Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sitti'ye "Yılın Bilimde Çığır Açan Buluşu Ödülü"

Koç Üniversitesi

Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sitti'ye "Yılın Bilimde Çığır Açan Buluşu Ödülü"

ISTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi Tip ve Mühendislik Fakültelerinin Ögretim Üyesi Prof. Dr. Metin Sitti, Duvarlari Yikmak: Dünya Bilim Zirvesi'nde Yilin Bilimde Çigir Açan Bulusu Ödülü'ne layik görüldü.

Koç Üniversitesi'nin açiklamasina göre, Berlin Duvari'nin yikilmasindan ilham alarak, bilim ve toplumda yikilacak sonraki duvarlari bulmayi amaçlayan, Duvarlari Yikmak: Dünya Bilim Zirvesi'nin "Yilin Bilimde Çigir Açan Bulusu Ödülü", "Mühendislik ve Teknoloji" kategorisinde Prof. Dr. Metin Sitti'nin oldu.

Berlin'de gerçeklestirilen zirvede, 111 ülkeden yaklasik 1.000 aday, 10 farkli kategoride "Yilin Bilimde Çigir Açan Bulusu Ödülü" için yaristi. Mühendislik ve Teknoloji kategorisindeki ödül kablosuz küçük tibbi robotlar, biyoesinli minyatür, yumusak robotlar ve yapistiricilar gibi çesitli arastirma alanindaki öncü çalismalari nedeniyle Prof. Dr. Metin Sitti'ye takdim edildi.

Açiklamada, ETH Zürih Bilisim Teknolojileri ve Elektrik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi ve Max Planck Akilli Sistemler Enstitüsü Direktörü de olan Prof. Dr. Sitti'nin ödüle iliskin yaptigi su degerlendirmeler yer aldi:

"Ekibimin gerçeklestirdigi çigir açan arastirmalarin takdir edildigini gösteren bu ödülü almaktan onur duyuyorum. 'Yilin Bilimde Çigir Açan Bulusu Ödülü' ve 2018'de aldigim 'Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyasi' çok onur verici olmalarinin yani sira arastirmalarimizi hem Türkiye'de hem dünyada çok sayida insana tanitmasi açisindan benim için çok önemli. Çigir açici arastirmalarima, Koç Üniversitesi dahil parçasi oldugum tüm arastirma laboratuvarlarimda ögrencilerimle ve ortak çalistigim meslektaslarimla birlikte büyük bir heyecanla devam ediyorum."


- "Insan vücudunda kablosuz tibbi cihazlarin kullaniminda engelleri yikiyor"


Prof. Dr. Metin Sitti, arastirmasinin, insan vücudu içinde kablosuz tibbi cihazlarin kullaniminin önündeki engelleri yiktigini belirterek, felçli bir hastanin beynindeki kan pihtisini açmak için vücuda giren mikroskobik bir denizaltiyi anlatan 1966 yapimi bilim kurgu filmi Fantastic Voyage'den çok etkilendigini anlatti.

Sitti, "Filmi gördügüm andan itibaren, insan vücudunun karmasik bölgelerinde gezebilecek küçük tibbi cihazlar yaratmanin hayalini kurmaya basladim. Bu makineler minimal invazif islemlerde kullanilip hastaliklari erken evrede ve fazla yan etki olusturmadan teshis ve tedavi edebilir." ifadelerini kullandi.

Sitti, Berlin Duvari'nin yikilmasinin, Almanya'da ve dünyada hem fiziksel hem de hayali engelleri yok ederek yeni bir özgürlük çaginin baslangici oldugunu kaydederek, su degerlendirmelerde bulundu:

"9 Kasim 1989 gecesi, 30 yil sonrasinda statükolarin degisiminin ve her türlü bölünmenin üstesinden gelmenin sembolü haline geldi. Bu tarihi andan ilham alan 'Duvarlari Yikmak: Dünya Bilim Zirvesi' bilim ve toplumda yikilacak sonraki duvarlarin hangileri oldugunu bulmayi amaçliyor. Her yil Berlin'de düzenlenen uluslararasi bilimsel etkinlik o zirve, gelecegin bilimsel atilimlari hakkinda tartismalarin yer aldigi bir forum olarak kabul ediliyor."



Politika 9.11.2020 18:33:37 0