Mandalinada 10 ayda 174 milyon dolarlık ihracat

Mandalinada 10 ayda 174 milyon dolarlık ihracat

Mandalinada 10 ayda 174 milyon dolarlık ihracat

MERSIN (AA) - SERKAN AVCI - Türkiye'nin mandalina ihracati yilin ocak-ekim döneminde yillik bazda yaklasik yüzde 47 artarak 174 milyon dolara yükseldi.

Ulusal Turunçgil Konseyi Baskani Kemal Kaçmaz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, geçen senenin ocak-ekim döneminde 119 milyon dolar karsiliginda 281 bin ton mandalina ihraç edildigini söyledi.

Ihracatta bu sezon olumlu gelismeler kaydedildigini belirten Kaçmaz, "Yilin 10 ayinda 337 bin ton mandalina ihracati karsiliginda 174 milyon dolar döviz girdisi saglandi. Geçen yilin ayni dönemine göre miktarda yüzde 20, degerde yüzde 47 artis görüldü. Mandalina ihracatindaki artis sektör temsilcilerimizi ve üreticimizi sevindirdi." dedi.

Kaçmaz, ocak-ekim döneminde en fazla mandalina ihracati yapilan ülkenin Rusya oldugunu dile getirerek sunlari ifade etti:

"Rusya'yi Ukrayna, Irak, Polonya ve Sirbistan takip etti. Türk mandalinasi tüm dünyada tercih edilir bir ürün haline gelmis durumda. Sofralik ürünü en iyi üreten ülkelerin basinda geliyoruz. Dünya standartlarinda üretim ve ambalaj yapiyoruz. Bu yilin geriye kalan dönemi ve 2021 yilinin baslarinda da mandalina ihracatinin artarak devam etmesini bekliyoruz. Uzak Dogu ülkelerine ihracatimizi artirmaya yönelik çalismalarimiz sürüyor. Japonya, Hindistan, Malezya ve Çin gibi ülkelere daha fazla ihracat yapmayi hedefliyoruz."

- "Pazar yelpazemizin genislemesi önemli bir avantaj"

Mersin Turunçgil Üreticileri Birligi Baskani Ahmet Dursun Sahin de Türkiye'nin verimli topraklarinda yetisen mandalina çesitlerine her geçen yil daha fazla ilgi gösterilmeye baslandigini söyledi.

Geçen yilin ayni dönemine göre miktar ve degerde ihracat artisinin sevindirici oldugunu belirten Sahin, "Ihracatçilarimiz çok iyi çalisiyor ve ülkemize döviz girdisi sagliyor. Mandalina ihracatindaki pazar yelpazemiz genisliyor. Bu bizler için önemli bir avantaj. Alisilmis ülkelerin disina çikip dünya geneline yayilarak yeni pazarlara ulasiyoruz. Mandalina ihracatindaki bu artisin yil sonuna kadar devam edecegini inaniyoruz." diye konustu.

Türkiye'den ocak-ekim döneminde en fazla mandalina ihracati yapilan ilk 5 ülke ve ihracat tutarlari söyle:


ÜlkeTutar (dolar)
Rusya Federasyonu 79.117.541
Ukrayna 17.506.265
Irak 11.434.770
Polonya 9.524.405
Sirbistan 7.875.922







Politika 20.11.2020 11:27:53 0

İlginizi Çekebilir

1

Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklandığı Kepez'de CHP'li Altekin başkan vekili seçildi

2

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

3

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

4

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

5

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

6

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

7

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

8

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

9

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

10

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı