Medicana İzmir Hastanesi'nden "Böbrek taşını hafife almayın" uyarısı

Medicana İzmir Hastanesi

Medicana İzmir Hastanesi'nden "Böbrek taşını hafife almayın" uyarısı

ISTANBUL (AA) - Medicana International Izmir Hastanesi'nde görev yapan Üroloji Uzmani Doç. Dr. Özgür Çakmak, tas hastaliginin ihmale gelmeyecegini belirterek, böbrek tasini hafife almayin uyarisinda bulundu.

Medicana'dan yapilan açiklamaya göre, her iki böbregini mesaneye baglayan kanallari böbrek tasi nedeniyle tikanan hastanin kreatinin degeri sadece 4 günde, 3 katina çikti.

Izmir'de bir sigorta sirketinde çalisan 31 yasinda ve 1,5 yillik evli olan Emre Görgülü'nün, her iki böbreginde de tas olusumu vardi. Son zamanlarda siddetli agrilar yasayan Görgülü, çesitli agri kesici ilaç ve serumlarla sorunu çözmeye çalissa da böbreklerinin asiri sistigini hissetmeye baslayinca hastaneye basvurdu.

Görgülü'nün her iki böbreginde olusan taslar, böbregi mesaneye baglayan kanallarda tikanmaya yol açti. Böbrek fonksiyonlari hizli bir sekilde bozulan Görgülü'nün kreatinin degeri sadece bir haftada 3 katina çikti.

Medicana International Izmir Hastanesi’nde acilen ameliyata alinan Görgülü'nün böbregindeki ve böbrek kanallarini tikayan taslar kirilarak, idrar akisi saglaninca böbrek fonksiyonlari normale döndü. Operasyonu gerçeklestiren Üroloji Uzmani Doç. Dr. Özgür Çakmak, böbrek tasinin ihmale gelmeyecegini belirtti.


- Taslar idrar akisini engelledi


Medicana International Izmir Hastanesi’ne yapilan tetkiklerinde, Görgülü'nün sadece böbreklerinde 12 tane, her iki böbregini mesaneye baglayan üreter denilen kanallarinda ise 4 tane tas oldugu tespit edildi.

Hastayi acilen ameliyata alan ve açiklamada degerlendirmelerine yer verilen Üroloji Uzmani Doç. Dr. Çakmak, konuya iliskin sunlari kaydetti:

"Hastanin böbrek fonksiyonlari hizli bir sekilde bozulmustu. Bu tip durumlarda hizlica böbrek yetmezligine girer. Bunun önüne geçebilmek için taslarin kirilip, idrar kanalinin açilmasi gerekiyordu. Biz de bu islemi yaptik, iki tarafli böbrek taslarini, vücutta kesi olusturmadan, endoskopik lazer yöntemiyle kirarak idrarin akisini sagladik. Ameliyatin ardindan böbrek fonksiyonlari çok hizli bir sekilde geri dönüsü gerçeklesti."


- "4 günde kreatinin degeri 3 katina çikti"


Hastanin, 0,8 olan kreatinin degerinin, sadece 4 gün sonra yapilan ölçümünde 3,11'e yükseldigini belirten Doç. Dr. Çakmak, "Kreatinin degerinin yüksekligi pek çok kisinin bildigi gibi hastayi böbrek yetmezligine ve diyalize götürür. Taslar tam tikama yaparsa fonksiyonlarin bozulmasi çok hizli oluyor. Bu nedenle erken müdahale çok büyük önem arz ediyor. Tas hastaligi ihmale gelmez." ifadesini kullandi.

Endoskopik lazer yöntemiyle, kisa süren operasyonun ardindan böbrek taslarindan kurtulan Görgülü ise, böbreklerinde 1'den fazla tas oldugunu ancak son bir haftada agrilarin dayanilmaz boyutlara gedigini belirterek, "Agrilarim çok kötüydü. Böbreklerimin siserek derime yapistigini hissediyordum. Doktorum tüm taslari temizleyince rahatladim." ifadesini kullandi.



Yurt Dünya 23.11.2020 13:51:51 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da 4 firari hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

2

Şehit polis Şimşek'in adı, memleketi Hatay'daki okulda yaşatılacak

3

Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da "Deprem Dirençli İskenderun" söyleşisinde konuştu:

4

Hatay'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonunda 2 şüpheli yakalandı

5

Burdur'da otluk ve kavaklık alandaki yangın söndürüldü

6

Mersin'de narenciye balı hasadı yapıldı

7

Adana'da, Gençlik ve Spor Bakanlığı açık saha tesislerinin toplu açılışı yapıldı

8

Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı etkinliklerle sürüyor

9

Hatay'da otomobilin motor kısmına sıkışan kedi yavrusunu itfaiye kurtardı

10

Bakan Yumaklı'nın katılımıyla Antalya'da orman yangını tatbikatı yapıldı