Tarih: 06.10.2020 12:35

Melez ceviz "Diriliş" ilk ürünleriyle sevindirdi

Facebook Twitter Linked-in

KAHRAMANMARAS (AA) - ÖMER FARUK SALMAN - Kahramanmaras Sütçü Imam Üniversitesi'nde (KSÜ) 4 yil önce melezleme islahiyla elde edilip, "Dirilis" adiyla tescillenen ceviz türünde ilk hasat yapilirken ürün kalitesi memnuniyet olusturdu.

Çalismanin yürütücüsü KSÜ Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, AA muhabirine, 2016 yilinda tescil ederek kamuoyuna duyurduklari "Dirilis" çesidini verim açisindan gözlem ve incelemelere devam ettiklerini söyledi.

Aradan geçen sürede dikilen fidanlarin bakimini özenle yaptiklarini aktaran Sütyemez, ilk ürünleri almanin mutlulugunu yasadiklarini dile getirdi.

Sütyemez, elde ettikleri çesidin ceviz yetistiriciligine büyük katki saglayacagini aktararak, söyle devam etti:

"Belirli bir islah programi çerçevesinde bir sürü kriterleri inceledik. Ancak bu çesidin pratikte ceviz yetistiricilerini ilgilendiren çok önemli iki özelligi var. Dirilis çesidi geç yapraklanir ve erken hasat edilir. Su anda dünyada en fazla yetistirilen ceviz Amerikan orijinli Chandler türü cevizdir. Bu tür, geç yapraklanan kaliteli ve verimli bir türdür. Bizim Dirilis çesidimiz ise Chandler cevizine göre ilk yapraklanmasini daha geç yapiyor ve ondan 15-20 gün önce hasat ediliyor."

Sütyemez, "Dirilis" türünün verim açisindan da iyi oldugunu anlatarak, söyle devam etti:

"Meyve kalitesine bakildiginda da Chandler'da iç orani yüzde 47 ile 49 ortalamasindayken Dirilis'in iç orani yüzde 52 ile 54 bandinda bulunuyor. Bu yüzden bizim ceviz türümüz, dünya da en önemli tür kabul edilen Chandler’dan daha önemlidir. Insallah yakin bir gelecekte de dünya ceviz yetistiriciliginde yerini alacaktir."

Sütyemez, çesidin piyasaya sürülmeye hazir hale geldigini belirterek, üretime yönelik Tarim ve Orman Bakanliginin sertifikasyon sistemine göre altyapiyi kurduklarini aktardi.

Sütyemez, çalisma döneminde kendilerini destekleyen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumuna (TÜBITAK) da tesekkür ettigini sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —