Maraş dondurmasına lezzetini veren salep fideleri toprakla buluşturuldu

Maraş dondurmasına lezzetini veren salep fideleri toprakla buluşturuldu

Maraş dondurmasına lezzetini veren salep fideleri toprakla buluşturuldu

KAHRAMANMARAS - Kahramanmaras'ta salep fideleri toprakla bulusturuldu.

Yaklasik 40 dönüm alana ekimi yapilan, Maras dondurmasina lezzetini veren salebin hasadindan 30 ton verim alinmasi hedefleniyor.

MADO Yönetim Kurulu Baskani dondurma ustasi Mehmet Kanbur, 22 yil önce salebin dogadaki varligini korumak ve ekonomiye kazandirmak amaciyla çalismalara basladiklarini belirtti.

Firma olarak konuyla ilgili Ar-Ge birimi olusturduklarini ve KSÜ ile is birligi yaptiklarini anlatan Kambur, Türkoglu ilçesindeki çiftliklerinde yaklasik 10 dönüm alanda salep bahçesi kurduklarini ifade etti.

Bu sene KSÜ ile isbirligi yaparak ekimi gerçeklestirdiklerini anlatan Kambur, amaçlarinin bölgedeki çiftçilere destek olabilmek ve istihdamin artmasina katki saglamak oldugunu aktardi.

- Salep eken çiftçilere alim garantisi

Kambur, salep ekmeleri durumunda MADO olarak bölge çiftçilerine 10 yil alim garantisi verdiklerini ifade ederek, söyle konustu:

"KSÜ'nün bilim ekibinden konuyla ilgili destek istiyoruz. Üniversite ve MADO isbirliginde Kahramanmaras'ta salep markasini gelistirip dünyaya pazarlamaya çalisiyorum. Çok iyi bir salebiniz olmadigi zaman iyi bir dondurma yapmaniz mümkün degil. Salep, dondurmanin hammaddesi ayni zamanda da sifali bir içecek. Bu çogaldigi zaman dünyada artik kahve gibi içecek haline gelecek. Zaten Avrupa'da bu 1700'lü yillarda içecek olarak kullanilmis bir ürün. Avrupa bunu çok iyi biliyor. Bizde Osmanli'da yillarca içildi. Ama üretilmeyince devlet endemik bitki diye yasakladi. Bizim gayemiz bunu çogaltmak ama biz bunu bilim adamlariyla beraber çogaltabilirsek ekonomiye büyük katma deger saglariz. "

KSÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kadir Saltali da Kahramanmaras'in dondurma üretim merkezlerinin basinda geldigini hatirlatarak, MADO'nun da dondurma üretimi alaninda önemli firmalar arasinda yer aldigini söyledi.

KSÜ ve MADO arasinda varilan anlasma geregi Türkoglu ilçesindeki bir çiftlikte salep ekimi yaptiklarini anlatan Saltali, sözlerini söyle tamamladi:

"Yüksek lisans ve doktora yapan ögrencilerimize saleple ilgili tez yapilmasi konusunda ögretim üyelerimizle görüsecegiz. Baskanimiz tez çalismalarini MADO çiftliginde yapilmasi konusunda kendisinin destek verecegini, denemelerin burada yapilmasini ve çiftligin kapilarinin açik oldugunu ifade ettiler. Biz de kendilerinin bu nazik daveti nedeniyle bundan sonra salep yetistiriciligi ve gelistirilmesiyle ilgili çalismalarimizin bir kismini burada yürütmeyi planliyoruz."



Yurt Dünya 30.11.2020 16:34:52 0

İlginizi Çekebilir

1

ABD Adana Konsolosluğu önünde Gazze'ye destek için oturma eylemi

2

Hatay'da uyuşturucu operasyonunda yakalanan kişi tutuklandı

3

Adana'daki denetimlerde ruhsatsız 2 bin 218 silah ele geçirildi

4

Hatay'da evin çatısında bulunan 2 baykuş yavrusu koruma altına alındı

5

Kumlu'da çöplük alanda çıkan yangın söndürüldü

6

Antalya Düşünce Platformu üyeleri, Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal'ı ziyaret etti

7

Mersin'de yatağa bağımlı 69 yaşındaki hasta, fizyoterapi desteğiyle iyileşiyor

8

Hatay Büyükşehir Belediyesi limanlarda denetim gerçekleştirdi

9

Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı bina kontrollü şekilde yıkıldı

10

Hatay'da öğrenci yurduna giren yılanı itfaiye ekipleri çıkarttı