Limon ihracatında ön izin şartının kaldırılması üreticiyi sevindirdi

Limon ihracatında ön izin şartının kaldırılması üreticiyi sevindirdi

Limon ihracatında ön izin şartının kaldırılması üreticiyi sevindirdi

MERSIN (AA) - SEZGIN PANCAR - Limon ihracatinda Tarim ve Orman Bakanligindan ön izin alinmasi sartinin kaldirilmasi, yeni sezona hazirlanan sektör tarafindan sevinçle karsilandi.

Limon üretiminde Türkiye'nin öncü illerinden olan Mersin'de, hem üreticiler hem de ihracatçilar, bakanligin ihracatta ön izin sartinin kaldirmasinin olumlu yansimalarini yasiyor.

Ulusal Turunçgil Konseyi Baskani Kemal Kaçmaz, AA muhabirine, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde, tüketicilerin ve iç piyasa dinamiklerinin korunmasi için limon ihracatinin Tarim ve Orman Bakanliginin ön iznine baglandigini söyledi.

Kararin, yeni sezon öncesinde ise Ticaret Bakanliginin "Limon Ihracatina Iliskin Teblig'in Yürürlükten Kaldirilmasina Dair Teblig"i ile iptal edildigini aktaran Kaçmaz, sunlari kaydetti:

"Limon üreticisi ve ihracatçisi, belirsizligin ortadan kalkmasindan dolayi son derece mutlu oldu. Rahatlikla alisveris yapma olanagi olusturuldu. Ihracatçimiz, rahatlikla baglantilarini yapabilecek. Ihracat sezonu öncesi bu kararin erken alinmis olmasi son derece yerinde olmustur. Üreticilerimizin, hijyenik sartlarda ürettikleri, ihracatçilarimizin da dünya standartlarinda ambalajladiklari limonlar yine tüm dünya pazarindaki hak ettigi yeri alacaktir."

Kaçmaz, Türkiye'nin, dünyanin önde gelen turunçgil üreticilerinden biri olduguna vurgulayarak, "Tüm yas meyve ve sebze sektörü içerisinde, turunçgil ihracatinin payi yüzde 51. Sektörümüz bu nedenle bir alt grup olmaktan çikip basli basina bir sektör haline gelmistir. Hatay, Adana, Mersin basta olmak üzere tüm kiyi seridinde önemli bir üretim alani var. Üretim alanlari da giderek gelismektedir. Tarim sektörü tüm dünyada stratejik bir sektör olarak kabul görüyor. Bizim ürünlerimize olan talep de artiyor. Türkiye artik, standartlara uygun bir sekilde üretim ve ambalajlama yapmaktadir." diye konustu.

- "Soguk hava depolarinda fazlasiyla limonumuz vardi"

Mersin'in en önemli limon üretim merkezlerinden Erdemli'nin Ziraat Odasi Baskani Rasim Sahin de karari sevinçle karsiladiklarini ifade ederek, "Ön iznin kaldirilmasindan dolayi ihracatçilarimiz da çiftçilerimiz de memnun olacaktir. Yeni sezon kesimleri yakinda baslayacak. Insallah ihracatin önü açilir. Daha önce kaybettigimiz pazarlari insallah yeniden kazanir, daha çok ihracat yapariz. Çiftçilerimiz ve ihracatçilarimiz da memnun olur. Ülkemize de döviz girdisi gelir." degerlendirmesinde bulundu.

Limon üreticisi ve ihracatçisi Erdogan Yasar da karari Resmi Gazete'de yayimlanmasiyla ögrendiklerini belirterek, söyle konustu:

"Karardan dolayi çok sevindik. Zaten elimizdeki limonlar Türkiye piyasasi için yeterliydi. Ön izin kalktigi için de ihracat yapacagimizdan dolayi mutluyuz. Ülkeye ve üreticilere katkisi olacak. Ürünlerimizi biraz daha degerli satabilecegiz. Soguk hava depolarinda fazlasiyla limonumuz vardi. Yeni limonlarin çikmasina az bir zaman kaldi, eskileri duruyor. Bu süreç biraz daha hizlanacak köylüye, çiftçiye, bizlere katkisi olacak."

Yasar, limonun dalinda 6 ile 6,5 lira arasinda satildigini ifade ederek, ihracatin açilmasiyla fiyatlarin artabilecegini aktardi.

Yürürlükten kaldirilan tebligle, nisan ayinda limonun ihracatina 31 Agustos 2020'ye kadar kisitlama getirilmis ve ihracat Tarim ve Orman Bakanliginin ön iznine baglanmisti.




Politika 8.08.2020 11:10:19 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı