Kosova’nın eski Cumhurbaşkanı Thaçi hakim karşısına çıktı

Kosova’nın eski Cumhurbaşkanı Thaçi hakim karşısına çıktı

Kosova’nın eski Cumhurbaşkanı Thaçi hakim karşısına çıktı

Kosova’nın eski Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, savaş suçu işlediği gerekçesiyle yargılandığı davada bugün hakim karşısına çıkarak hakkındaki tüm suçlamaları reddetti.
Kosova’nın eski Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ve 3 arkadaşı, Hollanda’nın Lahey kentinde Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi bünyesindeki Kosova Özel Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Thaçi ve Kosova Kurtuluş Ordusu Komutanlarından Recep Selimi, eski Meclis Başkanları Yakup Krasniqi ile Kadri Veseli 1998-1999 yıllarındaki bağımsızlık savaşında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle yargılandıkları mahkemede, yöneltilen tüm suçlamaları reddetti.
Mahkemenin 3 gün sürecek oturumlarında, iddianamenin okunmasının ardından hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve sanıklara söz verilecek. 11 Nisan itibarıyla tanıklar dinlenmeye ve kanıtlar mahkemeye sunulmaya başlanacak.
Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığı için savaşan Kosova Kurtuluş Ordusu’nun lideri Thaçi ve Kosova Kurtuluş Ordusu Komutanlarından Recep Selimi, eski Meclis Başkanları Yakup Krasniqi ile Kadri Veseli hakkında 2020 yılında Kosova Özel Mahkemesi tarafından savaş suçları işlediklerine ilişkin bir iddianame hazırlanmıştı. Thaçi, 5 Kasım 2020 tarihinde görevinden istifa ederek Lahey’e gitmiş ve 6 Kasım’da Veseli, Krasniçi ve Selimi ile birlikte tutuklanmıştı.
Lahey’de bulunan özel savcılık, hazırlanan iddianamede Thaçi ve diğer 3 kişiyi 1998-1999 yılları arasında süren savaşta cinayet, sürgün ve işkence gibi nedenlerle 100 kişinin ölümünden sorumlu tutmuştu.
Dün Kosova’nın başkenti Priştine’de eski Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ve diğer tutuklular için 90 bin kişilik destek gösterisi düzenlenmişti. Bugün de Avrupa’nın birçok yerinde yaşayan Kosovalılar Thaçi için Lahey’deki mahkeme önüne toplanarak gösteri yaptı.


Yurt Dünya 3.04.2023 14:56:14 0

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de otobüse çarpan minibüsteki 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

2

Mersin'de Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası çocuklarla kutlandı

3

Isparta merkezli dolandırıcılık operasyonunda yakalanan 13 zanlı tutuklandı

4

Pazarcık'ta içme suyu ishale hattı yenileniyor

5

Tarım sektörü paydaşları, "Growtech Kampüste" etkinliğinde öğrencilerle buluştu

6

Adana'da polisler çocuklara trafik kurallarını anlattı

7

Antalya'nın akciğeri: 2 bin 630 dönümlük Zeytinpark

8

Hatay'da polisten kaçan sürücünün yola attığı paketten uyuşturucu hap çıktı

9

Hatay'da hasar gören vakıf eserlerinin restorasyonlarının 2025'te tamamlanması planlanıyor

10

Hatay'da sahillerde temizlik çalışması yapıldı