"Kronik can sıkıntısı" uyarısı

"Kronik can sıkıntısı" uyarısı

ISTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Medicana International Istanbul Hastanesi Psikiyatri Uzmani Prof. Dr. Ahmet Tiryaki, "Kronik can sikintisi (Ennui), bosluk anlamsizlik yasantisi kisiyi sürekli asagi çeken, hayattan kopartan bir zihinsel konum olmasi ile ciddi bir konudur. Öte yandan iliskili boyutlara dair ek isaretlerin varliginda kesinlikle tibbi bir tedavinin gerekli oldugu klinik depresyonu atlamamak amaci ile bir uzmana danismak en uygun yaklasimdir." dedi.

Tiryaki, AA muhabirine kronik can sikintisi ve keyifsizlik anlamina da gelen Ennui hakkinda açiklamalarda bulundu.

Ennui'nin kelime anlami olarak çesitli sözlüklerde gina getirmek, usanç hali içinde tatminsizlikle yasanan kronik can sikintisi olarak tanimlandigini aktaran Tiryaki, "Kronik can sikintisindan muzdarip kisi bir tür künt duygulanim hali içinde hayattaki yapma etmelerin seylerin ilginç olmadigi, doyurucu olmadigina dair bir sikinti hali içindedir." ifadelerini kullandi.

Bu can sikintisinin kisinin hayati ile ilgili yaygin bir durum olabilecegi gibi özgül durumlarla sinirli da olabilecegini anlatan Tiryaki, "Örnegin is, ugraslar, geçmiste ilgi ve zevkle yürüttügü hobiler ile ilgili bir can sikintisi, bosluk, anlamsizlikla ilgili olabilir. Kisinin geçmiste zevkle ugrastigi ilgileri yasadigi hayati artik can sikintisinin kaynagi haline gelmis görünmektedir. Bunlarla yapacagi baska bir sey kalmamis gibidir." diye konustu.


- "Keyif veren eylemler, nesneler yiginina dönüsür"


Tiryaki, bu derin kronik can sikintisinin, sorunlu bir ruh hali oldugunu belirterek, bunun, ardi sira geçip giden tekdüze günlerin, anlarin yaratacagi türden bir iç sikintisi oldugunu kaydetti.

Ennui'den muzdarip kisilerde iç sikintisinin hayatta kisinin zevk aldigi bütünün ve parçalarinin anlaminin kaybi ile dogan bir boslugun tatminsizligini içerdigini söyleyen Tiryaki, sunlari kaydetti:

"Hayatimizi dolduran anlam çerçevesini yitirmis olmakla ilgilidir. Hayat ve ilgiler, kendi estetigini yitirmis gibidir. Böylece geriye sadece bir olaylar, edimler, düsünceler yigini kalmis görünür. Zevk doguran ve anlam dolu edimler sadece eylemler, nesneler yiginina dönüsür. Yasam sevincini kuran tüm deneyimleri, hayat bilgisini bütünlestiren anlam artik üretilememekte kurgulanamamaktadir.

Kisi artik ilgili bütün yapma etmelerle daha ne kadar gidebilecegini, bunlarla daha fazla ne yapabilecegini bilemez halde can sikintisi çekmektedir. Ennui'den muzdarip bir kisi artik hayati ile ne yapacagini bilemez bir halde derin bir can sikintisi çeker. Fark ettigi ve yasadigi bir usanç dolu sikinti halidir. Hayatinin genelinde ya da önemli bölümlerinde bu iç sikintisi varolussal derinlikte, anlamin kaybolmasi ile beslenen ve çözümü kolayina bulunamaz biçimde belirir."


- "Sorunu tarif etmek, dile getirmek degisimin baslangici haline gelebilir"


Tiryaki, böyle bir hal ile bas etmek için farkli yöntemleri kullanmak gerektigini ifade ederek, yenilik arayisini canlandirmak ve çesitlilik temin edebilmek gerektigini kaydetti.

Tiryaki, ilk adim olarak hayatta gerçekten ne yapmak istenildigi üzerinde düsünmeye baslamak gerektigini belirterek, "Bu sorunun cevabina, kendinize disaridan bakarak baska birisine sorular sorarcasina soru sormakla yaklasilabilir. Kendinize 'Ne yapmak istiyorsun?' türü sorular sorarak kurdugunuz iç konusmalar ya da yazmak ise yarayabilir." dedi.

Bunun ötesinde baskalari ile sorun hakkinda konusmanin da ise yarayabilecegini savunan Tiryaki, sorunu tarif etmenin ve dile getirmenin degisimi baslatabilecegini söyledi.

Gündelik akisi degistirmek, yeni etkinliklere zaman ayirmak, yeni insanlarla tanismak ve bunlarla gelen yeni deneyime, bilgiye açikligin Ennui'ye cevap olamasa da cevaba giden yolda kisiyi harekete geçirebilecegini anlatan Tiryaki, söyle konustu:

"Ana odaklanmak ve gelen deneyim firsatlarini ertelememek, sevip sevmeyeceginiz düsüncesinden bagimsiz olarak deneyimlere açiklik kisiye yeni kapilar açabilir. Sadece yeni insanlarla tanismak degil var olan iliskileri canlandirmak, yenilemek daha anlamli, derin iliskilere çevirmek kesfedilmesi gereken yaklasimlardan biri olabilir. Sizde bu sikintiyi körükleyen örnegin televizyon programlarina takilip kalmak gibi yineleyip durdugunuz davranislar yerine yeni heyecanlar veren, yenilenme duygusunu tasiyan etkinliklere yönelmek saglikli bir bahsetme yöntemi olabilir.

Simdi ve burada olmak günü, ani izlemek buna odaklanmak bununla birlikte kendi yasam deneyimlerinin üzerine düsünerek notlar almak varolussal can sikintisina cevaplari yakalayabilmek için güçlü egzersizler olarak sayilabilir. Tabii tükenmis bir durumda hissederken gevsemek ve dinlenmek çok ise yarayacaktir."


- Depresyonla iliskisi gözlenmeli


Medicana International Istanbul Hastanesi Psikiyatri Uzmani Prof. Dr. Ahmet Tiryaki, oldukça sorunlu ruh halini dikkatle degerlendirmek gerektigini ifade ederek, ruh halinin klinik açidan depresyon ile iliskisinin de gözlenmesi gerektigini söyledi.

Tiryaki, "Kronik can sikintisi (Ennui), bosluk anlamsizlik yasantisi kisiyi sürekli asagi çeken, hayattan kopartan bir zihinsel konum olmasi ile ciddi bir konudur. Öte yandan iliskili boyutlara dair ek isaretlerin varliginda kesinlikle tibbi bir tedavinin gerekli oldugu klinik depresyonu atlamamak amaci ile bir uzmana danismak en uygun yaklasimdir." yorumunu yapti.



Yurt Dünya 31.10.2020 12:02:25 0
Anahtar Kelimeler: "kronik can sıkıntısı" uyarısı

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de limon yüklü kamyonun devrilmesi sonucu 6 kişi yaralandı

2

Adana'da trafik ışıklarına ve 2 araca çarpan otomobildeki 3 kişi yaralandı

3

Antalya-Fethiye-Burdur kara yolunda bayram tatili dönüşü trafik yoğunluğu başladı

4

GÜNCELLEME - Adana'da bir kişi karısını, kayınpederini, kayınvalidesini ve kayınbiraderini öldürdü

5

Isparta’da motosiklet ile otomobilin çarpışma anı güvenlik kamerasına yansıdı

6

Hatay'da sıcak havadan bunalanlar Harbiye Şelalesi'nde serinledi

7

Adana'da bir kişi karısını, kayınpederini, kayınvalidesini ve kayınbiraderini öldürdü

8

Hatay'da dron destekli trafik denetimi yapıldı

9

Mersin'de trafoda çıkan yangın söndürüldü

10

Antalya’da otluk alanda çıkan yangın söndürüldü