"Lavanta kokulu köy" misafirlerini bekliyor

"Lavanta kokulu köy" misafirlerini bekliyor

ISPARTA (AA) - YALÇIN ÇELEN - Türkiye lavanta üretiminin büyük kismini karsilayan Isparta'nin Kuyucak köyü, lavanta mevsiminin baslamasiyla "mora boyanan" görselligiyle ziyaretçilerini büyülüyor.

"Gül" denilince ilk akla gelen Isparta, Türkiye'nin lavanta bahçesi olmasiyla da ayri bir öneme sahip. Kiraç araziler bos kalmasin diye lavanta üretimine baslanilan Keçiborlu ilçesine bagli Kuyucak köyü, zamanla Türkiye lavanta üretiminin merkezi oldu.

Ekim alaninin her geçen gün arttigi, hasat döneminde tüm köyü adeta "mora boyayan" lavanta, çok sayida ziyaretçiyi de kente çekiyor.

Sakinlik ve huzurun yani sira essiz dogasinda fotograf çektirme imkani bulan ziyaretçiler, "Lavanta kokulu köy" olarak da adlandirilan Kuyucak'ta keyifli dakikalar geçiriyor.

Tarlalara yerlestirilen traktör, motosiklet, ahsap pencereler, ahsap kapilar, salincaklar, ziyaretçilere keyifli dakikalar geçirtiyor.

- "Günümüzde lavanta tarlalari 5 bin metrekareye ulasti"

Il Kültür ve Turizm Müdürü Ali Göçer, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Kuyucak köyünün lavantanin baskenti oldugunu söyledi.

Lavanta bahçelerinin 1960'li yillarda olusturulmaya basladigini anlatan Göçer, "Lavanta ilk ekildigi yillarda 2 bin metrekarelik bir alana sahipti. Günümüzde lavanta tarlalari 5 bin metrekareye ulasti." dedi.

Geçmiste lavantanin tarim ürünü olarak kullanildigini anlatan Göçer, bugünlerde turizm ve kozmetik ürünü olarak kullanildigini dile getirdi.

Mor tarlalarin yeni normallesme sürecinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsaminda misafirlerini agirlamaya basladigini vurgulayan Göçer, "Lavantayi 2018'de 250 bin geçen yil 750 bin kisi ziyaret etti. Isparta dört mevsim tarihi ve kültürüyle farkli alanlarda çok farkli seçenekler sunuyor." diye konustu.

- "Muhakkak görülmesi gereken yerlerden"

Fransa'da yasayan Semiha Ziwal, Isparta'daki lavanta tarlalarini çok sevdigini, buradan çok etkilendigini dile getirdi.

Istanbul'dan gelen Ayse Asçiyildiz ise tarlalari görünce içini huzur kapladigini söyledi.

Lavanta kokusunun çok etkileyici oldugunu ifade eden Asçiyildiz, Türkiye'nin her yerinin bir baska güzel oldugunu, lavanta tarlalarinin, bunlardan sadece biri oldugunu belirtti.

Kayseri'den gelen ziyaretçilerden Ezgi Kandur ise Kuyucak köyünü fotograflarda gördügünü ancak bir türlü gelmek kismet oldugunu belirterek "Burasi mükemmel. Harika bir renk cümbüsü var. Herkese tavsiye ediyorum. Muhakkak görülmesi gereken yerlerden." ifadelerini kullandi.




Yurt Dünya 12.07.2020 11:38:13 0

İlginizi Çekebilir

1

Başkan Taşdelen istifa etti

2

Bahçe Belediye Başkanı Kadıoğlu her yerde

3

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Gazi Jandarma Üsteğmen Selahattin Erdem’i Evinde Ziyaret Etti

4

Kadirli’de Traktör Devrildi 4 Kişi Yaralandı

5

Tüdkiyeb Genel Başkanı Nihat Çelik, Bingöl’de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Birlik Başkanlarıyla Bir Araya Geldi

6

Yalçın’dan Güral'a Plaket

7

Bahçe’de Deaşlı şahıs yakalandı

8

Osmaniye’de Özel Heyecanı

9

Müteahhitler Birliği’nden Etkinlik

10

Huzurevinde Nikah Töreni