelik tüketicilerin pandemi döneminde artan hijyen ihtiyacina da esnek ve çevik üretim anlayisi ve güçlü Ar-Ge yapisi ile tasarladigi Ultra Hijyen Serisi ile yanit verdi. Arçelik ayrica sürdürülebilirlik yolculugunda önemli bir adim daha atarak küresel üretim merkezlerinde 2019-2020 yili için karbon-nötr oldu." degerlendirmesinde bulundu.

Çakiroglu, bankacilik sektörüne iliskin de degerlendirmelerde bulundu. Yapi Kredi’nin, Türkiye’nin üçüncü büyük özel bankasi olarak, “Hizmette Sinir Yoktur” anlayisiyla ülke ekonomisine deger katmayi sürdürdügünü belirten Çakiroglu, sunlari kaydetti:

“Yapi Kredi, 2020 yilinin ilk dokuz ayinda nakdi ve gayri nakdi kredilerini yillik bazda yüzde 24 artirarak, Türkiye ekonomisine 384,4 milyar TL kaynak sagladi. Nakdi kredi hacmini yillik yüzde 27 artisla 283 milyar TL’ye çikaran Yapi Kredi’nin özel bankalar arasindaki toplam kredi pazar payi yüzde 16,5 oldu. Ayrica bankamiz, dis ticaretin finansmani ve genel kurumsal amaçlarla kullanilmak üzere geçtigimiz günlerde 20 ülkeden 38 finansal kurumun katilimiyla 367 gün vadeli yaklasik toplam 805 milyon dolar tutarinda ikinci yarinin en yüksek katilimli sendikasyon kredisi anlasmasina basarili bir sekilde imza atti. Enerji sektörüne baktigimizda ise koronavirüs salgini küresel çapta akaryakit ürünleri talebini etkilemeye devam ederken, enerji sektörünün ülkemizdeki lokomotifi Tüpras, ülkemizin enerji ihtiyacini basariyla karsilamayi sürdürdü. Tüpras, normallesme sürecine paralel yurt içinde artan talebi karsilamaya yönelik üretim artisi gerçeklestirirken, küresel olarak havacilik yakitlari basta olmak üzere arz talep dengesizliginin sürdügü bu dönemde, yüksek stoklarin da etkisiyle zayif seyreden ürün marjlari sebebiyle bu yilin ilk dokuz ayinda net zarar kaydetti."



Yurt Dünya 5.11.2020 20:59:36 0