Mehmet poyraz: Yaşar Kemal Türkçe sevdalısıydı

Mehmet poyraz: Yaşar Kemal Türkçe sevdalısıydı

Büyük ustanın ölümünün ardından, hayatını anlatan ilk kitap olan `Yaşar Kemal`in yazarı gazeteci Mehmet Poyraz, katıldığı radyo programında biyografi çalışmasını anlattı. Poyraz, Yaşar Kemal`in Türkçe sevdalısı olduğunu, kitaba verilen desteği ve içinde geçen isimleri de belirtti.

Türk edebiyatının dünyaca ünlü büyük ustası Yaşar Kemal`in, hayatını ve kendisi ile çevresinde gelişen bilinmeyen gerçek hikayeleri kitaplaştıran gazeteci Mehmet Poyraz Radyo Başkent`in konuğu oldu. Yavuz Yıldırmaz`la Yaşama Dair Güncel programına konuk olan gazeteci Mehmet Poyraz, Karahan Kitabevi Yayınları`ndan okurlarla buluşacak olan biyografi kitabı `Yaşar Kemal`in nasıl oluştuğunu ve kimlerin katkı koyduğunu anlattı. Yaşar Kemal`in öğretmenlik yaptığı Osmaniye`nin Bahçe köyünden olduğunu, Adana merkez ilçe Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin başta olmak üzere bölgedeki önemli isimlerin `Yaşar Kemal` kitabına ciddi katkıları olduğunu söyleyen gazeteci Poyraz; "Ölümünün ardından hakkında konuşan herkes, Yaşar Kemal`le büyüdüğünü, Türkçeyi öğrendiğini söyledi. Bende öyleydim, fakat büyük ustayı gençliğinde tanıyan insanların anlatımlarını çok dinledim. Kitabı yazmam da en büyük avantajım yıllarca dinlediğim usta hakkındaki hikayelerdi."

TÜRKİYE`DEKİ KÜLTÜR İŞGALİ

Kadirli ve Osmaniye`nin köylerini de anlatan Poyraz, ünlü isimlerin eğitim gördüğü ve kitapta da yer alan; Adana merkez ilçe Seyhan`da bulunan, günümüzde lise olarak eğitim veren Tepebağ Ortaokulu`nun geçmişi hakkında bilgilerde verdi. Yaşar Kemal`in Tepebağ Ortaokulu`nun geçmişinden etkilendiğini ve yıllarca Türkiye`deki kültür işgaline dikkat çektiğini söyleyen gazeteci Poyraz; "Kendisinin yanı sıra Cumhuriyet gazetesinin simge isimlerinden İlhan Selçuk`un da eğitim gördüğü Tepebağ`da, Adana`nın ünlü simaları da eğitim görmüştür. Okulun geçmişi çok ilginç, 1880`lerde Amerikan vakfı tarafından yapılıyor. Amerikan Kız Koleji olarak 1926 yılına kadar hizmet veriyor. Müslüman bir kızın Hristiyan olmasıyla okul kapatılıyor. Yaşar Kemal, 1970`lerde, 1980`lerde, 1990`larda eğitim ile ilgili yaptığı konuşmalarda Türkiye`deki kültür işgalinden devamlı bahsetti ve buna dikkat çekti" diye konuştu.

ÜNLÜ İSİMLER KİTAPTA

Yaşar Kemal kitabının dikkat çeken kapak resmini yağlı boya çalışma ile çizen eğitimci - ressam Özlem Ellialtı`nın telefon bağlantısıyla katıldığı radyo programında gazeteci Mehmet Poyraz kitapta adı geçen ünlü isimleride belirterek; "Çoğu tanınmış isimlerin Yaşar Kemal`le dostluğu vardı. Bunları kitapta da belirttim. Bazı şöyle; Yılmaz Güney, Arif Nihat Asya, Nihal Atsız, Yağmur Atsız, Ali Özgentürk, Halet Çambel, Nebil Özgentürk, Âşık Nesimi Çimen ve daha bir çok isim. Kitapta, Alparslan Türkeş`in Yaşar Kemal`in eserlerine yönelik tavsiyeleri de yer alıyor. 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün babası Ahmet Hamdi Gül, gazeteci Ayşe Arman`ın dedesi Dr. Nevzat Arman, Orhan Kemal, Mehmet Ali Aybar, Azra Erhat, Oktay Rıfat, Abidin Dino,Arif Dino, Nazım Hikmet, Ara Güler`in yanı sıra bir çok tanınmış isimleri `Yaşar Kemal` kitabında görebilirsiniz" dedi.

ÇUKUROVA TÜRKÇESİ

Yaşar Kemal`in Türkçe sevdalısı olduğunu, Çukurova`da konuşulan Türkçenin Türkiye`nin geneline hitap ettiğini ifade eden Poyraz konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; "Çukurova Türkçesi Türkiye`nin geneline hitap etmekte. Bu bölgede konuşulan yerel dili Türkiye`nin her yerinden insanlar rahatlıkla anlayabilir. Ustanın en büyük başarısı da buydu. Türkmence, Türkçe sevdalısıydı. Çukurova`ya her kim nereden gelirse gelsin, Türkçeyle, geleneklerle buraya uyum sağlamakta, benimsemektedir. Yaşar Kemal`in yazmaya başladığı yıllarda, insanların çoğu her yazarın yazdıklarını anlayamıyordu. Ustanın deyimiyle, İstanbul Türkçesiyle yazıyorlardı. O yıllarda yazılanları okumak için iyi bir eğitimden geçmek gerekiyordu. Yaşar Kemal`in yazdıklarını okuma yazma öğrenen bir insan rahatlıkla anlayabiliyordu."



Güncel 25.10.2016 04:51:15 0