"Mavi vatanın" koruyucu kartallarına yerli donanım imzası

"Mavi vatanın" koruyucu kartallarına yerli donanım imzası

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Antalya Serbest Bölgede, Türk Sahil Güvenlik Komutanligi ile Emniyet Genel Müdürlügünce kullanilacak 122 sahil güvenlik botu insa edilecek.

Lüks yat üretimiyle adindan söz ettiren Antalya Serbest Bölge, askeri ve ticari tekne üretimiyle de ön plana çikiyor.

Türk deniz yetki alanlarinda 7 gün 24 saat esasiyla görev yapan ve "Mavi vatanin" koruyucu kartallari olarak nitelendirilen Türk Sahil Güvenlik Komutanligi ile Emniyet Genel Müdürlügü ekiplerinin kullanacaklari botlar da yüzde 100 yerli donanimlarla üretilecek.

Hazirlanan proje ile serbest bölgede faliyet gösteren Antalya merkezli Ares Tersanesi'nde yapilacak 122 bot, 6 yilda ilgili kurumlara teslim edilecek.

Tersanenin genel müdürü Utku Alanç, AA muhabirine, Antalya Serbest Bölgede 40 bin metrekare üretim alanina, 4 gemi insa tersanesine ve bir de mobilya fabrikasina sahip olduklarini söyledi.

Askeri ve ticari gemilerin yani sira lüks yatlari ve gemilerin mobilyalarini da tersanede yaptiklarini anlatan Alanç, daha önce Umman ve Katar için sahil güvenlik botu üretimi yaptiklarini, Umman'a yönelik projenin 2022'ye kadar devam edecegini dile getirdi.

- Haftada bir bot denize inecek

Bunlarin disinda Türk Sahil Güvenlik Komutanligi ve Emniyet Genel Müdürlügü için hazirlanan projelerde de yer aldiklarini vurgulayan Alanç, sunlari kaydetti:

"105'i Türk Sahil Güvenlik Komutanligi, 17'si ise Emniyet Genel Müdürlügüne olmak üzere 122, tamamen yerli sahil güvenlik botu insa edecegiz. Ilk botu yilin sonunda tamamlayacagiz. Prototip botun operasyonel kabul testlerinin akabinde seri üretime baslayacagiz. Yaklasik 2 ayda 6 bot teslim edecegiz, yani haftada bir botu denize indirecegiz. Yaklasik 6 yil içinde projeyi tamamlayacagiz."

- Botlarda kurtarma platformu olusturulacak

Su anda dizayn dogrulama faaliyetlerini yürüttüklerine deginen Alanç, botlarin tasariminin kendilerine ait oldugunu bildirdi.

Botlarda özel ekipmanlarin da yer alacagini belirten Alanç, "Botlar 11 metre boyunda ve çok süratli olacak. Özellikle yasa disi göçmen faaliyetlerinin önlenmesi için ve insani faaliyetlerde kullanilacak. Bu dogrultuda botlarin arka taraflarinda kurtarma platformu bulunacak. Yarali ve vefat durumunda bu kurtarma platformu kullanilacak. Bu da özgün ve yerli tasarim olarak Türk Sahil Güvenlik Komutanliginin envanterine girecek." ifadelerini kullandi.

Alanç, çalismalarini yaklasik 300 kisilik genç bir ekiple yürüttüklerini sözlerine ekledi.



Yurt Dünya 26.07.2020 10:54:58 0

İlginizi Çekebilir

1

"KVKK Okulda Projesi" Adana'dan başlatıldı

2

Mersin'de otizmli gence şiddet uygulayan bakıcıya 12 ay hapis cezası verildi

3

AB tescilli "Maraş tarhanası" dünya mutfağında

4

Otizmli çocuklar aldıkları eğitimin yanı sıra hayvan sevgisiyle de sosyalleşiyor

5

Türkiye'de elektrikli araç şarj ünitesi sayısı artıyor yazlığına da kuran var, kafesine de

6

Hatay'da sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı

7

CHP Kemer İlçe Başkanı Adem Barış istifa etti

8

Kahramanmaraş'ta 6 ton kaçak kıyılmış tütün ele geçirildi

9

Antalya'da derede erkek cesedi bulundu

10

Adana'da refüjdeki ağaca çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı