Meis Adası'ndaki insan hareketliliği Kaş'tan rahatça görülebiliyor

Meis Adası

Meis Adası'ndaki insan hareketliliği Kaş'tan rahatça görülebiliyor

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Türkiye kiyilarina 2,1 kilometre, Yunan ana karasina ise 582 kilometre uzaklikta bulunan Kizilhisar (Meis) Adasi'ndaki insan ve araç hareketliligi, Antalya'nin Kas ilçesinden rahatlikla görülüyor.

Yunanistan'in, Dogu Akdeniz'deki haksiz talepleri nedeniyle bir kez daha gündeme gelen Kizilhisar (Meis) Adasi, yakinligi nedeniyle Kas ilçesine adeta yüzme mesafesinde. 7,3 kilometrekare yüz ölçümüne sahip adadaki Osmanli eserleri Türkiye'den de çok rahat sekilde fark edilebiliyor.

Kas sakinleri ile iyi iliskiler içerisinde olan Meisliler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) öncesine kadar yasamsal ihtiyaçlarini Türkiye'den karsiliyordu. Adada yasayan Yunanlar, yaz aylarinda her gün, kis aylarinda ise haftada bir gün market, manav, kuaför ve kasap gibi isletmelerden ihtiyaçlarini gidermek için Kas'a geliyor.

Meis Adasi'ndaki gerek insan gerekse araç hareketliligi Kas Kaymakami Saban Arda Yazici'nin makamindan da net sekilde görülüyor.

Kaymakam Yazici, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Meisliler ile Kaslilar arasinda herhangi bir sorun bulunmadigini söyledi.

Meislilerin yillardir Kas'a geldigini hatirlatan Yazici, "Meisliler ile Kaslilar arasinda yillarca süre gelen dostane iliskiler var. Bu iliskiler ekonomik, sosyal, kültürel ve ticari boyutta son derece derinlesmis iliskilerdir. Meis halki Kas'a bagimli halde yasamaktadir. Devletimizin bize yükledigi misyon, insana hizmet etme anlayisi ile adeta Meis Adasi'na ilçenin 55'inci mahallesi gibi hizmet ediliyor." diye konustu.

Kovid-19 salginiyla mücadele öncesinde Kas ilçesinde Meislileri markette, manavda, kafede, berberde görmenin mümkün oldugunu aktaran Yazici, yasanan süreçte Yunan ana karasina uzak ada sakinlerinin zor günler geçirdigini dile getirdi.

Yazici, söyle konustu:

"Pandemi sürecinden sonra ihtiyaçlarini karsilamakta güçlük çektiklerini biliyoruz. Türkiye'ye ait Besmi adasina Meis'in uzakligi 0,5 mil. Yani neredeyse gözümüzün önünde. Bu yakinliktan kaynaklanan insanlar arasi diyalog da gelismistir. Meisliler hayatlarini idame ettirme, ihtiyaçlarini giderme noktasinda Kas'a gelmek istediklerini burada yillardir iliski kurduklari Kas halkina da sosyal medya araciligi ile bildiriyorlar. Meis halki ilçemize her yönüyle muhtaçtir. Bunu bizzat kendileri dile getiriyorlar. Biz onlarin ihtiyaçlarinin giderilmesi noktasinda elbette destek veririz. Bu devletimizin bize yükledigi temel misyondur."

- "Açik hava cezaevi gibi diye dert yaniyorlar"

Pandemi sürecinin en fazla Meis sakinlerine zarar verdigine dikkati çeken Yazici, "Meisliler bu sürecin en büyük magdurlaridir. Yunanistan'in çesitli yerlerinden erzak sevkiyati yapiliyor ancak bu da zaman zaman sikintiya ugruyor. Bunu kendileri söylüyor. Ada su an Meisliler için adeta açik bir cezaevi gibi. Bu sekilde Kas'taki dostlarina dert yaniyorlar. Pandemi sürecinin bir an önce bitmesini bekliyorlar." ifadelerini kullandi.

- "Bir an önce Kas'a gelmek istiyorlar"

Manav Hüseyin Uçar ise Meislilerin pandemi öncesi her gün ilçeye geldiklerini ve aralarinda herhangi bir sorun yasanmadigini belirtti.

Uçar, "Sosyal medyadan sürekli görüsüyoruz. Yazin neredeyse her gün gelip taze sebze ve meyve aliyorlardi. Aramizda en ufak bir sikinti yok. Onlar bizi, biz de onlari seviyoruz." dedi.

Meisliler ile yillardir iyi bir iliski içerisinde olduklarini anlatan berber Bayram Aydogdu da "Meis'te yasayan arkadaslarimla görüntülü konusuyorum. Bir an önce Kas'a gelmek istiyorlar. Orada yasamin kisitli oldugunu belirtiyorlar." diye konustu.







Yurt Dünya 18.09.2020 11:58:11 0