Medicana'dan romatizmal hastalıkların tedavisine ilişkin değerlendirme

Medicana

Medicana'dan romatizmal hastalıkların tedavisine ilişkin değerlendirme

İSTANBUL - Medicana Kadıköy Hastanesi Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Seval Pehlevan, doğru beslenme ve egzersizle romatizmal hastalıklarda yaşam kalitesinin artırılabileceğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, romatolojik hastalıklar, vücudun kemik, eklem ve bağ dokusunu ilgilendiren kronik ve otoimmün hastalıklardır. Bu hastalıklar özellikle eklemlerde ağrı ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösterir ve tüm organ sistemlerini etkileyerek çeşitli şikayetlere yol açar.

Kronik hastalıklar arasında yer alan bu hastalıklar, hastaların hareket özgürlüğünü kısıtlayarak yaşam standartlarını düşürebiliyor.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Pehlevan, romatizmal hastalıklarla başa çıkmak ve yaşam kalitesini artırmak için doğru yaşam alışkanlıkları benimsemenin önemine vurgu yaparak, bu hastalıkların genellikle otoimmün kaynaklı olduğu bilgisini paylaştı.

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre romatizmal hastalıkların yönetiminde diyet ve fiziksel aktivitenin kritik rol oynadığını aktaran Pehlevan, "Romatizmal hastalıkların tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri çok etkili olabilir. Özellikle aşırı kilo, eklemler üzerindeki yükü artırarak hastalığın ilerlemesini hızlandırabilir. Bu nedenle kilo kontrolü sağlamak ve uygun fiziksel aktiviteler yapmak, tedavinin etkinliğini artırabilir." açıklamasını yaptı.

Romatizmal hatalıkların vücudun kendi hücrelerini yabancı olarak algılayarak zarar vermesiyle ortaya çıktığını belirten Pehlevan, "Romatizmal hastalıklar, eklem ve kas sistemlerinin yanı sıra göz, sinir sistemi ve sindirim sistemi gibi birçok farklı organı etkileyebilir. Türkiye’de sık görülen romatizmal hastalıklardan bazıları Behçet hastalığı, ailevi Akdeniz ateşi (FMF), romatoid artrit, ankilozan spondilit, Sjögren hastalığı ve Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) gibi hastalıklardır." ifadelerini kullandı.

Pehlevan, bu hastalıklarda gıda intoleransının önemli bir sorun teşkil edebildiğine dikkati çekerek, bazı hastaların süt ve süt ürünlerine, bazılarının protein ağırlıklı beslenmeye, bazılarının ise unlu mamullere karşı hassasiyet gösterebildiğini vurguladı.

Bu tür ürün gruplarını ve paketli işlenmiş gıdaları beslenme listesinden çıkarmanın semptomlarda önemli bir rahatlama sağlayabilileceğini belirten Pehlevan, "Omega-3 yağ asidi açısından zengin balıklar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve güçlü antioksidan etkisi olan yeşil çay gibi besinler, romatizmal hastalıkların semptomlarını hafifletmek ve genel sağlık durumunu iyileştirmek için faydalıdır." şeklinde görüş paylaştı.

Pehlevan, egzersizin, romatizmal hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynadığına işaret ederek, "Eklem kireçlenmelerini önlemek için düzenli olarak düşük yoğunluklu yürüyüş, yüzme ve bisiklet gibi aktiviteler önerilir. Zorlayıcı ve eklemlere yük bindiren hareketlerden kaçınılması gerekir. Ayrıca ağır kaldırmak gibi vücuda yük bindiren durumlardan kaçınmak ve duruş bozukluklarına dikkat etmek gerekir. Özellikle kadınlar için yüksek topuklu ayakkabılar yerine hafif ve ortopedik tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.



Ekonomi 13.09.2024 18:07:44 0

İlginizi Çekebilir

1

Osmaniye’de kaza:3 ölü, 4 yaralı

2

Osmaniye Tabip Odası: Eziyet Yönetmeliği’ni geri çekin

3

Kadirli Emniyeti Çalışıyor

4

Vali Yılmaz, Bahçe Eski Cezaevindeki Tadilat Çalışmalarını İnceledi

5

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Bahçe Konteyner Çarşı Esnafını Ziyaret Etti

6

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Bahçe Hükümet Konağı İnşaatını İnceledi

7

Kadirli’de Tenis Turnuvası’nda dereceye girenlere ödül

8

Kadirli'de dilencilere geçit yok

9

Osmaniyespor Konya’dan 3 puanla dönüyor:0-2

10

YRP Bahçe İlçe Başkanlığı’na Koska atandı