"Kronik hastalığı olanlar grip ve zatürre aşısı yaptırmalı" uyarısı

"Kronik hastalığı olanlar grip ve zatürre aşısı yaptırmalı" uyarısı

ISTANBUL (AA) - Bayindir Saglik Grubu, Kovid-19'un etkisini artirdigi bu dönemde özellikle kronik rahatsizligi bulunanlarin, grip mevsiminin yaklasmasiyla grip ve zatürre asisi yaptirmasi gerektigini duyurdu.

Bayindir Saglik Grubu'ndan yapilan açiklamada, grip mevsiminin yaklasmasiyla birlikte kronik rahatsizligi bulunanlarin grip ve zatürre asisi yaptirmasinin önemine isaret edildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Bayindir Içerenköy Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Fatma Nur Özdogan, her yil mevsimsel gribe neden virüsün degisim gösterdigini bildirdi.

Mevsimsel gribe karsi etkin bir korunma saglanmasi için her yil grip asisi yaptirilmasi gerektigini vurgulayan Özdogan, "Asinin koruyucu etkisi, asi yapildiktan iki hafta sonra baslayacagi için asinin en uygun zamani ekim ve kasim aylaridir. Asilanmayan kisiler ise mart sonuna kadar asilanabilir. Asinin koruyuculugu yaklasik 6-8 ay sürer." ifadelerini kullandi.

Özdogan, halk arasinda "zatürre asisi" olarak bilinen pnömokok asisinin, pnömokok bakterisinin neden oldugu zatürre ve diger hastaliklari önlemeye yönelik yapildigini bildirdi.

Bu asinin pnömokok disindaki bakteri ve virüslerin neden oldugu zatürrenin gelisimini direkt önleyici bir etkisi olmadigini vurgulayan Özdogan, sunlari kaydetti:

"Ancak Kovid-19 hastaligi için risk grubunda olanlar ayni zamanda pnömokok enfeksiyonlari için de risk grubundadir. Kovid-19 hastaligi ile pnömokok enfeksiyonlari bir arada görülebilir ve bu durum Kovid-19 hastaliginin seyrini agirlastirabilir. Bu nedenle özellikle risk grubundaki kisilerin pnömokok asisi yaptirmasi önemlidir."


- "6 aydan büyük herkes grip asisi olmali"


Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Özdogan, grip asisini 6 aydan büyük herkesin olmasi gerektigini belirterek, özellikle risk grubundakilerin mutlaka asi yaptirmasi gerektigini vurguladi.

Özdogan, mutlaka asi yaptirmasi gereken gruplari su sekilde siraladi:

"50 yas üzerindekiler, astim dahil kronik akciger hastaligi olanlar, kalp, karaciger, böbrek, kan hastaliklari ve metabolik hastaligi bulunanlar, obezler, uzun süreli aspirin veya salisilik asit türevi ilaç kullanan 19 yas altindakiler, bagisiklik sistemi zayiflamasina yol açan hastaliklari olanlar, gebe, lohusa ve uzun süreli bakim evinde kalanlar, 6 ayliktan küçük çocuklar, hamileliginin ilk 3 ayinin içinde bulunanlar ve ciddi yumurta alerjisi ya da asi içeriginde bulunan herhangi bir maddeye karsi ciddi alerji öyküsü olanlar mutlaka grip asisi olmali."


- Zatürre asisi olmasi gerekenler


Fatma Nur Özdogan, zatürre asisinin, pnömokok hastaliklarindan korunmak için kullanilan "konjuge pnömokok asisi" ve "polisakkarit pnömokok asisi" olmak üzere iki ayri tipten olustugunu bildirdi.

Antikor yanitinin daha genis olmasini saglamak amaciyla konjuge asiyi takiben polisakkarit asi kullanilmasinin en etkin yöntem oldugunu vurgulayan Özdogan, polisakkarit asinin en az 5 yil arayla en fazla 3 kez tekrarlanabilecegini kaydetti.

Özdogan, "Konjuge asi ise eriskin yas grubunda genel olarak bir doz olarak uygulanir. Asilama semasi hastaliklara ve yasa göre farklilik gösterir. Her iki asi da farkli bir bölgeye uygulanmak kosuluyla grip asisiyla ayni anda yapilabilir." ifadesini kullandi.

Zatürrenin hem çocuklarda hem de yetiskinlerde en sik nedeninin pnömokok bakterisi olduguna dikkati çeken Özdogan, pnömokok asisi olmasi gerekenleri su sekilde açikladi:

"5 yasindan küçük çocuklara, saglikli 65 yas ve üzerindeki yetiskinlere, 5 yas ve üzerinde olup pnömokok bakterisinin neden oldugu hastaliklar için riski artiran diger hastaliklari bulunanlara zatürre asisi uygulanmalidir. Hematolojik kanserler ve HIV enfeksiyonu gibi bagisiklik sistemini baskilayan hastaliklari veya ilaç kullanimi olanlar, dalagi olmayanlar veya fonksiyon bozuklugu olanlar, kronik kalp, akciger (astim dahil), karaciger ve böbrek hastaligi olanlar, kohlear implant ameliyati olanlar, beyin omurilik sivisi (BOS) kaçagi olanlar, alkolizm ve tütün kullanimi olanlar, pnömokok bakterisinin neden oldugu hastaliklar açisindan risk grubundadir."


- Çocuklarda grip ve zatürre asisi


Bayindir Levent Tip Merkezi Pediatri Uzmani Dr. Beyhan Göksan Bulgurlu da yetiskinler kadar çocuklarda da koruma yöntemi olan zatürre asisinin 10-12 yildir asi takviminde oldugunu hatirlatarak, "Zatürre asisi 12 yas üzerinde kronik hastaligi olan çocuklara takip eden doktora danisilarak öneriliyor. Grip asisini da 60 aya kadar olan çocuklar basta olmak üzere tüm çocuklara, gebelere, gebelik planlayanlara ve emzirenlere, küçük çocukla temasi olan bakim veren kisilere öneriyoruz. 8 yas öncesinde ilk kez grip asisi yapilacak olanlara bir ay ara ile tam doz, 8 yas üzerinde, daha önce grip asisi olanlarda tek doz uygulaniyor." ifadelerini kullandi.

Bulgurlu, canli virüs asisi olmadigi için asiya bagli grip belirtileri görülmedigini aktararak, "'Asi oldum, asi grip yapti' kesinlikle mümkün degil. 'Asinin içinde alüminyum, civa var' gibi bir söylem dogru degil. Asiyla alinan maddeler bir kez anne sütü emmekle alinan maddelerden bile daha hafif destekleyici madde içeriyor." degerlendirmesinde bulundu.



Politika 17.09.2020 11:05:50 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı