Korkuteli karyağdı armudunda hasat erken başladı

Korkuteli karyağdı armudunda hasat erken başladı

Korkuteli karyağdı armudunda hasat erken başladı

ANTALYA (AA) - ORHAN ÇIÇEK - Antalya'nin Korkuteli ilçesinde yetisen kendine has tadi ve aromasiyla cografi isaret belgesi alan karyagdi armudunda hasat bu yil erken basladi.

Ilçe sinirlarindaki Akyar, Bayat, Yazir, Küçükköy, Esenyurt, Imrahor, Kargalik, Tatköy, Kargin ve Merkez mahallelerinde 1950'li yillardan itibaren yetistirilmeye baslanan Korkuteli karyagdi armuduna, üretimi ve ticari degerini artirmak için Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapilan müracaatla 2018'de cografi isaret belgesi alindi.

Nisan basinda çiçeklenen armut agaçlari, gerekli bakim ve ilaçlamanin ardindan ekim ayi basinda hasada hazir hale geliyor. Bu yil havalarin sicak geçmesiyle daha erken olgunlasan meyveler, hasat döneminden bir hafta önce toplanmaya baslandi.

Tadi ve aromasiyla damakta ayri bir lezzet birakan, cografi isaretle de tescillenen Korkuteli karyagdi armudu, bu yil kilogrami 1,5 ile 2,5 lira arasinda degisen fiyatlarla satisa sunuluyor.

Çogunlukla akilli tarim uygulamalarinin yapildigi yaklasik 25 bin dönümdeki armut bahçelerinden elde edilen 70 bin ton civarindaki ürün, Türkiye'nin her yerine gönderiliyor.

- "Yillik 70 bin ton civarinda Korkuteli karyagdi armudu üretiliyor"

Korkuteli Kaymakami Ömer Çimsit, AA muhabirine, karyagdi armudunun hasadina baslamanin mutlulugunu, heyecanini yasadiklarini belirtti.

Ilçeye has Korkuteli karyagdi armudunun üretim miktarinin her geçen yil arttigini ifade eden Çimsit, "Cografi isaret belgesiyle de piyasadaki taninirligi artiyor. Toplanan bu ürünler ilçemizdeki soguk hava depolarinda muhafaza ediliyor. Talep dogrultusunda da özellikle büyük zincir marketlere ve Türkiye'nin her yerine gönderiliyor." diye konustu.

Önümüzdeki 15-20 gün boyunca bahçelerde hasat mutlulugu yasanacagina deginen Çimsit, Korkuteli karyagdi armudunun ilçenin markasi oldugunu bildirdi.

Korkuteli karyagdi armudunun aromasiyla ve lezzetiyle ilçeye uyum saglayan bir ürün oldugunu vurgulayan Çimsit, "Bizler de Kaymakamlik ve Ilçe Tarim Müdürlügü olarak üretimi artirmak için daha fazla destek vermeye çalisiyoruz. Ürünün tanitimi noktasinda da gayret gösteriyoruz." dedi.

- "Içindeki kar tanesi orani daha yumusaktir ve bu nedenle hazmi çok kolaydir"

Üretici Sükrü Dogrul ise meyve tadini ve aromasini buldugunda hasada basladiklarini söyledi.

Korkuteli karyagdi armudunun, bölgede yetisen bir çesit oldugunu anlatan Dogrul, "Raf ömrü uzundur, tat ve aromasi çok farklidir. Hem kabuklu olarak hem de soyularak tüketilebilir. Kabuklu olarak tüketildiginde dislere parlaklik verir. Içindeki kar tanesi orani daha yumusaktir ve bu nedenle hazmi çok kolaydir." ifadelerini kullandi.

Son yillarda sicakliklarin artmasiyla hastalikla mücadelenin arttigini aktaran Dogrul, bu durumun da girdi maliyetlerini yükselttigini, üreticiyi olumsuz etkiledigini kaydetti.




Politika 1.10.2020 11:52:26 0

İlginizi Çekebilir

1

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu:

2

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Antalya'da iftar programında konuştu:

3

BBP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Çakır, Anamur'da partililerle buluştu

4

Cumhur İttifakı Kemer Belediye Başkan adayı Şeker, turizm projelerini anlattı:

5

ANSİAD 2024 yılı beşinci olağan toplantısı gerçekleştirildi

6

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener Isparta'da iftar programında konuştu:

7

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Kemer'de vatandaşlarla buluştu:

8

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, seçim çalışmalarını sürdürüyor

9

Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Manavgat'ta mitinge katıldı

10

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Adana'da iftar programına katıldı: