MAKÜ, sadece Burdur Gölü'nde yaşayan balığın gelecekteki popülasyonunu araştırdı

MAKÜ, sadece Burdur Gölü

MAKÜ, sadece Burdur Gölü'nde yaşayan balığın gelecekteki popülasyonunu araştırdı

BURDUR (AA) - Dünyada sadece Burdur Gölü'nde bulunan "Aphanius sureyanus" (Burdur yosun) baliginin popülasyonunda yeni yavru ve genç birey oraninin yüksek oldugu ancak türün gelecekte göldeki su seviyesinin azalmasi durumunda yasanacak yüksek tuzluluk degerlerine uyum saglayamayacagi belirtildi.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Iskender Gülle, AA muhabirine, Burdur Gölü'nde son yillarda azalan yagislarin ve artan su kullaniminin etkisiyle göl seviyesinde yasanan düsüsün devam ettigini bildirdi.

Göl seviyesindeki düsüs nedeniyle tuz derisiminin de arttigina isaret eden Gülle, tuz derisiminin bir litrede 22 gram düzeyine ulastigini belirtti.

- "Su an popülasyonu iyi ancak gelecekte yüksek tuza dayanmasi zor"

Gölde yasayan canlilardan Burdur yosun baligi olarak da bilinen "Aphanius sureyanus"un sadece Burdur Gölü ortaminda yasadigina dikkati çeken Gülle, sunlari söyledi:

"Üniversite olarak yaptigimiz rutin gözlemler ve incelemelerde Burdur Gölü'nde yosun baligi popülasyonunda yeni yavru ve genç birey oraninin yüksek oldugu, türün üreme ve beslenmesinde bir sorun olmadigi görülmektedir. Ancak bu endemik balik türünün gelecekte gölde yasanacak yüksek tuzluluk degerlerine dayanmasi söz konusu olmayacak. Özellikle bu baligin yumurtlama alani olan tatli su pinarlari ile akarsu girislerinin kurumasi ve tuzluluk artisi önemli bir tehdit unsurudur."

Prof. Dr. Gülle, son 10 bin yilda Burdur Gölü'nün su kimyasina uyum saglamis Burdur yosun baligi ve onun baslica besinini olusturan yine göle endemik bir zooplankton (suda pasif olarak sürüklenen omurgasiz canli) türünün gelecekte olusacak tuz oranina uyum saglamasinin da zor göründügünü bildirdi.






Yurt Dünya 16.11.2020 14:57:16 0

İlginizi Çekebilir

1

Alanya'da otomobil ile motosikletin çarpışması sonucu 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

2

GÜNCELLEME - Antalya'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

3

Mersin'de 2 kişinin öldüğü, 35 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin servis otobüsü şoförü tutuklandı

4

Adana'da "Aşırılık ve Radikalleşme" projesi kapsamında 8 ülkeden 40 genç bir araya geldi

5

Kahramanmaraş'ta depremzede 300 çocuk için sünnet şöleni düzenlendi

6

Antalya'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

7

Megisti-Kaş Yüzme Yarışı yapıldı

8

Hatay'da evde çıkan yangın söndürüldü

9

Mersin’de otluk ve ağaçlık alanda çıkan yangın söndürüldü

10

Gazeteci Küçükkaya'nın annesi, denizde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti