Tarih: 21.08.2020 11:25

"Lavanta kokulu köy" normalleşme sürecinde 400 bin misafir ağırladı

Facebook Twitter Linked-in

ISPARTA (AA) - YALÇIN ÇELEN - Türkiye'nin lavanta üretiminin büyük kismini karsilayan ve "mora boyanan" görselligiyle doga ve fotograf tutkunlarinin ugrak mekani olan Isparta'nin Kuyucak köyü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) normallesme sürecinde 400 bin turisti misafir etti.

Adi gül ile özdeslesen Isparta, üretimine yaklasik 40 yil önce Keçiborlu ilçesine bagli Kuyucak köyünde baslanan lavantayla birlikte Türkiye'nin lavanta bahçesi haline de dönüstü.

Mor rengi ve kokusuyla ziyaretçileri büyüleyen "Lavanta kokulu köy" olarak ünlenen Kuyucak'a gelen ziyaretçiler, bu bitkiden elde edilen kolonya, sivi sabun ve hediyelik esyalari da satin alabilme imkani buluyor.

Türkiye'nin dört bir kösesinden gelerek köydeki essiz güzellige taniklik eden ziyaretçiler, tarlalarda fotograf çektirerek hatiralarini ölümsüzlestiriyor.

Kuyucak köyü muhtari Gürol Yilmaz, salgin nedeniyle geçen yila göre ziyaretçi sayilarinda azalma oldugunu söyledi.

Buna ragmen mor tarlalari yeni normallesme sürecinde yaklasik 400 bin kisinin ziyaret ettigini ifade eden Yilmaz, "Allah'a sükürler olsun köyümüzde su ana kadar hiçbir Kovid-19 vakasi görülmedi. Biz bu yil para kazanmaktan da öte devletimizin, milletimizin sagligi için elimizden gelen bütün kontrolleri jandarma ve muhtarlik koordinesinde gerçeklestirdik." diye konustu.

- "Lavanta bali projemiz var"

Bu yil asiri sicaklardan dolayi lavantalarin mor rengini erken kaybettigini belirten Yilmaz, "Bu yil 400 bin ziyaretçiye ulastik. Yabanci turistler de köyümüze ilgi gösteriyor. Ruslar özellikle buraya çok geliyor. Geçtigimiz yil Çinliler ve Güney Koreliler de çok gelmisti. Köyümüzde lavantayla ilgili her sey var. Sampuan, sabun, kolonya, krem gibi ürünlerin yani sira lavanta bali projemiz de var. Biz bu projeyi hayata geçirip patentini de almak istiyoruz." ifadelerini kullandi.

Lavanta Kokulu Köy Projesi Koordinatörü Ali Sagdas da lavanta sezonunda Kovid-19 salginina ragmen umduklari ziyaretçi sayisina ulastiklarini kaydetti.

Normallesme adimlarinin atildigi haziran ayinda evlerinde uzun süre bekleyen kisilerin kendilerini dogaya biraktigini aktaran Sagdas, "Salgin tedbirlerinden ödün vermeden, maske ve sosyal mesafe kurallarina dikkat ederek buradaki turizm devam etti. Bu isten çiftçimiz ekmegini kazanirken, ziyaretçilerimiz de mor güzelliklerin tadini çikardi." dedi.

Sagdas, bu yil önceki yillardan farkli olarak özellikle kampseverlerin köylerine yogun ilgi gösterdigine dikkati çekerek, "Önceki yillarda sürekli kendi rekorunu kirarak devam eden misafir sayisi bu yil da salgin sürecine ragmen oldukça yogun sekilde devam etti. Agustos ayinin baslamasi ile mor dönem sona erdi. Çiftçilerimiz bir yillik emeklerinin karsiligini almak için grilesen lavantanin hasadina koyuldu." seklinde konustu.







Orjinal Habere Git
— HABER SONU —