"Kraliyet kirazı" 10 ülkeye ihraç ediliyor

"Kraliyet kirazı" 10 ülkeye ihraç ediliyor

ISPARTA (AA) - YALÇIN ÇELEN - Isparta'nin en küçük ilçelerinden Uluborlu'da yetisen kiraz, Almanya, Ingiltere, Fransa ve Çin'in de aralarinda bulundugu 10 ülkeye ihraç ediliyor.

Gülü, lavantasi, elmasi ve domatesiyle önemli tarim altyapisina sahip kentte, Türkiye'nin kiraz üretiminin yüzde 10'u karsilaniyor.

Kalitesinden dolayi bir dönem Ingiliz kraliyet ailesine de gönderildigi için "Kraliyet kirazi" olarak bilinen Isparta'nin 6 bin nüfuslu ilçesindeki Uluborlu'da kiraz hasadi devam ediyor. Kiraz ihracatina 1974'te baslanan ilçedeki üretimle ülke ekonomisine katki saglaniyor.

Isparta Ziraat Odasi Baskani Müstahattin Can Selçuk, AA muhabirine, il genelinde 70 bin dönümlük alanda kiraz üretimi yapildigini söyledi.

Üretimin büyük bir kisminin kentin en küçük ilçesi Uluborlu'da gerçeklestirildigini vurgulayan Selçuk, "Çiftçilerimiz bahçelerindeki kirazlari toplayarak ilçe merkezindeki alim merkezlerine getiriyor. Bu alim merkezlerindeki ihracatçi firmalar kirazlari alarak, isleyip baska ülkelere ihraç ediyor." dedi.

- "Farkli ülkelerin raflarinda yer aliyor"

Selçuk, ilçede 40 bin dönümlük arazide kiraz üreticiligi yapildigini, bu yil rekoltenin iyi oldugunu ifade etti.

Uluborlu kirazinin farkli ülkelerdeki raflarda yerini aldigini anlatan Selçuk, sunlari kaydetti:

"Almanya, Ingiltere, Fransa, Hong Kong, Çin ve Iskandinav ülkelerine ihraç ediyoruz. Kirazlarimiz, kraliyet ailesinin sofrasina da gidiyor. Yurt disi satislarda 26-27 kalibre olan kirazlarimiz tercih ediliyor. Üreterek ülke ekonomisine katki sagliyoruz. Hem iç hem de dis pazarda alici buluyor. Ihracat yaparak ülkemize döviz girdisi saglaniyor."

Üreticilerden Osman Özen, üretilen kirazlarin kalitesi ve lezzetiyle çok iyi oldugunu belirterek, "Ilçedeki alim merkezilerinde yer alan 18 firmadan 12'si kirazi yurt disina ihraç ediyor." ifadesini kullandi.

Üreticilerden Fadik Özen ise kiraz toplamaya sabah erken saatlerde geldiklerini, hasat edilen ürünün ihracat için satis noktalarina götürüldügünü belirtti.






Politika 20.07.2020 10:46:27 0

İlginizi Çekebilir

1

Eski milletvekili Ahmet Mukadder Çiloğlu için Meclis'te cenaze töreni düzenlendi

2

Erzurum ve Antalya'daki İranlılar 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için oy kullanıyor

3

AK Parti ve MHP teşkilatlarından istişare toplantısı

4

DEM Parti, Mersin'de miting düzenledi

5

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Hatay'da İl Değerlendirme Toplatısı'nda konuştu:

6

Karamanlı Belediye Başkanı Selimoğlu, mermer artıklarının döküldüğü alanı inceledi

7

Yeniden Refah Partisi Adana İl Başkanlığına Özkut Özdemir getirildi

8

CHP Genel Başkanı Özel, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar'ı ziyaret etti

9

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Adana'da konuştu:

10

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Hatay'da konuştu: