Korkutan rapor korkutan görüntü: Kuraklık toprağı taş gibi yaptı, çiftçi ekim yapamıyor

Korkutan rapor korkutan görüntü: Kuraklık toprağı taş gibi yaptı, çiftçi ekim yapamıyor

Korkutan rapor korkutan görüntü: Kuraklık toprağı taş gibi yaptı, çiftçi ekim yapamıyor

Edirne’de kuraklık nedeniyle çiftçiler buğday ekimi yapamazken, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verileri kuraklığın korkutan boyutunu gözler önüne serdi.
Edirne’de aylardır süren kuraklık nedeniyle çiftçiler ekim yapamaz hale geldi. Buğday üreticisinin uykularını kaçıran kuraklık, tarlada ekili olan kanolayı da olumsuz etkiledi. Edirne çiftçisinin ’sarı altın çiçeği’ olarak adlandırdığı ayçiçeğine alternatif olarak gösterilen kanola, yağmur yağmaması nedeniyle boy vermedi. Kanola üreticileri, hasat yapamadan tarlalarını bozup yağış olursa buğday ekmeye hazırlanıyor.

Veriler ürkütücü boyutu gözler önüne serdi
Edirne’de yaşanan kuraklığın ürkütücü boyutunu Meteoroloji Genel Müdürlüğünün sitesinden derlenen bilgiler gözler önüne serdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün “İllere Ait Mevsim Normalleri” raporundan derlenen bilgiye göre, Edirne’nin ekim ayında aylık toplam yağış miktarı ortalamasının 66,4 mm olduğu görüldü. Edirne’ye 1–28 Ekim tarihleri arasında ise sadece 6 mm yağış düştü. Edirne’ye bu ay düşen yağışın ortalamanın çok altında olduğu görüldü.

“Yıllardır çiftçilik yapıyorum, ilk kez böyle kuraklık gördüm”
Edirneli çiftçi Secaattin Uyur, “Çok kurak bir yıl geçiriyoruz. Kuraklıktan dolayı kanolalar çıkmadı. Çiftçilerimiz kuruya yer hazırlıyor. Fakat gözyaşı kadar yağmur yok. Zor bir sezon bizi bekliyor” dedi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, yağmur yağmaması nedeniyle kanolaların çıkmadığını söyledi. Ekim ayı bitmesine rağmen buğday üreticisinin halen ekim yapmadığını, ay sonunu ve yağmur beklediğini anlatan Arabacı, “Yağışların olmaması çiftçiler açısından iyi olmadı” dedi.
Yıllardır çiftçilik yapan Ahmet Yıldırım da, böyle bir kuraklıkla ilk kez karşı karşıya kaldığını söyledi. Şu an çok riskli bir sürecin içinde olduklarını anlatan Yıldırım, “Çiftçi ekim yapmıyor, yağış bekliyor. Yağış olmasa da kuruya ekim yapılacak. İnşallah yağış olur” dedi.


Güncel 28.10.2022 23:33:06 0

İlginizi Çekebilir

1

Medipol Sağlık Grubu'ndan "Ramazan ve Sağlık" paneli

2

Türk un sanayisi küresel gücünü ihracatta 3 milyon tona ulaşarak büyütmeyi hedefliyor

3

Adana'da eski ÇÜ Rektörlüğü Özel Kalem Müdürü Meral Kara Delen mezarı başında anıldı

4

Antalya'da ruhsatsız silah operasyonunda 5 kişi yakalandı

5

Alanya'da kaçak tütün operasyonu düzenlendi

6

Adana Orman Bölge Müdürlüğü yöneticilerine etkili iletişim ve liderlik eğitimi verildi

7

Red Bull sporcusu Costa, hareket halindeki trene iniş yapıp yeniden havalandı

8

Garanti BBVA'dan UNO'nun enerji verimli üretim yatırımına 13 milyon avro finansman

9

Zorluteks "ORBIT" projesiyle AB destekli "Horizon Europe Programı"na 3. kez kabul edildi

10

Mersin'de orman sınırlarındaki kaçak yapıların yıkımına başlandı